1. Dobrodošli na Eydis - zajednicu fanova fantastike, sci-fi, igara i umjetnosti. Pridruži nam se!
  Sakrij obavijest

Star Wars knjige: Stara Republika i Carstvo Sitha

MarkaN // 16. Srpanj 2015. u 20:52
 1. MarkaN

  MarkaN I'm Batman

  Što je bolje od čitanja knjige? Možda slušanje knjige i istovremeno igranje igre? To je praksa koja mi se svidjela na prvi pogled tijekom igranja Star Wars: The Old Republic MMO-a. Osim što sam time dobio bolji uvid u svijet te cijelu eru Stare Republike tako sam kasnije bolje upoznao i ostatak Star Warsa.

  Pridružite mi se u ovom serijalu gdje opisujem, preporučam ili ne preporučam određene knjige te saznajte i vi nešto više o Star Warsu. Od Stare Republike, među razdobljima iz filmova pa sve do događaja nakon Return of the Jedi što nas vodi do kraja godine, do The Force Awakens.

  swtor 2014-02-26 16-36-40-428b.jpg
  Tythion - Rodni planet Jedia

  Stara Republika, jedno od najranijih doba udaljene galaksije (Far Far Away...) veže nas ne samo uz postanak Republike i Sitha već samih Jedia i prvih lightsabera. Kada više nismo imali novih filmova ili serija, tada su se pojavili sadržaji u obliku knjiga i stripova te nas (izuzev slabašne prequel trilogije) odveli u potpuno novo i svježe doba Star Warsa, potpuno otvoreno za istraživanje. Bilo jest drukčije, no i dalje je to bio Star Wars, u nekim slučajevima i više nego prije.

  Tales of the Jedi: Kinghts of the Old Republic & Dark Lords of the Sith
  _swtor-post1-4.jpg

  Tamo gdje je sve počelo ...a možda bolje da nije. Knjige pokrivaju događaje Velikog Sith Rata te uspona Mračnih Gospodara Sitha u drugome poglavlju. Preko 4000 godina prije napada na Zvijezdu Smrti, priča o samim Gospodarima Sitha počinje kada se slučajnim spletom okolnosti dvoje republikanskih istraživača sruše na planet Korriban (danas po canonu poznat kao Moraband) za vrijeme odlaska jednog od Sith velikana Marka Ragnosa. Od njih pa do prvih palih članova Jedi reda, kako postupno otkrivaju mračnu stranu sile počinju se rađati prvi gospodari Sitha. Ragnosov nasljednik Naga Sadow prozvao se novim vođom Sith carstva te je izazvao Republiku na rat (The Great Hyperspace War). Primoran bježati od oboje, Republike koja je čvrsto držala obranu te Ludo Kresha, starog Sith rivala koji je dočekao pravi tren za udar, odlučio je uništenjem vlastite flote prekriti svoj bijeg te se spustio na Yavin IV gdje je ostao.

  _swtor-post-darths1.jpg

  600 godina kasnije, Jedi vitez Freedon Nadd otkriva njegovo počivalište gdje sam biva obmanut mračnom stranom sile, postaje novi Gospodar Sitha te nakon vladanja ostaje u svom počivalištu na planetu Onderon. Kasnije, Ulic-Qel Droma poslan je na Onderon da riješi razmirice, no biva i sam povučen tamnoj strani pored nemirnog Nadd-ovog duha. Kasnije još jedan Jedi vitez, Exar Kun dolazi na Onderon te također pada u istu Nadd-ovu zamku, međutim nakon uspona na mračnoj strani pobjeđuje ga te njegov duh nestaje zauvjek. Obojica kao Dark Jedi, Exar i Ulic se na prvi pogled sukobe kada ih prekine duh Marka Ragnosa koji proglašava Exar Kuna mračnim gospodarom Sitha the Ulica Qel-Dromu njegovim učenikom. Kasnije ga Ulicov brat neuspješno pokušao preobratiti na svjetlo no Ulic ga ubija na mjestu. Nedugo nakon toga bijes ispari te se u očaju predaje Jedi redu pred očima Nomi Sunrider, mladog Jedi viteza u usponu. Međutim, mračna strana sile ne spava te se priča nastavlja...

  _swtor-post-jedi2.jpg

  Ako tražite nešto lošije čak i od "prequelsa", ne gledajte dalje. Tales of the Jedi serijal je užasno bazičan, generičan i cheesy. Dobro zamišljeno, imalo je solidne temelje za dopuniti mitologiju Star Warsa međutim nikako se nije odmaklo od prosječnog stripovskog formata te kao knjiga jednostavno ne djeluje ozbiljno i dosljedno. Kratak sadržaj vrijedi pročitati, kao i proširenu verziju, međutim ništa više od toga. Kao alternativu preporučio bi noviju knjigu Dawn of the Jedi: Into the Void. Iako ni ta nije neko remek djelo barem je bolja od navedenih.

  Revan
  _swtor-post1-3.jpg

  Dugo očekivana knjiga sa strane fanova i igrača KOTOR igara donosi nam priču legendarnog Jedi viteza i mračnog gospodara Sitha kasnije ponovno preobračenog ka svjetlu - Revana te onih na koje utječe. Kao jedno od najmoćnijih bića svojeg vremena Revan osjeća da nešto nije u redu, nestabilnost u galaksiji iza koje se skriva velika prijetnja. Kasnije počinje dobivati vizije te se, siguran da je u pravu, odlučuje odazvati na poziv sudbine, čak i po cijenu napuštanja svoje žene Bastile Shan te njihovog nerođenog djeteta. Na drugoj strani galaksije, pod okriljem tame nalazi se Dromund Kaas, na prvi pogled mračan, maglovit i divlji šumski planet sa vječitim olujama, te nemilosrdnim predatorima dok na drugi; velebni tehnološki metropolis - nova prijestolnica Sith Carstva! Upravo se tamo vraća misteriozni Lord Scourge, punokrvni Sith ratnik čija će ga potraga za moći uplesti u mnoge iskvarene političke i društvene spletke, te djelovanja koja su baš poput fatalnih predatorskih potjera; instinktivne, furiozne i nemilosrdne. S obzirom na to, čak i njega čekaju iznenađenja a cijena suočavanja sa tom prijetnjom, tom misterijom mogla bi ga koštati svega baš kao i Revana.

  _swtor-post1-3A.jpg
  Meetra Surik - Legendarna te ujedno jedna od najpodcjenjenijih Jedia u povijesti, protagonistica KOTOR II - The Sith Lords igre, jedina je zaslužna naposlijetku za preživljavanje te uzdizanje Jedia iz pepela. U sredini - misteriozna moć što prijeti čitavoj galaksiji. Posljednji - Lord Scourge, originalni punokrvni Sith, nemilosrdan i pravičan, moćan te proračunat, može biti najjači saveznik ili najgori neprijatelj.

  Dojma sam da bi knjiga zvana Revan trebala barem na neki način obilježiti bit, početak, sredinu i kraj tog karaktera dok ovoj knjizi to nije niti namjera. Istina je da se popriličan dio karakterizacije primjenjuje i na Revana, ostali likovi poput Bastile, njegove dugogodišnje Jedi partnerice (protagonistice KOTOR II igre) Meetre, spomenutog Scourgea te posljednjeg lika što na čelu mu piše "Spoiler alert"; su više-manje pokriveni na jednakoj razini, a jednako tako i priča se fokusira na širu sliku te Revan biva samo jedan djelić nje. Stoga smatram da je knjiga definitivno krivo nazvana jer je puno više jedna od "Old Republic knjiga", a puno manje centralna Revan knjiga. Bez obzira na to, radi se o vrlo kvalitetnom štivu za pročitati i svakako preporučam pa čak i ako ste samo htjeli vidjeti knjigu o Revanu pošto trenutno još uvijek nema ničega bližeg tome u ovome trenu. Nije vrhunska, nije baš potpuno odlična, ali je vrlo dobra knjiga i ne škodi ju čekirati. Uostalom, daje nam direktni sneek-peak pogled u ono što je priča KOTOR-a III mogla biti.

  Deceived
  _swtor-post1-2.jpg

  Radnja ove knjige počinje u vrijeme kada se po prvi puta Republika i Jedi red počinju najozbiljnije lomiti. Oko događaja u nedvojbeno najpoznatijem i najboljem (mnogi kažu epskom) traileru za MMO igru The Old Republic nazvanom jednostavno Jedi VS Sith ili istoimeno Deceived. Iz mračne sjene ravno do srca Jedi hrama javlja se crvena eksplozija te zaslužujući stoljećima planiranja čitava prijestolnica Jedia pada u danu te sa njom i ostatak Coruscanta dok je republika razdvojena u galaksiji prisiljena potpisati mirovni sporazum.

  SithWarriors-Deceived.jpg
  "Crvena eksplozija"

  Međutim niti to nekima nije dovoljno, posebice Darth Malgusu koji je samostalno predvodio početni napad i koji prezire mir jednako kao i Jedi red koji se bazira na njemu. Čemu uostalom nuditi takvo rješenje kada je protivnik već na koljenima a prijestolnica je osvojena, slobodna za zauzimanje? Tko si i zašto daje to pravo da odluči se u ime čitavog Carstva na takav (po Sithu) kontroverzan potez? To su jedna od pitanja sa kojima Malgus nastavlja svoj put bijesa boreći se ne samo sa ostacima republike već i sa političkim spletkama, lažima i ostalim (po njemu) kukavičnim stvarima koje truju "njegovo" Carstvo.

  _swtor-post1-2A.jpg

  Međutim on nije sam i dodatni konflikt u sebi drži zbog toplih osjećaja prema osobnoj Twi'lek robinji plave puti, ljubavnici što mu sve više i više postaje kao djevojka i što je vješto bila uz njega u svakoj bitci, u dobru i u zlu, do pakla i natrag. Međutim za jednog Mračnog Gospodara Sitha to predstavlja veliku boljku te slabost koju si (kao što će sa vremenom saznati) ne može priuštiti. Govoreći o boljkama, jedna upravo veže smugglera Zeerida koji se bori i krijumčari nelegalnu robu za korumpiranu mafijašku organizaciju The Exchange. Prljav posao za plemenit cilj, nalaženje sredstava za stabilan život i moguće liječenje teško bolesne kčeri što je izgubila majku. Druga veže Arynn, mladu Jedi ratnicu, kada uz pomoć sile te raznim spletom okolnosti sazna za zastrašujuću sudbinu Jedi hrama u srcu republike te u konačnici i smrt njenoga mentora Jedi Mastera, Ven Zallowa, ubijenog sa strane Malgusa (posljednja scena u istoimenom SWTOR traileru). Međutim ona se ne želi samo osvetiti Malgusu, ona počinje osjećati želju i potrebu da ga izmuči kao što je on njih te se time vrlo opasno približava tami. Sve njihove boljke vode ih na isto mjesto - razrušeni, osvojeni i još uvijek gorući Coruscant.

  _swtor-post1-2B.jpg
  Aryn Leneer - također jedna od najpodcjenjenijih Jedia u povijesti, hrabra no zaslijepljena Eleena Daru te snalažljivi no prljavi krijumčar Zeerid Korr

  Ovo je knjiga koja će vas odvesti kroz vrtloge tematka: od čiste vatrene žudnje za osvetom, raznih spletki i odnosa u rigoroznom i nemoralnom natjecateljski nastrojenom društvu u kojem nikome ne možeš vjerovati (hm, kad ovako kažem, podsjeća na mnoge nezahvalne poslovne situacije surove današnjice), bolnih pokušaja spašavanja i održavanja zabranjene te nesuđene ljubavi, pronalaska traženja pozitivnog u negativnom i obrnuto pa do same analize filozofija i načina razmišljanja sa svijetle i mračne strane sile čime nas knjiga vodi ka onome nezgodnom, no iskrenom i informativno oslobađajućem osjećaju kada počinjemo razumjeti ako ne čak i na neke načine poistovjećivati se sa određenim situacijama i karakterima (makar to bilo i u prenesenom značenju). Istina, radi se o klasičnim klasama karaktera, međutim svi ti karakteri su uvjerljivi, vješto i slojevito opisani ili bolje rečeno; dočarani te su stavljeni u neuobičajene situacije usred neuobičajenog razdoblja i to je sve zajedno izvrsno izvedeno. Jedi koji nesretnim slučajem preispituje svoja uvjerenja te počinje ozbiljno naginjati ka tami, Sith koji poštuje protivnike te unatoč svemu ima i osjećaje koji bi ga mogli koštati svega u njegovom društvu te Smuggler koji krijumčari zato jer mora samo da bi se snašao u životu, a ne zato jer ima fetiš na varke, otimanje te prijevoz nelegalnih stvari. Ništa od toga za SW nije uobičajeno, no to je samo jedan od aduta koje ova knjiga ima. Malo koja knjiga uspjeva učiniti sve likove zanimljivima i uvjerljivima dok istovremeno ne skreće pažnju i ne umanjuje fokus te sam karakter glavnog lika koji se smatra primarnim protagonistom. Naravno, knjiga nije savršena te moram priznati da sam očekivao bolji te jasniji početak te su neke situacije mogle možda čak biti i bolje opisane, međutim u odnosu na konkurenciju Deceived je "Super Star Destroyer". Kao što je "Revenge of the Sith" za vrijeme Clone Wars ere. Likove pamtim i razumijem kroz njihove priče kao da sam bio tamo, isto kao mnoge upečatljive pa djelomice čak i šokantne scene koje su ostale u sjećanju dugo nakon čitanja. Svježa, slojevita, tematski bogata, napeta i uzbudljiva - Deceived je po meni definitivno najbolja knjiga stare republike te pored Darth Bane trilogije, najbolji literalni vodič u mračnu stranu sile.

  Red Harvest
  _swtor-post2-2b.jpg

  Uz rast mračne strane sile stvari idu sve gore i gore. Mirovni sporazum možda jest potpisan, međutim Sith postavlja uvjete a hladni rat iza kulisa konstantno se odvija. Udaljeni planeti međutim, nisu još pod utjecajem sukoba, pogotovo ne ako su kontrolirani silama Sitha. Na jednom takvom nalazi se Sith Akademija okružena snijegom te pokrivena zimom jednako nemilosrdnom kao što su i njezini stanovnici. Međutim da nije samo dovoljno biti nemilosrdan kako bi se uspjelo na Sith akademiji dokazuju mnogi koji se uzdižu na titulu Lorda ili Dartha. Neki dodatnom lukavošću i inteligencijom, neki opreznošću uz kamenito čvrstu predanost cilju, a neki furioznom ambicijom u kojoj jedan gleda da nadilazi sve, pa čak i samu akademiju. Jedan takav je ambiciozan Darth Scabrous koji tajno radi na svom uvrnutom putu ka besmrtnosti koji se temelji na bizarnim eksperimentima subjekata i force-sensitive biljke uz jedinstvenu svijest sposobna je komunicirati telepatski uz pomoć sile. Međutim prva osoba koja stupi u kontakt sa njom je mlada Jedi Padawan - Hestizo Trace. Kako nju, tako Scabrous u svoju realiziranu moru uvuče i cijelu populaciju akademije te lovce na glave koji odmah shvate da koliko god bili "badass" nisu nimalo dorasli mračnoj strani sile. U akademiji brzo izbija epidemija te nastaje pravi pakao - čak i za njihove standarde.

  _swtor-post-swtorg1.jpg
  U eri Stare Republike bilo je pregršt različitih Sith ratnika i čarobnjaka koji su istraživali galaksiju te nalazili tajne moći i otkrivali nove potencijale sile na najrazličitije načine.

  Red Harvest je kombinacija trilera i horror priče kojom se prožima "doom & gloom" osjećaj te sadrži brutalne scene i nije baš za one koje takve stvari ne zanimaju. Iako poznata kao "zombie priča" ova knjiga uspjeva dodati taj element intrige i trilera te tako izvrće radnju i razvoj iste da su "Sith zombiji" zapravo samo popratna stvar i to je odlično, jer u suprotnom dobili bi tipičnu generičnu i dosadnjikavu zombie priču, ovako imamo jednu fokusiranu na individualne karaktere i priču što ih veže. Međutim to nije tipična Star Wars priča, te je jedna od onih koje najvjerojatnije, sa 99% sigurnosti nikada neće postati canon, no direktni je prequel drugome romanu istog autora iste tematike: Star Wars: Death Troopers i preporuka je svakome ljubitelju Star Warsa i horrora. Ostali slobodno samo neka nastave dalje.

  The Fatal Alliance
  _swtor-post2-3.jpg
  Zamišljena kao uvod u MMO igru The Old Republic, ova knjiga sadrži likove koji su direktni uvod u većinu klasa što ih igra daje na igračima na raspolaganje. U organizaciji Hutt kartela otvara se toliko vrijedna i zanimljiva aukcija da privlači reprezentativce sa svih strana. Na aukciji malo tko od glavnih likova namjerava zapravo sudjelovati, oni žele ukrasti nagradu na bilo koji mogući način. Iako se nagrada prezentira u obliku ostataka Star Cruisera, ono o čemu se uistinu radi je opasno i smrtonosno te sadržava ključ do vrijednosti čitavog svijeta. Naposlijetku, u vrtoglavom spletu okolnosti, Sith i Jedi, Republika i Carstvo morati će napraviti nešto što nikada u povijesti nisu - udružiti se, ne bi li zaustavili prijetnju koja prijeti čitavoj galaksiji.

  _swtor-post-darths0.jpg

  Ovakav tip priče je jako nezahvalan za pisati jer može samo jedno ili drugo; remek-djelo epskih proporcija ili totalni promašaj kojega kolosalne ambicije čine samo još više smiješnim i neuvjerljivim. Ironično, u Old Republic eri, ova priča "ujedinjenja" se dva puta već pokušavala dočarati i ostvariti te je oba puta pala u ponor neuspjeha. To je jedna od stvari zbog kojih mi je osobno drago da nisu canon. Kao što se vidi na naslovnici, ovdje također ne nedostaje opakih Sith Lordova. To je nešto čega nam cijela Old Republic era daje na pretek, međutim to nije ono što će odmah prodati priču, posebice ako je fokus većinu vremena na mnogim drugim stvarima. Fatal Alliance mogao bi se preporučiti isključivo fanovima Old Republic ere, dok ostali imaju druga književna djela kroz koja mogu bolje uvidjeti čari toga razdoblja.

  Annihilation
  _swtor-post2-4.jpg
  Dalo bi se diskutirati da je Shan familija u Staroj Republici ono što su Skywalkeri u modernoj eri Star Warsa. Od Bastile Shan koju je sudbina spojila sa Revanom do njihove kćeri Satele Shan (ona koja se borila i sravnila sa zemljom moćnog Darth Malgusa na Alderaanu) koja je naposlijetku postala i Jedi Grand Master, pa sve do mladog Therona Shan koji je rođen i odgojen u tajnosti (zbog očiglednih Jedi uvjerenja) i koji nije pošao putem svojih predaka već se zadovoljio ulogom tajnog agenta za republikansku obavještajnu službu. On je glavni protagonist ove priče te dok se njegova karijera nalazi u usponu došlo je konačno doba promjena za eru stare republike. Carstvo Sitha je potreseno, Imperator (koji se dosada smatrao besmrtnim) je nestao, a Darth Karrid - na čelu zloglasnog zapovjedničkog broda Ascendant Spear, nastavlja nemilosrdno u nakani da ostvari potpunu dominaciju Sitha u galaksiji. Iako naizgled nezahvalan zadatak, zaustaviti vladavinu terora je nešto što bi naposlijetku jedino Theron mogao izvesti, budući da je njegovom zaslugom uništeno već jedno "super-oružje" Sitha i da kao dijete odgojeno u ratu najbolje zna kako se nositi sa životnim neprijateljem te najvažnije, kako ga zaustaviti.

  _swtor-post-swtorg2.jpg
  Brojni različiti karakteri i klase, baš kao u SWTOR igri

  Kao što se može zaključiti, ova knjiga radnjom je nastavak radnje iz originalne SWTOR igre, te se nalazi između priča iz kasnijih ekspanzija. Međutim, došlo je do zbrke gdje se razna zbivanja preklapaju te javljaju kontradikcije, stoga i ovdje će se morati pripaziti ukoliko Star Wars "Story Group" odluči učiniti Staru Republiku canonom.

  To be, or not to be... (Canon).
  48fe389e75252_featured_without_text_kotor.jpg

  Stara Republika je definitivno era koja poprilično razdvojila fanove Star Warsa. Dakako, niti dosadašnja sequel (Thrawn) trilogija i kasnija Legacy era nije fanove ostavila ravnodušnima, međutim koliko god neki htjeli vidjeti Maru Jade Skywalker, Jainu Solo i Darth Caedusa u potvrđenom canonu i na velikom ekranu toliko zasigurno (ako ne i više) žele vidjeti i Revana, Scourgea (kao i originalnu Sith rasu), Bastilu te čitavu snažnu Shan porodicu, Meetru Surik kao i mnoge ostale legendarne Jedie, Canderous Orda - jednog od najpoznatijih Mandalorijanaca, Mission i Zaalbara - simpatičnog čupavo luckastog dua, zeleno snježni, planinama okružen pod vječitim vedrim nebom suncem obasjan - Alderaan, prekrasni zeleno zlatni Tython - rodni planet Jedia ili munjeviti, mračni i nemilosrdni no velebni metropolis i prijestolnicu Sitha - Dromund Kaas, nepokolebljivog Darth Malgusa, moćnog Darth Marra, mističnog Darth Noxa, psihotičnu Darth Lachris, nositelja boli - Darth Siona, varljivu te manipulativnu Darth Trayu, proždirače svijetova - Darth Vitiatea i Darth Nihilusa, mnoge ostale legendarne Darth-ove te oboje Republiku sa čitavom plemenitom vojskom Jedia protiv Sith Carstva i zastrašujuće vojske Sitha u punoj snazi te dugogodišnjem ratu epskih proporcija.

  _swtor-post-jedi1.jpg
  Jedi velikani tijekom stoljeća

  Iskreno, nešto takvo, tolikih proporcija još nikada nismo imali prilike vidjeti na velikom ekranu te je dobro pitanje i hoćemo li... Jedno je vidjeti Jedi red na okupu u jednom središtu priče, a posve druga stvar je vidjeti čitavu civilizaciju i kulturu razvijenu iz toga. Isto tako je jedno vidjeti dvoje moćnih Gospodara Sitha na čelu jedne organizacije, jednog carstva, a posve drugo čitavu civilizaciju Sitha te uspon njihovih brojnih i strahopoštovanih Gospodara što sami još stvaraju ili uništavaju carstva te svaki na svoji način razotkrivaju tajne moći i konstantno nove potencijale mračne strane sile.

  swtor 2013-05-27 21-23-38-26b.jpg
  - Alderaan, naš jedini pravi pogled unutar tog nekoć prekrasnog planeta (do izlaska Rogue One). Prokleto bilo Galaktičko Carstvo što ga razniješe.

  Moja ideja i želja bi bila da, budući da jedan Anthology film ne može budžetom nadmašiti ijedan naslov iz službene sequel trilogije, era stare republike bude ili prepričana u serijalu Anthology filmova (bila to trilogija ili možda i nešto više) ili jednostavno da bude kompletno nova prequel trilogija nakon Epizode IX. U sljedećem poglavlju o Star Wars knjigama idemo kronološki od Darth Banea te kreiranja novog poretka i filozofije u Sitha, do životne priče Anakina Skywalkera i konačnog pada republike te rasta prvog galaktičkog carstva, odnosno imperija.
   
  Ivanhoe se sviđa ovo.
Roker, gamer, fantasy i SF fanatik sa dobrim okom za detalje i čitanje između redova, alergičan na površnosti, nedostatke kreativnosti i prosječnosti. Stvorio Lock´N´Load - nezavisni hrvatski gaming portal, kao kreativan i kvalitetan odgovor na ustajale i generične komercijalne gaming stranice, sad je već veteran domaće gaming scene, a među ostalim pisao je i članke u časopisu Plan B. Trenutno umirovljen što se tiče aktivnog pisanja, no ipak bez obaveze napravi tu i tamo neki članak za GoodGame.hr kao i Eydis te piše razne članke istih tematika na engleskom na svom blogu - MarkaN's BLog.
porta2_tags:

Podijelite ovu stranicu