1. Dobrodošli na Eydis - zajednicu fanova fantastike, sci-fi, igara i umjetnosti. Pridruži nam se!
  Sakrij obavijest

Zbogom Christopher Lee!

Ayllwyn // 11. Lipanj 2015. u 14:18
 1. Ayllwyn

  Ayllwyn pretty boy

  U nedjelju je u Londonskoj bolnici od posljedica respiratornih problema preminuo Christopher Lee.

  U kratkoj se vijesti ne može opisati koliko je Lee bio značajan u SF&F svijetu. Rođen je davne 1922. godine i od prve uloge pripisao se svijetu fikcije. Započeo je ulogom Rumpelstiltskina u kazališnoj školi, nakon čega je nastavio svoj put u SF&F svijetu.

  18887674.jpg-r_640_600-b_1_D6D6D6-f_jpg-q_x-xxyxx.jpg

  Jedna od Leejevih najznačajnjih uloga svakako je bila ona Lorda Dracule kojeg je utjelovio u seriji filmova kroz šezdesete. Nakon što ga je Dracula proslavio, redale su se uloge poznatih i manje poznatih zlikovaca. Glumio je Rasputina, čije je ubojice kao dijete i upoznao. Upao je i u priču poznatog detektiva te kroz godine utjelovio čak tri lika: Sira Henryja Baskervillea, Mycrofta Holmesa, a i samog Sherlocka Holmesa.

  U sedamdesetima, njegova najznačajnija uloga bila je ona opasnog ubojice Francisca Scaramange u Bondovom filmu "Čovjek sa zlatnim pištoljem".

  Saruman-Lord-of-the-rings-Christopher-Lee-430x270.jpg

  Njegovih uloga ima napretek, no one koje su geekovima diljem svijeta najviše približile ovog genijalca svakako su uloga Dookua u Star Warsima, i naravno Sarumana u "Gospodaru Prstenova". O tome se ne može reći previše, a što se već ne zna. Lee je bio jedini član glumačke ekipe Prstenova koji je osobno upoznao Tolkiena, a u svojim sedamdesetima sam je izvodio sve fizički zahtjevne scene te je uz to snimio i nekoliko heavy metal albuma.

  christopher-lee-s-titom-je-bio-u-pecini-u-drvaru-504x335-20080728-20101019005920-108573.jpg
  Christopher Lee u Puli

  Imala sam čast upoznati ga prije 8 godina. Sjedila sam na rubu terase njegovog apartmana, manja od makovog zrna i s očima veličine tanjurića i samo sam ga slušala. Njegov duboki, snažan glas toliko je ugodan, a sam Christopher je bio nevjerojatno ljubazan gospodin, koji je bez problema i klinkici koju prvi put u životu vidi, rado odgovarao na pitanja.

  Još uvijek kada se toga sjetim, pomalo eksplodiram od sreće i sada mi je neizmjerno žao što ga više nema. To je čovjek koji je bio vitalan i spreman za rad, za fikciju, za glazbu, za ljude do zadnjeg trenutka. To je bio čovjek koji ima toliku nevjerojatnu osobnu povijest da bi se o njegovom životu mogli snimiti barem 7 filmova. To je čovjek koji je u svijet ljubitelja fikcije donio mnogo i ostavio mnogo u nasljeđe mlađim generacijama što dolaze.

  "Goodbye sir, it was honor to meet you."​
   
Crazy cat lady
Bavi se svime i svačime, voli započinjati projekte, ali ih ne voli dovršavati. Ne može živjeti bez serija, sira, čokolade i Interneta. Fantastiku voli jer je fantastična, pa će tako i njeni članci uvijek biti fantastični. Ako vam se ne svide, naći će vas i ukrasti vam dušu. Ne šalimo se.
porta2_tags:

Podijelite ovu stranicu