1. Dobrodošli na Eydis - zajednicu fanova fantastike, sci-fi, igara i umjetnosti. Pridruži nam se!
  Sakrij obavijest

Zemlja Mokuhang

Rasprava u 'Prostranstva' pokrenuta od Moontaylor, 5. Siječanj 2008..

 1. Moontaylor

  Moontaylor Putnik na putu Istine

  Zamolio bih da u ovaj topic ne postate svoje komentare. Jer volio bih da se odrzi preglednost tekstova i price. Hvala unaprijed.

  Mokuhang je zemlja prostranih poljana, velikih i dubokih suma, visokih planina koje kao da nebo paraju. I zemlja puna raznovrsnih biljaka i zivotinja.
  Na sjeveru prirodnu granicu cine visoke planine Hordija. Negdje na pola planine pocinju sume koje idu skoro do pola zemlje. Ali se u sumi nalazi dosta manjih livada koje izgledaju kao oaze u pustinji. Nakon velike Moako sume nastavlja se velika poljana Durino, koja je okruzena visokim borovima koji idu tik do obala mora. I na samom jugu drveca se ponovno spajaju i cine dio koji se naziva Durak-noh. Prostor koji narod Mokuhanga rijetko kad pristupao. Samo vojne ophodnje,lovci i strazari tu zalaze i cuvaju taj prostor.
  Zapravo to je najmracniji dio Mokuhanga. Koji je izbrazdan manjim planinama, brdima, pecinama, dubokim jamama i jednom mocvarom.
  Pri samom pogledu na taj dio ostalim narodima izvan granica Mokuhanga se smrzne krv u zilama, ali tajne i carolija s kojom je taj dio obasut je toliko cudan i na neki nacin divan. Da narod Mokuhanga i taj dio svoje zemlje jednako volio kao i sumu Moako,poljanu Durino i planine Hordij.
  Ali zbog tajni koju taj dio cuva, malobrojni tu zalaze ili zive.

  Narod Mokuhanga zapravo nema neki svoj specifican naziv. Okolni narodi i plemena su im davali imena i pricali price o njima. Ali najcesci naziv kojim se spominju je Angi.
  Angi su narod koji je od davnina iznimno povezan s prirodom i zivim bicima koji zive u njoj. Tako od brda do suma, od mocvara do mora. Svi stanovnici ih poznaju i veoma su im skloni.
  Tokom mnogih godina i boravka u prirodi Angi su naucili slusati prirodu i uciti od nje. Neki narodi to nazivaju razgovor s prirodom, ali Angi to zovu slusanje.
  Tako su od prirode saznali njezine najvece tajne. I preko nje upoznali rude, drago kamenje, iskoristavanje vode i vjetra, pravljenje zaklona i utvrda, zamki i tajnih prolaza.

  Posto su Angi mnogim stoljecima bili izolirani od bilo kakvih napada drugih naroda, jer su sa sjevera bili zasticeni planinama , a sa juga Durak-nohom. Narod je zivio u miru i spokoju. Usavrsavavsi kako svoj mentalni i duhovni tako i fizicki nacin zivljenja.
  Kroz mnoga ucenja i istrazivanja kako Moako sume tako ponajvise Durak-noha , Angi su naucili nacin koristenja prirodnih elemenata. I tako iz generacije u generaciju , naord Angi se podjelio u 5 velikh porodica.
  I to po elementima kojim je ta porodica upravljala: Vatra, Voda, Zemlja, Vjetar, Praznina.
  Svih pet porodica je zivljelo zajedno u istim gradovima i selima. Jer je filozofija Angi bila da su jaki, kao i svi elementi zajedno.
  Isprva je taj dar bio strogo podjeljen na tih pet porodica, ali mjesanjem krvi. Doslo je do toga da su novi potomci poceli upravljati i sa vise od jednim elementom. Ali pripadnost porodici je ostala jednka.
  Vodstvo Mokuhanga je podjeljeno na 5 starjesina, svaki za jedan element. Pa je tako Mokuhangom upravlja pet velikih gradova. Imena sela, grada i prezimena u narodu Angi nisu poznata. Tih pet gradova je nazivano po elementu kojim je upravljala ta porodica. A izvsnu vlast su cinili Najmudriji, deset od naroda odabranih ljudi koji su upravljali Mokuhangom i cuvali njegove najvece tajne.

  Djeca

  Pri rodjenu novog djeteta. Dijete bi dobilo ime i s 15 godina bi dobilo tetovazu svoje porodice.
  Od rodjenja do 5 godine djeca bi kroz igru razvijala tehnike kretanja, skakanja, kotrljanja, ucila o travama, zivotinjama, mjesecu i zvijezdama. Svemu onom sto su kao djeca vidjeli, pitali i mogli shvatiti.
  Sa 5 bi posli u nesto kao skola sto bi trajalo do 10 godine i tu bi preko mentora ucili tehnike pravilnog koristenja elemenata koje posjeduju u sebi. A to bi teklo preko borilackih vjestina. Od 10 do 15 godine su bili poucavani citanju, pisanju, radu sa zivotinjama, medicini,biljkama, povijesti Angi i ostalih naroda svijeta, astronomiji, matematici...
  Taj dio je za djecu Angi uvijek bio najnaporniji i najdosadnji, jer kao sto bi rekli: moramo u skolu.
  Angi su bili narod koji je veoma mnogo pridavao tijelovjezbi i pokretljivosti. Tako su prakticki od rodjenja do smrti svako jutro i svaku vecer vjezbali. Kako mali , tako i veliki.
  I nije bilo cudno da su puno puta starci pobjedjivali ratnike i lopove koji su znali zalaziti u Mokuhango.
  I u 15 godini zavrsetkom skolovanja, svi su dobivali tetovazu svoje porodice, sto je bio znak da su polozili dio svoga prvog skolovanja. Uz to muskarci su dobivali desni dio amulet, a cure lijevi i narukvnicu.
  Jer po tradiciji, kad se dvoje odluce ozeniti momak daje curi svoj dio amuleta, a ona njemu svoju narukvnicu.

  Nakon godinu dana odmora i razmisljanja, djeca su odlucivala sto ce dalj izucavati. Jer tokom skolovanja upoznavali su sve poslove i nacine zivota kojim su se bavili Angi. Mnogi bi nastavili posao svojih roditalja, a mnogi bi krenuli svojim putem.
  Cilj sviju Angi je bio da cijeli zivot uce i rade na sebi, i da to rade svim srcem.

  Stalez, zanimanja i vjera

  Staleza, klasa i slicnih stvari narod Angi prakticki nije niti poznavao.
  Postojao je samo odbor koji je donosio vazne odluke, odbor su cinili Najmudriji. Jedina razlika koju su Angi postavljalijedni izmeju drugih je bio radnici/ratnici i vojnici/ratnici. Svi po svom ratnickom opredjeljenju su bili jednaki kako starijesine kuca, tako i stocari. Samo je postojala razlika da li je netko radnik ili vojnik.

  Angi su vjerovali u zivot poslje smrti i imali veoma izrazen duhovni zivot. Njihova vjera se odnosila na jednog Boga. Kojemu se nije znalo ime niti lice. Ali njegov glas je mnogo Angi culo. Kako manji tako veliki.
  Mnogi drugi narodi im tome nisu vjerovali. Tako da je odbor najmudrijh odluciovao po porukama , koje su jednako mogli cuti i drugi koji su imali taj dar da cuju, necujno.
  Ostali takoreceno stalezi ili bolje receno poslovi su bili : Vojska, strazari, lovci i cuvari , radnici(zemljoradnici,stocari,zanatlije..), znanstvenici(biolozi,astronimi,inzenjeri,kemicari,psiholozi...) i lijecnici.

  Medju Angima bilo je mnogo onih koji su putovali cijelom zemljom Mokuhanga i ostalih dijelova svijeta i donosili nova znanja,zacine,price itd.
  Njih je narod Angi nazivao druidi, po imenu kako su ih drugi narodi prozvali, te setace.

  Iako tako cudan narod, Angi su bili veoma dragi ostalima. Mozda zbog svoje zelje da se u onome sto rade usavrse. Jer od onoga trenutka kad bi sunce izaslo do onoga kad bi zaslo oni su se usavrsavali. Bilo da su radili,pjevali,trenirali, kuhali, plivali, trcali, pisali, crtali, o ljubavi pricali ili bilo sto drugo.
  A mozda i zbog svih dragulja,zlata i srebra s kojima su njihove planine i rudnici bili bogati.

  Angi medjusobno nikad nisu ratovali, ali su uceci o drugim narodima uvidjeli vaznost vojne snage i ratnih strategija. Tako da su svi bili fizicki i mentalno spremni za rat i borbe. Ali pokraj toga su postojali ratnici koji su cuvali granice i prilaze iz Durak-noha.

  Angi su narod koji izrazito puno cijeni ljubav i sve darove koje ona nosi, ali su svijesni i boli.

  Mnogi susjedni narodi su se nastanili u zemljama Mokuhanga i Angi su prihvatili sve one koji su tu dosli u miru i nisu remetili sklad priorode i njihove zakone. A sve druge su istjerali.
   
 2. Moontaylor

  Moontaylor Putnik na putu Istine

  Druidi

  Među Angima bilo je mnogo onih koji su putovali cijelom zemljom Mokuhanga i ostalih dijelova svijeta i donosili nova znanja,začine,priče itd.
  Njih je narod Angi nazivao druidi, po imenu kako su ih drugi narodi prozvali, te setace.. Zapravo druidi su bili ponajviše stražari. Bili su veoma tajnoviti, šutljivi i nitko nije puno o njima znao.
  Ali su pokraj svega toga bili veoma veseli, pricali sa zivotinjama, rado dolazili u sela i gradove, pomagali ljudima i sl. Ali su od svih Angi bili najopasnij.
  Jer su na svome putu da postanu druidi morali proci kroz mnoge testove i ucenja. I svi su nosili proklestvo Angi. A to je bio bijes kojeg su svi nosili u sebi, duboko sakriven u njihovim srcima , ali ipak toliko opasan. Da su ga se i oni sami bojali.
  Na svom pocetku puta dobivali bi zivotinju, koju bi mu suma odredila, a kasnije su za sobom neki znali i krdo raznih prijatelja(kako su ih oni nazivali) voditi.

  Nakon sto bi bili primljeni medju druide kao novaci prolazili su dugo ucenje od cetiri osnovna kruga, petog zavrsnog, jednog naprednog i jos jednoga s kojim je druid dobivao Drevni.
  U nekim pricama i pergamentima postoji prica i o osmom krugu. Ali vec toliko godina nitko si nije takav pojavio, pa se to znanje i zanemarilo.

  1. Krug Zemlje
  Da bi naucili hodati, morate nacuti koracati su prve rijeci koje cujes kad dodjes na prvi dan treninga za druida.
  Krug Zemlja zauhvaca ucenje o onome po cemu hodamo, skacemo, trcimo, bjezimo, skrivamo se i sl.
  U ovom krugu mladi novaci stecu zanje o prirodi,vodama, brdima, sumu, mocvarama, zivotinjama, svojstvu tla, kamnenjima, hrani u prirodi, ljekovitom bilju, otrovima i svim ostalim stvarima vezano uz prirodu, divljinu i vode.
  Ucenje traje 10 vilenackih godina

  2. Krug vode
  Kad ste nacili hodati sad morate nauciti trcati Su prve rijeci na prvom satu drugog ucenja za drugi kruga.
  U drugom krugu svi novaci upotrebljavajuci sve znanje steceno u prvom krugu nadopunuju novim znanjem vezano uz prezivljavanje u prirodi. A to se odnosi od najobicnijh nocenja pokraj sela ili grada, nocenja u najdubljim djelovima planine, prezivljavanja u ekstremnim vremenskim uvijetima, prezivljavanja samo s nozem, kasnije i bez noza. Ucenju pravljenaj svih vrsta zamki, oruzja, sklonista, hranilista za zivotinje, sklonista za zivotinje, ucenja zivotinjskog jezika i prvih koraka osnovnih magija lijecenja i prirodnih protuotrova.
  Ucenje traje 10 vilenjackih godina.

  3. Krug Vatre
  Kad ste naucili trcati, sad se morate znati i boriti Su prve rijeci na prvom satu treceg ucenja za treci kruga.

  U tom dijelu novaci vec pripremljeni sa svim znanjem potrebnim da mjesecima prezive u prirodi, medju neprijatelje da se uvuku u okrilju sjena sume i neopazeno izadju bez da ih itko vidi ili pronadje iti jedan trag.
  Sad pocinju uciti baratati magija, uce borilacku vjestinu koja u sebi nosi koloruku borbu, hrvanje, poluge, u parteru, goluroko protiv oruzja, s oruzjem, oduzimanje oruzja i sl.
  Nakon odredjenog stupnja drudi se mogu odrediti za samo jedno oruzje. Mnogi posebno zenski druid preferiraju luk. Tako da nakon vise godina treninga uspjeva pogadjati iz gotovo nemogucih situacija i luk im postane kao dio ruke.
  Ipak mnogi drudi nose sa sobom luk i strijele, stap i mac(misli se na vilenjaki ili semictar) ili umjesto maca razne vrste toljga. Dok neki samo luk i stap.
  Uz to uce sakrivanje i koristenje raznih nozeva od onih za ubinjanje i klanje do onih za deranje krzna.
  Ucenje traje 20 vilenackih godina.

  4. Krug Vjetra
  Sad kad se znate boriti, morate nauciti letjeti Su rijeci...

  U tom dijelu vec potpuni druid po pitanju poznavanja svih pravila i zakona prirode uci novi sferu.
  Uci tajnu sferu astralnih suma. Uci put do tamo i nazad. Uci pronaci mjesto najveceg spokoja i mira kojeg druid moze pronaci u svom zivotu. I put od tog mjesta u svoje snove. Tako da mu je uvijke dusa siguran od napada na duh.

  Ucenje nije vezano uz vrijeme. Vec zavisi od ucenika.

  5. Krug Praznina
  Sad kad ste naucili letjeti, morate se znati sakriti Su rijeci...

  Ovo je poseban dio i zadnji kojega se ucin na druidskim skolama i nakon njega druid sam mora traziti resenja i puteve za sotala dva.
  U ovom dijelu druid uci psihologiju emocija i misli. Uci osjecati pogledm i preko svoga duha slabsoti drugih i korisiti ih u svoju dobit.
  U tom dijelu uci cetiri drevna ucenja:
  1. Emocijonalnu telepatiju - ljecenja i osjecanje tudje boli ili izgubljenosti preko telepatije
  2. Otkrivanje tudjih strahova - otkrivsi i najdublje skriveni strah korisit ga u svoju korist
  3. Sakrivanje sebe - uz pomoc raznih ucenja i magije stit svoje misli i osjecaje od drugih. bez obzira na njegove rijeci i prividnu lakomisljenost. Pravu stvarnost njegovih misli skriva ispod toga. Tada uci tajnu ˝Tri srca˝
  4. Upoznaje bijes - Legenda kaze da svaki druid nakon toliko boravka u prirodu dobiva bijes divljine. Ali od sviju njih najgore su podogjeni Ang druid, jer je zbog kletve bacenu na njihov rod bijes poprimio oblik krvozednog bica. I zbog toga je to najzadnje , jer je ujedno i najteze ucenje.
  Kontrola, zadrzavanje i koristenje bijesa.


  6. i 7. krugom se ulazi u domenu posebnih druida

  6. u brastvo plemenitih druida.

  7. u bratsvo drevnih druida.

  Put do toga nije poznat nijednom druidu koji je ispod sestoga kruga. Kazu da ce ga svaki naci, ako ga trazi.

  S postankom drevnog druida , druid je nesto vise od obicnog covjeka jer upoznaje moc nad prirodom i elemntima.
  Za zadnja dva kruga ne poznaju se godine. Kaze se da su kao iscekivanje pupoljka da procvijeta.

  Godine ucenja isto vrijede i za ljude. Samo je razlika sto ljudi koji odluce postati druid gube pravo porijeklo ljudi i njihove slabosti, ako preranu smrt. Vec dobivaju od drevnih koji medju njima odaberu vrijedne toga, dar vjecnoga tijela. Pa tako zive skoro jednako dugo kao i vilenajci.

  Svi novi clanovi bivaju birani i provjeravani od drevnih prije nego sto podju putem druida.

  Sem onih koje privatno obuce vec potpuni druidi, ali s tim njihovi mentori preuzimaju svu odgovornost svojih novaka.

  U mnogim opisima i legendama o druidima naroda Ang(jer su se po nekim karakteristikama razlikuju od druida ostalih naroda) bila je legenda o ´bijelom vuk´.
  Zapravo jedinom strahu kojeg je Angski druid posjedovao. Jer su sve ostale tokom boravka u prirodi pobijedili.
  Uvidjevsi da se ljudi, svi ostali narodi i bica boje mraka, tame i divljine sume. Te su prednosti koristili. Pa su svoje kretanje vjezbali, tako da bi se sa iznimno puno stvari kretali kroz sjene sume, ostavljajuci sto manje tragova i uvijek skriveni u sjeni drveca, sume ili krajolika.

  Sav taj trening, ucenja i razna odricanja od njih su pravili posebnu vrstu ratnika, diplomata, vodica, uhoda, spijuna, cuvara, a nekad i ubojica.
  Cak i ubojica. Iako im to nije u prirodi ponsanja i krsilo je sve njihove principe. Medju njima je bilo kukolja, koji se u ranim godinama nastanka druida pojavio medju njima, odvojio se i te moci i znanja poceo koristit u zle svrhe. Druidi su ih prozvali Durak. Jer su se nastanili u Durak-nohu, a ujedno je to bila inacica za crne druide.
  Kroz godine druidi su vise puta pokusali unistiti Durake, ali im to nikad nije uspjelo. Jer prije nego sto su unistili njihove nastanbe, pomocu zivotinja Durak-noha. Jer su Duraci pronasli carolije i puteve crne magije, prenesene od ljudskih carobnjaka zvanih nakromansi. Carolije ozvljavanja zivotinja, koje su im sluzile kao marijonete od kostiju i mesa za ubinanje.
  Pocevsi te carolije koristiti mnoge su zivotinjeske vrste pocele nestajati i mnoga cudna bica nastanila su Durak-nohu. Sve do trenutka, kad su se druidi i zivotinje ujedinili i ocisitli Durak-noh od Duraka.
  Ali Duraci su saznali za njihove planove i prije nego sto su druidi sve unistili pobjegli u rupe, pecine ili u druge drzave svijeta. Sireci tako svoje zlo.
  I od tada svaki druid polaze zakletvu da prilikom susreta s Durakom, da ga mora uhvatiti ili ukloniti. Jer su toliko zla uradili i dalje cine. Da za njih ne postoji sud niti pomilovanje.

  Druidi su iznimno pristupacni ljudi i sa svima su veoma dobrostivi i blagi. Ne kradu, niti varaju ljude. Jer sve sto im treba pronalaze u prirodi. Ali nije cudno da druid sa sobom ima i po stotinjak zlatnika ili dragulja u veoma velikim vriednostima. Ali to nikad nitko sem njih samih ne zna. A nitko se ne usudi napast ih , posebno kad su u sumi i okruzeni zivotinjama.

  Ali samo jedan pogresan potez kao napad ili pokusaj pljacke od veoma mirnih prolaznika pravi veoma opasne i borbene neprijatelje. Koji dok i zadnjeg neprijatelja ne onesposobe i oduzmu oruzje ne staju.

  Druidi sa sobom nose uvijek 4 stvari: Torbu(u kojoj ima nekad i previse stvari), stap, krzneni kaput s kapuljom, i oklop od koze,krzna i drveta(zarpavo vise lici na odoru od koze ukrasena i pojacana krznom i krvenim stitovima i pojacanjima na prsima, rukma i nogama).
  A od ostale opreme i stvari to su: razna kratka koplja, srpovi, tobolci za trave, zlato, dragulje, razni alaz(za herbalizam, drvodjelstvo, napitke...) za njihovu profesiju, bocice s otrovom, masti za bolove, odarce, ozljede i sl, razne trave i mnogo toga jos.
  Od oruzja uz stap su tu jos: mac, stit, veliko koplje, razne iglice, strelice, toljage. Sve zavisno na sto su se bazirali i koji stil borbe koriste.

  Ali od ono sto ih uz poznavanje tajni sume, brzo kretanje korz nju, nestajanje u sjenama, koristenje raznih tehnika i oruzja cini opasnim su njihove carolije.
  Kojih je zaista pregrst, ali su isto tako zakinuti. Jer na dan ne mogu toliko puno carolija koristiti. Pa su ograniceni na odredjen broj. Jer snagu za carolije izvlace iz svog duha, aure ,tj. te duhovne energije. Pa ako pretjeraju mogu pasti u komu od umora ili cak umrijeti.

  Takodjer iako su veoma pokretljivi i mogu se nositi sa svim vrstama ratnika i boraca. Koristili magiju ili obicne borbenen tehinke, ipak radi ne nosenja teskog oklopa. Izbjegavaju otvorene borbe s ratnicima i sl. borcima. Jer su od samog pocetka u velikom deficitu.

  Sto se tice zivotinja koje ih prate. Ne postoji zivotinja bila obicna ili magicna da ne moze ili je suputnik druidu. Cak i zmajevi znjau s njima biit u prijateljskim odnosima.
  Ali te zivotinje nisu robovi, vec prijatelji. I tako i one mogu okrenuti ledja druidima , ako oni njih zapostave i zaborave. Ali to se veoma rijetko dogadja, pa tako s druidima cijeli zivot provedu.

  Ali druidi nose sa sobom najgrozniju kletvu od svih clanova naroda Ang. Jer mnoge su kletve bacene na njihov narod od zlih sjevernih vjestica, koje nisu mogle podjneti da jedan narod zivi u harmoniji i sreci medjusobno bez ratova i medjusobnog ubijanja. Pa su kroz razne crne rituale i uz Durake na narod Anga nabacili razne kletve, tako je druide najgora od svih zadesila´Bijeli vuk´. Tako da svaki onaj koji bi polozio 1. krug i s tim postao druid. Automatski bi njega zadesila ta kletva. I nista ga nije moglo spasiti od toga. Zato su malobrojni odlucili postajati druidi. I nakon toliko godina trazenja i ucenja, nisu uspjevali unisititi to proklestvo, niti su znali sto su uradili da bi tako nesto stavili na sve narastaje Anga.

  To je stanje u kojem druid nije svijestan sto radi i tko je. Vec je nesto nalik vukodalku, ali podosta vece od njega i mnogo strasnije. Zapravo bice ispunjeno bijesom i zlom , koje ne poznaje milost ili oprost. Vec samo cezne i zeli da ubije sve sto mu se pojavi na putu. U tim stanjima jedan druid je znao ocisiti cijelo selo i sve uz njemu zivo ubiti.
  Jedino narod i ratnici Anga su znali i razvili metode protiv takvih napada. Ali zlo je imalo svoju dobru stranu, budilo se samo , ako je druid bio u smrtnoj opasnosti ili na smrt prepadnut ili sam izgovorio rijeci s kojim je budio to u sebi.
  Radi toga je trening i put ka postajanju druidom kod anga bio veoma tezak i naporan.

  Ali ´Bijeli vuk´je imao svoju drugu stranu, ako i kovanica. Imao je svoju svijetliju stranu. Pa su razni druidi proveli cijeli svoj zivot u tim stanjima , zatvoreni u tamnicama duboko u pecinama i istrazivali to stanje. To su bli druidi koji su se zvali: Korhi.
  Veoma odlucni i pozrtvovani druidi koji su cijeli zivot provodili u tim stanjima i pokusavali preko prijasnjih meditacija u tom stanju upravljati taj oblik i bijes. I nakon vise godina njihov je rad bio naplacen najlijepsim darom kojeg nisu niti sanjali.
  Uspjeli su to stanje prije nego sto se razvije u ono sto se zna pod ´Bijeli vuk´ povratiti i tako bi postali novi ´bijeli vukovi´, tj. Angovi koji su imali izrazito sjajno bijelu kosu, obrve, blijed pigmet , pa tako i sarenica bi im postala siva. Skoro pa bijela.
  U tom stanju isprava nisu nista mogu raditi drukcije nego obicni druid. Ali su jednim slucajem saznali da imaju 2 posebne moci, a to su: da zlo bijezi od njih i boji se njihove blizine i ujedno isto tako da ako im netko pokloni svoje moci. Sve te moci mogu spojiit u jednu i s njom napasti neprijatelja, mjesto, utvrdu bilo sto. Ali samo jednom.
  I nakon toga on i svi koji su mu podarili moci, su toliko iscrpljeni da se samo mogu kretati.
  Ali to stanje kosta veoma puno energije, pa ga malo brojni poznaju. Tek druidi 5. stupnja su dovoljno jaki da ga mogu izdrzati i do cak par dana. Ali opceniti bez ikakvog bitnog trosenja energije, mogu ga korisiti jedan pomak sunca ili 3 sata.

  Zasto im je to podareno s tim stanje niti sami nisu sigurni, ali neki kazu da dok uce to stanje. Da vide vizije stotine zena raznih naroda koje zrtvuju vjestice i izgovaraju neke rijeci. Pa se sumnja, da je njihovo proklestvo zapravo nastalo iz bijes, mrznje i straha toliko zena koje su bile mucene i zrtvovane od vjestica. Ali da je sa sobom ta carolija proklestva ponjela nesto drugo, onu cistinu i ljubav koje su te zene nosile u svojim srcima i s kojom su jedne druge u tim mukama ohrabrivale i dijelile snagu.

  Ali kao i svi drudski putevi tako i taj, do kontrole dok stanja je tezak i dug.
  Pa ga se uci u astralnim svijetovima ili vjecnoj sumi u kojoj se druidi sa svojim mrtvim sastaju i uce od njih. Taj svijet nije bezopasan. I u tom su svijetu zivi druidi su laka meta vjesticama i njihovim demonima. Pa se i taj test i ucenje smatra veoma opasnim. Ali prilikom ucenje, 10 druida cuva tu dvojicu. Mentora i ucenika, koji odlaze u stanje duboke mediacije u kojem mladi od starijega preko telepatije uci to stanje, tj. cisti svoje srce od svega zla i procisvava svoj duh.
  Nakon toga primaju blagoslov od Njega, i s njim se vracaju u ovaj svijet s novim ´bijelim vukom
   
 3. Moontaylor

  Moontaylor Putnik na putu Istine

  Izreke, mini price i legende

  ˝Dok ubijaju ili umiru, smiju se tako da se suma od smjeha trese˝ - Izreka dosla od sjevernih naroda. Opisiva oblika bojnog krika. Zapravo radi se o histericnom, skoro ludjackom smijehu napadajucih Anga.

  ˝Sa osmjehom smo rodjeni, s njima cemo i umrijeti. A kad nam glave nabiju na kolac. Nase glave ce im se smijat i podsjecat da je nasa osveta gorka.˝ - Izreka koju vodja napadacke grupe uvijek izgovara prije napada ili u toku napada u obliku pjesme.

  ˝Vjetar !! Mrzim vjetar. Studeni vjetar koji obliazi oko tebe i polako ti ulazi pod kosti i unistava te iznutra. Kao da si upao u zamku plesaca sjena.˝ opis ratnika Crnih Gavrana koji je gledao pokolj sumskih vilenjaka od Plesaca Sjena.

  ˝Sto je gore od tisine koja nadolazi, a ti ne znas odakle dolazi. Smijeha koji se poput grmljavine iz vedra neba pojavi. I mrtvacke tisine koja nastane trenutak prije nego napadnu.˝ citat pjesme barda Horfridda o nacinu napadanja Anga.

  ˝Mrak, tisina, smjeh i smrt.˝ , rijeci ljudskog ratnika koji je prezivio i vratio se u svoje kraljevstvo nakon borbe s Angima.

  ˝Rekose da je Moako suma tisa od Durak-noha, kad neprijatelj stupi u nju.˝ - rijeci trgovaca koji hode Mokuhangom.

  ˝U proljece kad sve procvijete, druidi cuvaju sumu. Ljeti kad pocinje plod zrijati, strazari cuvaju zemlju. U jesen kad se plod kupi, granicari cuvaju sumu. Zimi kad je sve tiho i mrtvo, vojska kroci da Mokuhang probudi.˝ - rijeci drevnog druida o vremenu invazije i ratova za Mokuhang.

  ˝Rodjen iz suza nevinih, da sve pokori. Stade, radi suza nevinih da se njima pokori.˝ - jedan od mnogobrojnih opisa Bijelog Vuka medju narodom.

  ˝Sto rakova.. Sto pobjeda.˝ - izreka Anga vjetra zlatnim rakovima.

  ˝Mislio sam da su price u Vjetru samo pirce, ali sve dok nisam dosao u selo , nisam bio siguran da li sanjam ili ne..˝ - izvadak iz putopisa Anga Vode.

  ˝Nikad ne spoznah zasto narod kao Angi toliko puno, a ipak toliko malo znaju jedni o drugima. Kao da su posvadjana plemena medjusobno, kao da postoji neki drevni nemir medju njima. Ili su ti elementi koji ih cine takvim kakvi jesu.˝ .. izvadak iz knjige ˝Opsi kulture i nacina zivota Anga˝ , autor Marlox Sivooki.
   
 4. Moontaylor

  Moontaylor Putnik na putu Istine

  Fizicki izgled Angovaca

  Zene

  Vilenjaci - malo vise od obicnih i sumskih vilenjaka. Od 1.55m do 170m. Zbog nacina odgoja koji sa sobom nosi dnevno vjezbanje ujutro i navecer i ciste vilenjacke krvi. Sve su zene, posebno vilenjakinje prekrasno gradjene i pokraj svoje duhovne ljepote i obitelji najvise cijene zdravlje i izgeld svoga tijela.

  Imaju proporcijonalna tijela, malo duze prste sto je nekako karakteristika svih vilenjakinja. Oci su naviknute na dnevno i na polumrak, ali ne i na potpuni mrak. Sarenice mogu biti od izrazito crne do nijansi sive.
  Sive oci Ang vilenjaci posebno cijene i samtraju darovima od Boga.
  Vecinom imaju dugu kosu, pustenu ili svezanu u pletenice. Rijetko kad Ang vilenjakinje imaju kratku kosu. A boja varira kao i oci. Imaju blijed pigmet sto ima daje jos jednu posebnost u izgledu.

  Ljudi - nemaju znacajnih razlika od obicnih ljudi. Sem toga sto se zna dogoditi, radi stare vilenjacke krvi nekih sad cistih ljudskih obitelji da se djeca posebno djevojcice rode kose i ociju koje su karakteristicne vilenjacima.
  Malo su vece i neznatno krupnije od vilenjakinja, sto im daje jos jedna plus u seksipilu.
  Skoro sve imaju normalna tijela , jer kao i vilenjaci cestim vjezbanjem odrzavaju tijelo pokretno i zdravo.

  Razlika se stvar u kasnijm godina, jer ljudi znatno krace zive od ljudi. Pa zene pocnu stariti i sto nosi sve svoje posljedice. Ali bardovi su znali su svojim pjesmam Ang zene opisivati kao najlijepse vile Mokuhang suma cak i u svojim podmuklim godinama.

  Patuljci i niski ljudi - Se kao i ljudi ne razlikuju mnogo od drugih naroda istih njima.


  Najlakse za prepoznati je li neka zena Ang ili nije je po tetovazi na desnoj podlaktici.
  Iako vilenjaci, pa tako i duboki Angovce prepoznaju cim ih vide. Vise manje tako svi vilenjaci jedni druge razlikuju.


  Muskarci

  Vilenjaci - ´Postoji poslovica o ang vilenjacima:˝Da im ne vidis usi, oci i pokrete pomislio bi da je covjek.˝´

  Sto se tice tijela, tijlo je kao kod ljudi. Ali im je radi svoje ciste vilenjacke krvi ostala brzina, okretnost i gipkost elfova. Zbog toga se ljudi uvijek bune protivi natjecanja Ang ljudi i vilenjaka .
  Kao i svi ostali narodi, uvijek su u top formi kako mladi tako i stari. I zapustanje tijela kao debljanje, osim radi teske boelsti, smatra se sramotom i teskom ljenoscu.

  Zbog tako receno ljudske konstitucije, Ang su cjenjeni ratnici i borci. Tesko svladivi, uporni i neumorni.

  Od ostalih karakteristika sto se tice facijalnog djela, ne razlikuju se puno do sumskih vilenjaka. A sto se tice boje kose i ociju, vrijedi kao za zene. S iznimkom da se jedino muskarci znaju raoditi sa iznimno bijlom kosom.

  Ljudi - ne razlikuju se puno od ostalih ljudi, cak nimalo. Jedino sto imaju drugaciji naglasak radi ang jezika.

  Zbog svoje tradicije casti i vojnog zivota, bez obzira bio znanstvenik ili profesionalni ratnik nikad se ne moze sresti Ang covjeka koji je pretilan, osim ako je bolest u pitanju.
  Cak vise od vilenjak, patuljaka i ostalih Ang rasa drze do casti, vojne stege i discipline.

  Od ostalih stvari su iste karakteristike kao kod svih drugih ljudi.

  Patuljci i niski ljudi - Nema velikih razlika , kao i kod drugih patuljaka i ljudi.  Svi muskarci kao i zene dobivaju tetovazu na svom krstenju, koje bude sa 15 godina. Samo je muskarci dobiju na desnom ramenu.
   
 5. Moontaylor

  Moontaylor Putnik na putu Istine

  Borilacka vjestina kod Anga


  Angi kao narod spadaju u visoko militizirane narode. Iako su kranje miroljubljiv narod, znaci ne napadaju susjede ne izazivaju nerede i sl., vojnicki zivot i hvaljenje tih vrednota su im medju prvim u hirahije zivotnih potreba.
  Svaki Angovac bio musko ili zensko cijeli svoj zivot vjezba i priprema kako tijelo tako i duh na sve izazove i teskoce, pa tako i rat.

  Da bi bili spremni i ucinkoviti kao ratnici, Angi su razvili vjestinu koja se dijeli na dva osnovan tipa:
  - Vatra
  - Vjetar
  Borilacka vjestina kao i Ang narod nema svoje izvorno ime. Ali se narastanjima prenosi kao vjestina Pet prstiju.
  Samo porijeklo imena nije poznati, ali smatra se da je to kao simbol da je svaki dio tijela pa tako i pet prstiju vazna u borbi.

  Vatra se odnosi na goloruku borbu. Sastoji se od krutih i tvrdih stavova i eksplozivnih udaraca devastirajuce ili ubilacke snage. Zbog toga se i zove vatra, jer neprijatelju ne dopusta razmisaljanje u toku borbe. Vec ga tjera da samom snagom udaraca i brzinom napada rusi samopouzdanje i volju za nastavak.

  Vjetar se odnosi na brzo kretanje u borbi, naglo izmicnaje u sve moguce pravce, akrobatske pokrete, skokove, kolutove i padov. Vjestinu blokiranja udarca gdje se blok sastoji od blok/udarca, tj. pri samom bloku napadaca se gadja u akutne tocke i s tim mu se onesposobljava odredjen dio tijela.
  Vjestina izmicanja udarcima i pravljenja poluga protivniku. Postoji uzrecica: ˝Svaki dio tijela sa zglobom se moze iskorisiti kao pluga, samo treba poznavati kako.˝
  Vjestina borbe protiv oruzja i vjestina oduzimanja oruzja tijekom borbe i vjestina prikradanja, gadjanja u akutne tocke i cvorove.

  Borilacka vjestina se pocinje uciti od najmanjih nogu. Isprva kroz igru , a kasnije kroz ozbiljan i svakodnevni trening.
  Vjezbanje i trening se nastavlja do kraja zivota, jer najbolje naostren mac je ona koji se dugo ostri. Dugo i polako.
   
 6. Moontaylor

  Moontaylor Putnik na putu Istine

  Vojni odredi Mokuhanga

  Zemlja
  -Jahači bikova
  -Divlji veprovi
  -Nevidljivi risovi


  Vatra
  -Crni gavranovi
  -Crni medvjedi
  -Strahovukovi
  -Goniči medvjeda

  Vjetra
  -Bijeli sokolovi
  -Nevidljive strijele
  -Plesači sjena
  -Šumski duhovi

  Voda
  -Srebreni plivači
  -Zlatni rakovi
  -Morski vjetrovi

  Praznina
  -Čuvari praznine
  -Straža
  -Bijeli Vukovi

  Durak-Noh
  -Graničari
   
 7. Moontaylor

  Moontaylor Putnik na putu Istine

  Vojni odredi Praznine

  Straza
  Jednostavno nazvani straza, su posebno obucena gradska straza skoro cijele zemlje Mokuhanga. Njihova iznimna djelotvornost su na veliko poznate. Mokuhang je poznat po uzrecici: ˝Ako si u gradu ne pokusavaj krasti. Jer magla je oko tebe. Nisi je ni svjestan, a niti njih.˝
  Zakleti na vjernost i odanost narodu Mokuhanga, Strazari su obozavani medju njima, veoma cjenjeni, ali ih se vecina Angovaca ujedno i boji.

  Kako se postaje strazar ?
  Strazarom moze postati svaki pripadnig Anga( patuljak, covjek, vilenjak, gnom itd.)
  Takodjer putem Strazara mogu poci u bilo kojoj godini, posebno je to normalno kod vilenjaka koji stotinama godina zive.
  Ali idealno bi bilo gledano po ljutskim godina oko 15 godine poceti.
  Nakon sto mladi novak krene putem Strazara. Ide na, nesto sto ljudi u drugim zemljama nazivaju, vojnu akademiju.
  Tu prvo 3 godine uci sve zakone prirode, fizike, kemije, biologije, astronimije, snalazenja u prirodi, ponasanje u stresnim situacijama, citanja karata, razvijanje koncetracije, koristenja magije, besumnog hoda, pracenja tragova i mnogih drugih vjestina gdje je sve to bilo popraceno treningom vise borilackih i gimnasticarksih vjestina, ali o tome koje su se malo zna.
  Nakon te prve tri godine, oni koji poloze zadnji ispit. Idu na veci stupanj i tu usavrsavaju sve vec usvojeno znanje i uce dvije posebnosti Strazara. Zapravo ono sto im je i najvece oruzje, a to su polimorfoze.
  Prva je pretvaranje u maglu, a druga je u vodu. Stariji znaju i u vatru.
  Njihova najveca moc je ta, sto su Mokuhang gradovi prekriveni laganom izmaglicom koja gradove i mjesta cini toliko carobnim i predivnim.
  Tako da je magla u Mokuhangu koliko rpedivna toliko i opsna.

  Izgled strazara

  Na sebi nose oklope od posebnog vilenjackog metala, koji im prekrivaju prsa i stomak, ramena , podlaktice i jedan dio nogu. Ispod toga nose sprebrenu tkaninu, a ispod nje vilenjacke veriznjace koje su gradjen od posebnog veoma lakog, a jednako otpornog materijala kao i normalne veriznjace, a na glavi kocigu na kojoj je znak i maska vojnika.
  Od oruzja imaju luk i strijele od tamnog drveta i dva kraca vilenjackih maca. Katkad umjesto maceva imaju halberde ili dvije ostrice koje lice na jatagane.

  Cuvari Praznine
  Kazu da deset jahaca bikova, moze pobjediti odred od trideset konjanika. A tko se od njih usudi izazvati Cuvara ? , rece u svom dnevniku Horland Mokato , zapovijednik Plesaca sjena.

  Cuvari Praznine je najkasnije nastali odred, koji okuplja samo najelitnije ratnike Mokuhanga. Odani i prisegnuti na cuvanje glavnog grada i Najmudrijih. Nastao je prije nekih stotinjak godina na incjativu jednog vilenjaka koji je ukazao na mogucnost napada na Najmudrije.
  Cine ga posebno istrenirani i uvjezbani vojnici, koju su cijeli svoj zivot i postojanje predali Najmudrijim i Svemogucem. Takodjer ih se smatra nekom vrstom sekte, jer svoju odanost predaju samo Svemogucem i Najmudrijm. Osim nijh dvoje nikome drugome ne polazu racune, niti pitaju na dopustenje.

  Kako se postaje Cuvar Praznine ?

  Cuvarom Praznine se moze postati samo ako vec obuceni Cuvar u ime svoje casti i svoje prisege Svemogucem, redu i Najmudrijim predlozi jednog od vec iskusnih Ang ratnika.
  Drugi nacin za pristupanje redu ne postoji. Jer ako taj novak prekrsi ijedan zakon i pravilo reda, biva smaknut od toga koji ga je doveo u red. A taj biva zatvoren na dozivotno u zatvor Praznine.

  Izgled Cuvara

  Cvrsti srebreni metal doslovno kao da se slijeva preko tijela ratnika i tako mu tiejlo stiti od bilo kakvih napada. Oklop je utrasen siljcima na kacigi, laktovima, ramenima i jednom sirokom siljku na dlanu. Koji sluze za dovrsavanje ili ubijanje protivnika.
  Metal koji koriste je posebna izdrada patuljackog i vilenjackog kovaca. Koji su uspjeli takav metal izliti da odrzi vilenjacku lakocu i prilagodbu na tijelo i patuljacku cvrstocu.
  Od oruzja imaju velika koplja koja su kao mjesavina koplja i sjekire, ogromne dvorcne maceve, jednorucne maceve i nozeve,a cesto se bore samo sa siljcima.


  Bijeli Vukovi
   
 8. Moontaylor

  Moontaylor Putnik na putu Istine

  Vojni odredi Zemlje
   

Podijelite ovu stranicu