1. Dobrodošli na Eydis - zajednicu fanova fantastike, sci-fi, igara i umjetnosti. Pridruži nam se!
  Sakrij obavijest
 2. Dobrodošli u novi dom Eydisa.

  Forum je prošao kroz premještanje i sada je na novom serveru i domeni. Ukoliko primjetite neke nedostatke, molili bismo vas da obavjestite administraciju u dotičnoj temi.

  Hvala na razumijevanju.
  Sakrij obavijest

Svemir - Taj Misteriozni Prostor

Rasprava u 'Znanost i Priroda' pokrenuta od pasion of love, 28. Kolovoz 2007..

 1. pasion of love

  pasion of love Aktivan Član

  Vidim da nemamo otvoren topic općenito o svemiru i znanstvenim otkrićima vezan za njega pa reko da i to otvorimo.
  Potaknuta sam jučerašnjim mailom koji sam dobila (ali nigdje nisam našla to na netu) da je Mars jučer bio najbliže Zemlji te da je bio najosvjetljeniji planet na jučerašnjem nebu. Mars je bio točno u 00.30 udaljen od Zemlje 34,65 milijuna milja. Golim okom se činilo kao da Zemlja ima dva Mjeseca!!! Slijedeća prilika za vidjeti takav prizor predviđa se za 2287. godinu.
  Nažalost je jučer bilo poluoblačno i mjesec se jedva nazirao iznad oblaka tako da nisam uspjela ništa vidjeti :love: Na kraju ne znam je li to uopće i bila istina.... :smile:
  Naime,volim pročitati tu i tamo razne novootkrivene znanstvene činjenice, vezane uz otkriće novih planeta, planetoida,maglica,kometa etc. pa ako naiđete na neki zanimljivi članak ili nešto slično, slobodno postajte.
  Dozvoljen i c/p samo da ne bude kilometarski :blush:

  Evo,ja sam danas našla jednu zanimljivu informaciju,a to je da je otkrivena zvijezda sa repom kometa.
  Astronomi su otkrili zvijezdu s repom kometa. Čudno je što je otkriveni rep 'nastavak' jedne od najpopularnijih zvijezda na nebu, crvenog diva imena Mira. Astronomi amateri i profesionalci promatraju Miru već 400 godina, no masivni rep je tek nedavno uočio NASA-in svemirski teleskop Galaxy Evolution Explorer.
  Materijal koji izbacuje Mira stvara repinu dugačku 13 svjetlosnih godina ili oko 20.000 prosječnih udaljenosti od Sunca do Plutona. Zanimljivo je kako Mirin rep ostavlja trag koji je u međuzvjezdanim razmjerima sličan repu mlaznog motora ili valu brzog glisera.
  Mira je starija zvijezda, kakve se nazivaju crveni divovi, koja gubi ogromne količine površinskog materijala. S brzim kretanjem Mire njezin rep rasipa ugljik, kisik i druge važne elemente potrebne za nastanak novih zvijezda, planeta, a možda čak i života.
  Taj neviđeni rep nastao je u posljednih 30 000 godina.
  Prije milijardi godina Mira je bila nalik našem Suncu. Vremenom se počela pretvarati u zvijezdu koja se naziva varijabilni crveni div – pulsirajuću zvijezdu koja "otpuhuje" materijal i povremeno postane dovoljno sjajna da se vidi golim okom.
  U usporedbi s drugim crvenim divovima Mira putuje nevjerojatno brzo, vjerojatno zbog gravitacijskog poticaja od drugih zvijezda s kojima se sretala u svom životu.
  Sada juri brzinom od 130 kilometara na sekundu. S njom se utrkuje i mali, udaljeni pratitelj za kojeg se vjeruje da je bijeli patuljak.
  Taj par, poznat kao Mira A (crveni div) i Mira B (bijeli patuljak), sporo kruže jedan oko drugog dok zajedno jure zviježđem Cetus, udaljenom oko 350 svjetlosnih godina od Zemlje.
  Osim Mirinog repa GALEX je otkrio i nakupljanje vrelog plina ispred zvijezde te dva sinusoidna mlaza materijala, koji izlaze s prednje i stražnje strane zvijezde.
  Astronomi misle da taj vreli plin zagrijava plin koji izbacuje zvijezda zbog čega svijetli s ultraljubičastim svjetlom. Taj se blještavi materijal tada uvija iza zvijezde stvarajući turbulentni rep.
   
 2. Samwyse

  Samwyse Aktivan Član

 3. Ivanhoe

  Ivanhoe Dr. Disco

  To je bilo s nedjelje na ponedjeljak noć tj. 27. u 00.30, i ja sam bacio pogled na nebo i čak nije ni jedna sjajnija zvijezda bila a kamoli drugi mjesec. Al bar je bio pun mjesec pa sam njega malo gledao. :)

  Najviše me fascinira otkriće kako su našli dosad najveći prostor bez prašine, crne materije...ičega.
  Američki astronomi sa sveučilišta u Minnesoti pod vodstvom profesora Lawrencea Rudnicka objavili su u časopisu Astrophysical Journal da su u svemiru pronašli prostor koji se proteže kroz gotovo 10 bilijuna milijardi kilometara i u kojem nema apsolutno ničega.

  Rupa u svemiru | Danas.hr
   
 4. Dremora

  Dremora Kreegah Bundolo

  @sWar, da mene također, veoma zanimljivo...rupa us vemiru, tj. prazan prostor bez ičega...makes u wander... :knife:
   
 5. Ivanhoe

  Ivanhoe Dr. Disco

  Da ono znam da se u svakoj prirodi, zemaljskoj ili svmeriskoj događaju anomalije ali ovo je ogromno. 10 biljuna kilometara širine. Po čemu je taj prostor drugačiji od svoje okoline kad znamo da se svemir širi radijalno.
   
 6. Taliesin

  Taliesin Aktivan Član

  A kakvog je oblika taj prostor? :cocky: Nekog specifičnog il?
   
 7. Dremora

  Dremora Kreegah Bundolo

  samo prazan prostor, ispunjen ničim...od par bilijuna km...
   
 8. Ivanhoe

  Ivanhoe Dr. Disco

  Ispravka- 10 milijardi biljuna kilometara nije par bilijuna. :D

  A oblika je nespecifičnog sigurno nije baš kružnog ni kockastog, Jednostavno nepravilna površina.
   
 9. Psychaki

  Psychaki Gost

  to je i mene baš zapanjilo. iako to nedefinirano možda samo zasad nije mjerljivo zbog toga što mjerni instrumenti nisu dovoljno napredni. neka posve nova vrsta ...nečega. ne obična materija koje nema :belj:
  iako je vjerojatno samo rupa :tired:
  bilo bi fora da se to širi i okolo hrani materijom ....pa onda malo dođe do nas :laugh: :laugh:
   
 10. Vanaleto

  Vanaleto Aktivan Član

  Crne rupe imamo i mnogo bliže kući...
   
 11. Dremora

  Dremora Kreegah Bundolo

  da,a li ovo nije crna rupa, samo prostor bez ičega, crna rupa može biti u pokretu i 'guta' sve na putu, ovo ne.
   
 12. Vanaleto

  Vanaleto Aktivan Član

  U, u znam! Možda je ta praznina zapravo megaprocijep u taknju svemira koji se otvara u superprostor,
   
 13. Anria

  Anria Aktivan Član

  Bila sam prije par dana na predavanju o svemiru! :tired:
  I baš mi je bilo super!
  Govorilo se o dubokom svemiru i Saturnu, te spuštanju na njegov mjesec Titan.
   
 14. Ayllwyn

  Ayllwyn pretty boy

  Bila sam prije par dana na predavanju o svemiru! :smile:
  I baš mi je bilo super!
  Govorilo se o dubokom svemiru i Saturnu, te spuštanju na njegov mjesec Titan.


  wow...di???ja sam apsolutno očarana svemirom...i navukla sam mog 6-godišnjeg buraza isto...i sad mu tako pričam o svemiru..ah...lijepo....
   
 15. Taliesin

  Taliesin Aktivan Član

  Možda se starost određenih područja svemira može odrediti prema tim prazninama - što su veće to je stariji? (the expansion theory) :smile:
   
 16. Ivanhoe

  Ivanhoe Dr. Disco

  Pa starost se određuje prema svjetlosti tj. putu prema koji ona prođe tj kroz koji se savija. Recimo svjetlost najstarijih zvjezda koji u ovom trenutku se promatra dok pričamo je na put odaslana prije 15 milijardi godina. Zgodno. :D
   
 17. Taliesin

  Taliesin Aktivan Član

  Je, zgodno :)
  Al mene više zanima starost samih područja nego starost pojedinih zvijezda..ak je zvijezda stara milijun godina, ne znači da prostor nije stariji :smile:
   
 18. Ivanhoe

  Ivanhoe Dr. Disco

  Pa dobro ali je recipročan starosti same zvijezde. Starija zvijezda, stariji prostor.
   
 19. Tyronius Mook

  Tyronius Mook Sundryan Dungeon Master

  Ova rupa je vrlo zanimljiva.. Nekako imam dojam da nije nastala prirodnim putem već kao neki stravićno katastrofalni experimetn neke davno izumrle rase vanzemaljaca...

  Evo nešto također zanimljivo.. Hologramni svemir!
   
 20. Vanaleto

  Vanaleto Aktivan Član

  Ova rupa je vrlo zanimljiva.. Nekako imam dojam da nije nastala prirodnim putem već kao neki stravićno katastrofalni experimetn neke davno izumrle rase vanzemaljaca...

  Bez brige, budemo i mi raznijeli svoj kutak svemira. It's all a matter of time... :laugh:
   

Podijelite ovu stranicu