1. Dobrodošli na Eydis - zajednicu fanova fantastike, sci-fi, igara i umjetnosti. Pridruži nam se!
  Sakrij obavijest

Star Wars knjige: Postanak i uspon Galaktičkog Carstva

MarkaN // 24. Rujan 2015. u 12:09
 1. MarkaN

  MarkaN I'm Batman

  Dok smo u prošlom djelu osvrtali se na razne priče iz Stare Republike, ovom prilikom osvrćemo se na postupan no neizbježan kraj iste što vodi do još jedne velike osvete Sitha i stvaranje kolosalnog Galaktičkog Carstva na čelu sa zloglasnim, nesvetim trojstvom; Tarkinom, Vaderom i Imperatorom, uz detaljne pozadiske priče koje govore kako su to postali. Od Plagueisa do Sidiousa, od Anakina Skywalkera do Darth Vadera, od Darth Banea i revolucije reda Sitha do Zvijezde Smrti.

  Darth Bane Trilogy
  _swb-post2-1a-bane-trilogy.jpg
  Nakon stoljeća ratovanja i borbe preživljavanja Stara Republika ponovno prosperira i ponovno je na miru. Međutim prisutnost Sitha nikada ne nestaje. Samo je pitanje vremena kada će ponovno netko razotkriti tajne toga kultnoga reda te naslijeđa moći... Kao mnogi prije i poslije njega, potaknut teškim životom radeći u rudnicima sa nasilnim ocem sa kojim se nikako nije slagao, jednoga kobnog dana ga je koštao života. Tada je Dessel shvatio da posjeduje moći koje nezna kontrolirati, međutim kako god bilo, znao je da mora pobjeći sa tog prokletog planeta što brže. Republika mu se gadila stoga nije bilo puno izbora, sve dok nije čuo za Mračno Bratstvo, vojnu silu što se suprostavlja Republici i što posjeduje neznane moći. Sa pravom vezom i voljom da učini sve što je potrebno, Dessel uspjeva pridružiti se bratstvu te tada saznaje da moći, te samo bratstvo zapravo potječu od Novog Reda Sitha. Otada kroz brojne i brutalne izazove, koje jedva preživljava, Dessel čini sve ne bi li postao novi Mračni Gospodar Sitha te se naziva nazivom koje ga je davno još i prije kao nadimak obilježilo: Bane. Otkrivajući tajne te prošlost Sitha, Bane prepoznaje glavnu boljku što je dovela Sith do uništenja - otvorenost i arogantnost te nerazumna glad za moći zbog čega prije ili kasnije, uvijek zarate sami protiv sebe. Tada odlučuje pokrenuti svoj plan oživljavanja Sith reda na novi način; Tajnost, taktiziranje i ubojitost činiti će novi red dok će se isti sastojati niti više niti manje nego od dvoje - dvoje članova; Gospodara i učenika. Jedan da posjeduje moć, drugi da žudi za njom. Tako će red uvijek imati konstantu te osigurati da nikada ne posustaje u moći, budući da uvijek opstaje najjači. Učenik će uvijek biti dužan žuditi za time da nadvlada Gospodara te da zauzme mu mjesto i nađe novoga učenika, jakog u sili da nastavi naslijeđe. Međutim, novi poredak može se jedino uzdignuti iz pepela starog, stoga došlo je vrijeme kada Mračnome Bratstvu bliži se kraj.

  “The dark side is emotion, Bane. Anger, hate, love, lust. These are what make us strong, Peace is a lie. There is only passion. Your passion is still there, Bane. Seek it out. Reclaim it.”

  _swb-post2-1b-bane-trilogy.jpg

  “Equality is a myth to protect the weak.”
  - Bane

  “Materialism—an attachment to physical goods beyond their practical value—was a trap; a chain to ensnare the foolish with their own greed.”
  - Bane


  Nakon nekog vremena Darth Bane stoji sam i uspješan iza velike eksplozije što bila je konačni potez njegovog plana, međutim još jedna osoba, neviđeno jaka u sili preživjela je taj devastirajući val što kupio je sve pred sobom. Mala djevojčica Rain, već tada dojmila se Mračnog Gospodara Sitha kada nehotice u osvetničkom bijesu, u protoku čiste sile ubija Jedi izviđače što tada joj u neznanju joj ubiše prijateljicu. Bane odlučuje ju uzeti pod svoje okrilje. Ne vidjevši puno izbora, uz želju da može kontrolirati svoje moći, Rain prihvaća novu sudbinu, odbacuje ime kao i čitavi život iz djetinjstva te postaje Darth Zannah. Međutim njena priča te izazovi tek počinju i mnoge situacije te poznanici iz prošlosti dovoditi će u pitanje njenu odanost Tamnoj Strani Sile, kao i sam Bane, čija potraga za novim moćima će i njega samog odvesti u najveće kušnje i probleme budući da demonstracija snage najbolje privlači protivnike, što za nekoga tko želi ostati tajan iznimno je kobno. Konstantna opasnost je vječito prisutna tijekom svih zbivanja, te kako se Bane i Zannah bore sa neprijateljima tako se i međusobno upotpunjavaju, no i sukobljavaju, uporno i konstantno testirajući snagu, fizičku, psihičku kao i onu u Sili.

  “When you finally betray me, I hope you care enough to try to kill me yourself.”
  - Bane to Zannah

  _z0.jpg
  “I will continue to study at your feet, Master. I will learn from your wisdom. I will discover your secrets, unlocking them one by one until everything you know—all your knowledge and all your power—is mine. And once you are no longer of use to me, I will destroy you."
  - Zannah to Bane


  Čak i dvadeset godina kasnije, dok Bane nastavlja u potrazi za tajnama Sitha, Zannah sve više uči vještine Sith magije što bi kompletiralo njezin zastrašujuće jak potencijal u Sili. Jednom prilikom kada ju Bane pošalje na udaljenu misiju, Zannah postaje sigurna da njezin Gospodar sumnja u njezinu snagu. Umjesto da bude brzopleta, okreće se lukavosti te za to malo vremena dok ne iskuša svoje sposobnosti također radi na planu za budućnost te nalazi sebi potencijalnog učenika. Spletom okolnosti, Bane biva zatočen te odveden na to vrlo mjesto od strane furiozno bijesne princeze očajno željne osvete uspomoć jedne vrlo viješte ubojice. Zannah se time nalazi u situaciji kada mora spasiti Gospodara ne bi li dobila priliku izazvati ga na konačni dvoboj koji bi ispunio sudbinu Novog Reda Sitha. Naposlijetku, u epskoj borbi i čistoj eksploziji Mračne Strane Sile, Bane udara svom snagom, mijenja taktike i stilove usred borbe te dodatno udara silom munje, iznenađuje Zannah koja isprve jedva se suprotstavlja no preživljava u borbi zahvaljujući snalažljivosti i okretnosti. Međutim i ona je spremna, djelom je čak i navodila Banea da misli kako ima prednost dok i sama već ima spremna iznenađenja za svoga Gospodara. Prvom prilikom koju dobije, Zannah oslobađa tornado Sith Magije najprije izravno na um, materijalizirajući najveće strahove i najgore more, zatim suptilno no zastrašujuće prizivajući zmijolika crna bića iz zemlje koji prže što dodirnu, najprije onesposobljavajući Banea, potom vodeći ga u čisto ništavilo. Unatoč pobjedi, potučena Zannah jedva ustaje jer čak i ozlijeđen, Bane je bio spreman te nemilosrdan protivnik. Kada je sve bilo gotovo pokušao je svoju svijest prenijeti u Zannah, no ona se oduprijela te Bane biva uistinu gotov. Ironično, dok je prijašnji kandidat iznevjerio, novi se našao spletom okolnosti te se pokazao na vrlom mjestu; Ubojica koja je vješto uhvatila Banea, odjednom kleči te se odaje učenjima Darth Zannah, nove Mračne Gospodarice Sitha.

  _swb-post2-1c-bane-trilogy.jpg
  "Power is only a means to an end. It is not an end in itself."
  - Bane to Zannah


  Bane trilogija je mračna, brutalna i tragična, no vrhunski napisana. Daje pravi uvid u prirodu Mračne Strane Sile i dočarava kolika je zapravo cijena ukoliko se želi postati Mračni Gospodar Sitha. Radnja je uvjerljiva, često napeta i konstantno zanimljiva. Dijalozi su odlični (kao što se može vidjeti i na istaknutim citatima), karakteri su uvjerljivi a njihove motivacije izražene i jasne. Iako donekle predvidljivo u cijelosti to nimalo ne umanjuje kvalitetu trilogije, lijepo je imati velike zaplete no ne i nužno. Bane, iako jak kao karakter nije me se dojmio ni približno koliko Zannah, čiju priču, prošlost i budućnost se prati puno dublje i detaljnije, čija osobna priča, izazovi na koje vješto odgovara, potresne situacije koje doživljava kao i jednako takva djela što čini razvijaju karakter te naposlijetku uvjerljivo inteligentni um i zastrašujuće moći čine ju sve samo ne običnom te je sam dokaz da se može imati "zgodnu protagonisticu" koja je uvjerljiva i sve samo ne plitka, samo se treba potruditi. Posljednja borba je bez sumnje najjača demonstracija Mračne Strane Sile i najboji međusobni sukob dvaju Sitha u povijesti Star Warsa. To se jednostavno mora vidjeti, odnosno pročitati, odnosno čuti (preporučam audiobook). Preporuka jednako stoji za ovu trilogiju kao za ostale "Darth" naslove. Knjige jesu mračne, na momente brutalne i oštre, međutim vješto su napisane i nemjerljivo pridodaju Star Wars univerzumu.

  "This is the way of our Order. An individual may die, but the Sith are eternal."
  ―Darth Zannah, Dark Lord of the Sith


  Darth Plagueis
  _swb-post2-2.jpg
  U svakom slučaju jedna od zanimljivijih scena cijele filmske prequel trilogije je ona u kojoj Palpatine prepričava nadobudnome Anakinu staru Sith legendu o Mračnom Gospodaru koji je našao put do besmrtnosti. Legenda od Darth Plagueisu toliko je zainteresirala fanove da je dovela ovu knjigu na sam vrh popularnosti djela vezanih uz Star Wars. Čak i nakon izlaska hype je ostao na nivou, svi su ju nahvalili kao da je drugi dolazak Sile (The Force Awakens - pun intended). Da li je sa razlogom jedna od najišćekivanijih SW knjiga svih vremena i da li je stvarno remek-djelo kao što mnogi tvrde da je? Iskreno - nije. Bez sumnje se radi o odličnom djelu, međutim nije za svakoga. Ako uživate u intrigama, kovanju zavjera te "igrama šaha" u politici te birokraciji onda bi ovo mogla biti prava knjiga za vas, međutim ako ste željni akcije i dinamičnijeg razvoja karaktera onda bi se mogli naći uskraćenima.

  _swb-post2-10-xtra-24.jpg

  “The Force tries to resist the callings of ravenous spirits; therefore it must be broken and made a beast of burden. It must be made to answer to one’s will.”
  - jedna od Sith filozofija


  Kako to James Luceno voli inače raditi, pričom nas vodi ponajprije pred same posljednje trenutke između Darth Sidiousa i njegova mentora Darth Plagueisa, da bi nas uskoro preselila u davnu prošlost gdje također posljednje trenutke dijele Darth Plagueis te njegov mentor Darth Tenebrous. Tek onda, priča se nastanjuje na centralno razdoblje zbivanja, razdoblje daleko nakon Bane trilogije, razdoblje u kojem Republika još punim rastom cvate, razdoblje netom prije Fantomske Prijetnje. Originalan te vrlo čudan ritam za započeti knjigu, međutim začudo pali te ostaje jedan od najdomljivijih te najpamtljivijih djelova čitave knjige. U tome centralnom djelu upoznajemo Plagueisa te kako se snalazi u društvu i nezapaženo dolazi do moći, međutim potpuno isto vrijedi i za Palpatinea koji je svoju izopačenost i apatiju proveo u djelo već od malih nogu te se pokazao kao pravi kandidat za uzeti pod okrilje Mračnog Gospodara Sitha. Iskrenošću i ohrabrenjem, Plagueis dozvoljava Palpatineu da vidi njegovo te pokaže i sam svoje pravo lice te ga time postupno no sigurno vodi na svoju stranu te pridaje mu novo ime: Sidious. Osim što se u javnosti prikazuje kao uspješni i utjecajni bankar, Plagueis se iza kulisa bavi istraživanjima na Midiklorijanima, žive tvari što prenosi i kojom se može izmjeriti prisutnost Sile u osobi te njihovom manipulacijom uništiti, stvoriti (Anakin) te čak ovjekovječiti život. Sve su to faktori u njegovim planovima dok njegov osobni jest učiniti se besmrtnim što kosilo bi se sa dosadašnjom tradicijom, međutim Veliki Plan o osvajanju galaksije pod dominacijom Sitha ostaje. Kako Plagueis nadgleda i testira Sidiousa, tako i Sidious promatra svoga mentora te ne djeli njegovu ambiciju o besmrtnosti... Prije svoju. Da bi ostvarili Veliki Plan, oboje se moraju duboko ukopati u srž civilizacije, stoga Palpatine koji ionako već ima prezime iza sebe, kreće putem politike. Izvana uobičajeno, razumno, suptilno i bezopasno. Iznutra, kalkulativno, lukavo, strpljivo, nemilosrdno i izopačeno.

  _swb-post2-10-xtra-15.jpg

  Osim što se bavi Sidiousom i Plagueisom u fokusu priče, knjiga također uvelike se osvrće na događaje oko njih, za vrijeme toga doba. Tako se pojavljuju mnoga poznata imena i karakteri te saznajemo gdje su oni bili za sve to vrijeme mada ih nismo imali prilike više upoznati u filmovima; imena kao što su Valorum, Antilles, Tarkin, Dooku, Syfo-Dias, Qui-Gon itd. Kako su prisutni tako su i relevantni, i to je za pohvalu. Također, ovdje se doslovce prepričavaju prvi koraci Darth Maula, koji je doslovce od malih nogu odgojen i treniran u naručju Sitha te kako je postao taj zastrašujući crveno-kožni ubojica Jedia iz Fantomske Prijetnje.

  The Dark Lord Trilogy
  _swb-post2-3.jpg
  Drugim riječima, Darth Vader trilogija, obilježava vrhunac Anakina Skywalkera kao Jedia, prijelomna razdoblja za oboje, njega i Galaktičku Republiku te naposlijetku osnivanju i djelovanju Velikog Galaktičkog Carstva čime se Veliki Plan Sitha ispunjuje, a Anakin potom jedino poznat kao Darth Vader provodi volju Carstva. Trilogija se sastoji od Labyrinth of Evil (koja bi definitivno trebala biti zamjenjena za Lords of the Sith), istoimene adaptacije Revenge of the Sith te Rise of Darth Vader.

  Labyrinth of Evil
  _swb-post2-4.jpg
  Rat Klonova bijesni punom snagom. Herojski dvojac Anakin i Obi-Wan postali su sinonim za snagu Jedia i Republike. Kada god naiđu problemi većina se uzda upravo u njih dvojicu da se suoče sa time, i sa dobrim pravom. Sa druge strane, smotani i pohlepni separatist Nute Gunray čini kritičnu grešku uspomoć koje Jedi saznaju za postojanje Darth Sidiousa. Dok oni tragaju za njime, Sidious počinje formirati konačne te ključne provedbe Velikog Plana. Vođa separatista Dooku pokušava Anakina i Obi-Wana uvući u zamku daleko od pravih zbivanja, daleko od Coruscanta, gdje Separatisti se bliže ispunjenju najodvažnijeg plana - otmici glavnog kancelara Republike, Palpatinea.

  _swb-post2-10-xtra-20.jpg

  "A labyrinth of evil, this war has become. But protect ourselves, we must. Safeguard the traditions the Jedi have upheld for one thousand generations."
  ―Yoda


  Jedna stvar koju je ova knjiga pogodila jest naslov. Radi se o labirintu radnji, labirintu karaktera i labirintu smjernica. Knjiga je vrlo zbunjujuća, čak i ovako kratka (u odnosu na ostale). Dojam je usporediv filmu Napad Klonova, srednji dio priče bez glave i repa, međutim film čak ima i neke interesantne scene dok ova knjiga jednostavno nema. Možda jest trebalo pokriti događaje koji vode u Osvetu Sitha međutim ovo djelo u tome zadatku je zakazalo. Oni doduše, koji žele što bolji mogući uvid u najranija razdoblja Anakinova pada te samu Osvetu Sitha, mogu pogledati posljednje dvije sezone The Clone Wars animirane serije, što odlično i vrlo detaljno je razrađen skup priča te što je najbolje - canon je.

  Revenge of the Sith
  _swb-post2-5.jpg
  Za razliku od filma, "Osveta Sitha" u literaturnom obliku drukčija je po tonu, dinamici među karakterima kao i samom prepričavanju određenih scena. Na bolje ili na gore? Oboje. Neke scene i situacije efektivnije su u filmu, kako bivaju vješto i dinamičnije izvedene (plus "show, don't tell" princip), dok neke druge jednostavno bolje djeluju kada ih se dodatno opiše, doda im se dubine te ono što knjiga radi najbolje - pozadine i slojevitosti iza same scene.

  _swb-post2-10-xtra-18.jpg

  "Though this is the end of the age of heroes, it has saved its best for last."―Narrator

  Pad Republike je opisan uvjerljivo i slojevito, odnosi između likova su prirodniji i logični zahvaljujući raznim dodacima i izmjenama dijaloga što samo pospješuje razvoj karaktera. Anakin, primjerice, u trenucima kada kretao je na put bez povratka, u ovome slučaju bio je u mislima "što sam to učinio..." te počeo očajavati zapravo još ranije, dok je čekao u hramu po zapovjedi Mace Windua, ne više kada je odlučno odjurio na mjesto zbivanja, da zaustavi Palpatineovo ubojstvo. Istina, i tada je bio potresen Sidiousovim pravim licem, kao i vizijom sudbine što ga čeka, međutim sam okret ka mračnoj strani detaljnije, suptilnije te uvjerljivije je dočaran i Anakin ne odlučuje se očajnički pod prisilom kao u filmu, već više odlučnije, svojevoljno i sa razlogom, bez oklijevanja. Kada se odlučio na žudnju za moći po svaku cijenu, kada je našao u sebi donositelja promjena što će oblikovati galaksiju, kada je po prvi puta prestao se bojati. Tada već sve što slijedi kasnije, djeluje konzistentno i teče sa pričom.

  "One of the things we find in the Revenge of the Sith is that the Dark Side is not tempting Anakin to anything. Anakin is looking to the Dark Side and saying - That's what I want." - autor Matthew Stover


  _swb-post2-10-xtra-13.jpg
  Mladi Vader i "njegovo Carstvo"

  Posebno bi vrijedilo istaknuti ono što su bile jedne od "najbolnijih" scena filma, zahvaljujući nespretno i nevješto napisanim dijalozima što samo je dodatno naštetilo ubrzanom tijeku priče. Ovako su određene situacije bile ispričane u knjizi:

  - O Anakinovim mukama i unutarnjoj borbi
  "Physical pain he could have handled even without his Jedi
  mental skills; he'd always been tough. At four years old he'd been
  able to take the worst beating Watto would deliver without so
  much as making a sound.
  Nothing had prepared him for this.
  "What have I done?" The question started as a low moan but
  grew to a howl he could no longer lock behind his teeth. "What
  have I done?"
  He knew the answer: he had done his duty.
  And now he couldn't imagine why.
  When I die, Palpatine had said, so calmly, so warmly, so reasonably,
  my knowledge dies with me..."

  "The Force had no answer for him.
  The dragon, on the other hand, did.
  All things die, Anakin Skywalker. Even stars burn out.
  And no matter how hard he tried to summon it, no wisdom of
  Yoda's, no teaching of Obi-Wan's, not one scrap of Jedi lore came
  to him that could choke the dragon down.
  But there was an answer; he'd heard it just the other night.
  With such knowledge, to maintain life in someone already living
  would seem a small matter, don't you agree?
  Anakin stopped. His agony evaporated.
  Palpatine was right.
  It was simple.
  All he had to do was decide what he wanted."

  _swb-post2-10-xtra-19b.jpg

  - O posljednjem sukobu i trenucima između Anakina i Padme:
  "But instead of the light of love in his eyes, she saw only reflections
  of lava.
  He didn't say, I could never turn to the dark side.
  He didn't say, sack the temple? Me? That's just crazy.
  He said; "Obi-Wan's alive?"
  His voice had dropped an octave, and had gone colder than the
  chills that were spreading from the base of her spine.
  "Y-yes—he, he said he was looking for you..."
  "Did you tell him where I am?"
  "No, Anakin! He wants to kill you. I didn't tell him
  anything—I wouldn't!"
  "Too bad."
  "Anakin, what—"
  "He's a traitor, Padme. He's an enemy of the state. He has to
  die."
  ...
  "She turned back, and now he was looking at her.
  His eyes were full of flame.
  "Anakin?"
  "Padme, move away." There was an urgency in Obi-Wan's
  voice that sounded closer to fear than Padme had ever heard
  from him. "He's not who you think he is. He will harm you."
  Anakin's lips peeled off his teeth. "I would thank you for
  this, if it were a gift of love."
  Trembling, shaking her head, she began to back away. "No,
  Anakin—no..."
  "Palpatine was right. Sometimes it is the closest who cannot
  see. I loved you too much, Padme."
  He made a fist, and she couldn't breathe.
  "I loved you too much to see you! To see what you are!"
  "Let her go!" - Obi-Wan said.
  "Never!""


  - O razvoju Sitha u sjeni, tokom godina:
  "The Sith had changed. The Sith had grown, had adapted, had
  invested a thousand years' intensive study into every aspect of not
  only the Force but Jedi lore itself, in preparation for exactly this
  day. The Sith had remade themselves.
  The brighter his light, the darker their shadow."


  _swb-post2-10-xtra-12.jpg
  Od Republike do Carstva

  Književna verzija Osvete Sitha nije novelizacija, koliko samostalno djelo što obogaćuje i upotpunjuje priču. U svakom slučaju preporuka je svakome fanu, kako mnoge scene iz filma dodatno pojašnjava i daje im dubinu, kao što i izdvaja te govori o stvarima koje su gledatelji lako mogli propustiti doživljavajući ih sporednima, ili ne doživljavajući uopće. Knjiga se ne srami otići u svom smjeru (ili čak unaprijed pa unazad u radnji) ne bi li na taj način bolje ispričala priču, ne boji se ići pored barijera koje čine scenarij filma da ispriča priču na bolji i razumljiviji način. Sve što se u filmu činilo požurenim ili iznenadnim, ovdje je razrađeno te djeluje prirodno. Dijalozi što su bili glavna boljka filma također su dorađeni i drukčiji. Istini na volju i dalje su tu stvar, dvije koje ni sam Bog nebi mogao popraviti, međutim to ispada sitnica u odnosu na sve odlične stvari što ih ovo vrhunsko djelo ima za ponuditi. Pravi "Prequel fix" za one koji ga žele.

  The Rise of Darth Vader
  _swb-post2-7.jpg
  Dok se Osveta Sitha bavila upravo time, novome osnutku Carstva i rođenju Darth Vadera, ovdje nam priča donosi pravoga Darth Vadera. Naravno, nema sumnje da je na kraju "Osvete" Anakin već bio kompletno obavijen tamom te počinio razne grozote, međutim i dalje je u njemu odvijala se bitka između poplave ludila te kaosa emocija. Još uvijek poremećen Anakin što tek počinje prihvaćati ono što će ga oblikovati u istinskog Gospodara Sitha - Darth Vadera, kakvoga pamtimo iz Originalne Trilogije. Tako, nakon "prave Osvete Sitha", vrijeme je i za prvu pravu misiju Dartha Vadera, pod okriljem Galaktičkog Carstva. U tome procesu dobivamo priliku čuti kako se njegov već izmjenjeni način razmišljanja detaljno razvija. Postupno dolazimo do situacije kada Anakin polagano no sigurno gubi svaki mogući argument protiv obojice - Vadera i Imperatora. Tada Anakin uistinu odlazi te Darth Vader preuzima. Bitka bijaše gotova te stoji samo Darth Vader - notorni izdajica, imperijalni terminator, nezaustavljivi stroj mržnje i destrukcije, razarač svijetova.

  _swb-post2-10-xtra-14.jpg

  Sudbina Jedia je zauvijek i nepovratno promijenjena. Knjiga također priča o šoku i nevjerici te posljedicama zloglasne Zapovijedi 66 - na obje strane, između klonova kao i samih Jedia. Priča je ljudska, sa svim manama i vrlinama, rješenjima i greškama. Obje strane se teško i individualno različito nose sa situacijom što je vješto dočarano te odlično stoji između kontrasta crnih i bijelih karaktera. Popriličan dio knjige prati njihove priče, međutim možda malo i previše, budući da kao karakteri ipak nisu razvijeni i pamtljivi kao primjerice Aryn i Zeerid iz knjige Deceived, međutim i dalje su dobri karakteri u svakom slučaju. Točno to stoji i za knjigu, dok nije na najvišoj razini kao navedeni i dalje je vrlo dobro štivo sa nekoliko uistinu vrhunskih djelova što daju joj sjaj. Konačno, nakon toliko godina, priča Darth Vadera biva u potpunosti zaokružena.

  Lords of the Sith
  _swb-post2-8.jpg
  Usprkos nazivu i temi epizode Rebelsa (Spark of Rebellion) prva prava iskra pobune dogodila se godinama prije, ne sa strane odbjeglih Jedia, ne sa strane ljudi (što su činili većinu populacije pobunjenika u prvom napadu na Zvijezdu Smrti) već sa strane Twi'lek boraca za slobodu, na njihovom rodnom planetu Ryloth. To je planet bogat drogom zvanom "spice" te je jedan od glavnijih resursa za Carstvo koje je sukladno tome zarobilo domaćine tjerajući ih da rade u rudnicima i budu im robovi. Borba za slobodu toliko je digla prašine da su se sami Vader i Sidious odlučili okušati u ognju vatre ne bi li testirali i dokazali svoju snagu, te samostalno pobuni stali na kraj. Na drugoj strani su bivša robinja, sadašnja vatrena ratnica Isval te idealističan borac za slobodu Cham Syndulla (da, otac Here iz serije Rebels). Koliko god početni udarci bili efektivni više su uspjeli privući nego li oštetiti Carstvo te se Vader okreće akciji u punoj snazi (baš kao u Rise of Darth Vader) kako se probija s lakoćom kroz sve prepreke, bile to eksplozije u neposrednoj blizini, kiše energetskih zraka ili sam vakuum svemira. Vader cilj dostiže, dok pobunjenici u pogubnoj tišini svojega broda osluškuju samo zvukove grimiznog lightsabera i ikoničnog respiratora te jedine riječi što čuju su: Dolazim po vas.

  _swb-post2-10-xtra-7b.jpg
  Tri faze Vadera

  “Yoda once had told him that fear led to hate and hate to suffering. But Yoda had been wrong. Fear was a tool used by the strong to cow the weak. Hate was the font of true strength. Suffering was not the result of the rule of the strong over the weak, order was. By its very existence, the Force mandated the rule of the strong over the weak; the Force mandated order. The Jedi had never seen that, and so they’d misunderstood the Force and been destroyed. But Vader’s Master saw it. Vader saw it. And so they were strong. And so they ruled.”
  - In the mind of Vader


  Tako sama knjiga počinje vrlo efektivno i u stilu. Čak i sami borci za slobodu, iako jasno potreseni spomenutim događajem, samu nevjericu i strah ipak je nadvladala nada te želja za osvetom. Unatoč svemu i uz brojne poteškoće, osveta se počela ostvarivati, kako se veliki zvjezdani razarač približava Rylothu sa Vaderom i samim Carom na čelu, tako se zamka što bila je u pripremi godinama počinje aktivirati. Uz nevjerojatne pilotske i strateške sposobnosti Vadera, na kraju jedva da je i uspjelo, međutim priprema je bila predobra te Carstvo po prvi puta osjeća pravi udarac, jer dogodilo se - veličanstveni pad gorostasa, imperijalnog zvjezdanog razarača po prvi puta u povijesti obilježava prvu ozbiljniju iskru pobune koja će jednoga dana zapaliti galaksiju i donijeti kraj tiraniji, međutim to vrijeme će tek doći. Sada Vader i Car bivaju na pravoj kušnji, na površini planeta, sami uz nekolicinu kraljevske garde protiv divljine te vještih i iznimno ozbiljnih pobunjenika što cijelo vrijeme rade koristeći izvore iz samih unutarnjih redova već itekako korumpiranog Carstva.

  _swb-post2-10-xtra-17b.jpg

  "It appears things are as you suspected, Lord Vader. We are indeed hunted."
  - Emperor to Vader


  Međutim, kako se radnja spušta na planet, tako se i sama kvaliteta knjige spušta do osrednjosti. Dakako, ima i tu nekoliko kvalitetnih trenutaka, međutim malo što od toga je nepredvidljivo ili posebno zanimljivo, te sam kraj, sa obzirom na sve, jednostavno djeluje antiklimaktično.

  Također, jedna određena radnja koja je djelom kao kopija slične iz Rise of Darth Vader knjige i koliko god bila dobra, nema smisla da se na takav način jednostavno "kopira" u drugu knjigu. Uz malo više vještine i snalažljivosti vjerujem da se moglo zaobići uz malo improvizacije te naposlijetku i dalje postići isti efekt. Karakteri (što glavna je značajka dobre SW priče) su vrlo dobri te čine i ponašaju se onako kako se od njih u tim situacijama očekuje. Imperator je lukav i dobrim djelom nepredvidljiv (dok se spletke i dalje razviju sukladno njegovim ciljevima), Cham odgovara čvrstom i plemenitom karakteru kakvog znamo iz The Clone Wars serije dok je Isval vatrena, emocionalna te hrabra heroina čiju je muku lako shvatiti te na taj način i brinuti u toj, prilično teškoj i sumornoj priči. Također, u knjizi je odlično dočarana ironija u sudbini korumpiranih imperijalnih službenika, iako je diskutabilno reći tko je dobio što je zaslužio (sebični izdajica Belkor ili lijena, raskalašena robovlasnica Mors), zanimljivo je kako je Carstvo usprkos svoj sili, ipak nestabilna organizacija.

  “The Emperor said, “My name is Krataa, and this”—he gestured at Vader—“is Irluuk.”
  ...“Other than the Emperor, only Vader knew the false names were ancient Sith words that meant “death” and “fate.”

  _swb-post2-10-xtra-6.jpg

  "I'm a fighter, not a leader, not a planner. That's you, and that's why I don't want to hear any more talk about letting someone else carry the fight. After today we fight on different ground, and we maybe aren't the Free Ryloth movement, but we still fight."
  Isval, to Cham Syndulla, on the fate of their rebellion


  Vader... Sam Vader je uglavnom prikazan korektno, kao što sam u gore navedenoj sceni opisao te kao i u knjizi Rise of the Darth Vader. Njegove jedine slabe točke što su one iz prošlosti, one što muče Anakina, međutim ne Vadera i zato je diskutabilna ta ideja "testa na Rylothu" s obzirom kako je čudno izvedena. Vaderova sjećanja (Gdje samome Sidiousu prizna kako razmišlja o prošlosti, o Padme (koju je ionako već prethodno osudio te prekrižio u Rise of the Darth Vader), sjećanje Ahsoke - i to kao Snips! WTF)... jednostavno se čini previše van karaktera. Nažalost, višak "fan service" djelova, kao i "kežualiziranja" je nešto što će oduvjek biti tu s obzirom na nevjerojatnu popularnost serijala, jedino što se možemo nadati jest da bolje bude izvedeno.

  _swb-post2-10-xtra-21b.jpg

  Paul S Kemp definitivno je još uvijek jedan od najboljih SW autora (preporuka iz prošlog članka, ako niste provjerite njegovu knjigu Deceived) međutim sa ovim izdanjem išao je na sigurno što je očigledno oštetilo samu knjigu te postaje pravi razlog za brigu kad je riječ o sadržaju iz službenog canona. Nije da je sadržaj loš, ali jednostavno je - "samo dobar". Još nismo naišli na knjigu novog canona koja bi nas "izula iz cipela" (kao što su neke iz Expanded Universea tzv. Legenda). Ova je najbliže došla, te nakon vrhunskog uvoda definitivno je imala tog potencijala, međutim što je tu je.

  Tarkin
  _swb-post2-9a.jpg
  Pet godina prošlo je od osnutka Galaktičkog Carstva, Rat Klonova već se smatra djelom prošlosti, kao i Jedi što su se raspršili te kao odnešeni vjetrom nestali. Planeti oko jezgre uživaju u prosperitetu novoga poretka što održava mir vladajući ćeličnom šakom. Međutim Carstvo tek počinje vršiti velike planove galaktičke dominacije i razvijati svoja najjača oružja, svoje najveće adute. Ovdje im se počinju komplicirati stvari kada počinju se vršiti sabotaže u vlastitim redovima te zadaju fizički udarci iznenada oživljenom Separatističkom mašinerijom. Tada jedan oficir izdvaja se iz redova kada sa lakoćom pročita korake sabotera kao i naznake o potezima što slijede... tko je taj čovjek? Kako je došao do toga da može stajati ravnopravno, bok uz bok sa Vaderom i Imperatorom kao arhitekt moći i budućnosti Carstva? - To su pitanja na koja ova priča, odnosno skup priča odgovara.

  _swb-post2-10-xtra-2.jpg
  "On Coruscant a servile Senate applauds the Emperor’s every decree, and the populations of the Core Worlds bask in a sense of renewed prosperity. In the Outer Rim, meanwhile, the myriad species of former Separatist worlds find themselves no better off than they were before the civil war. Stripped of weaponry and resources, they have been left to fend for themselves in an Empire that has largely turned its back on them. Where resentment has boiled over into acts of sedition, the Empire has been quick to mete out punishment. But as confident as he is in his own and Vader’s dark side powers, the Emperor understands that only a supreme military, overseen by a commander with the will to be as merciless as he is, can secure an Empire that will endure for a thousand generations …”
  - Prologue


  Od antipatičnog kapetana u The Clone Wars seriji do neshvativo nemilosrdnog vrhovnog zapovjednika na čelu Zvijezde Smrti u filmovima- ovo je knjiga što priča priču Tarkina, moguće najomraženijeg čovjeka (koji ne koristi Silu) u svemiru. Tarkin dinastija (već na startu pomalo zloglasna) generacijama vlada kao vodeća na divljem planetu Eriadu. Mladi Wilhuff Tarkin od malih nogu poslan je u divljinu da dokaže svoju snagu i snalažljivost ili da se pridruži nesretnima (odnosno, nesposobnima, slabima - kako su ih smatrali) u zaboravu. Iako nije bio jak niti posebno naoružan, Tarkin se naposlijetku izvukao zahvaljujući fokusu, inteligenciji i poznavanju divljine, međutim Eriadu je napustio izmjenjen, sa nemilosrdnom zvjeri u sebi. Takvo "predatorsko" razmišljanje došlo je kasnije do izražaja te obilježilo mu čitavu karijeru. Kasnije je postao član regionalne specijalne postrojbe te se proslavio nadmudrivanjem, neumoljivim praćenjem te kompletnim uništenjem skupine pirata što očigledno, krivo mjesto su našli za teroriziranje. Tijekom dodatne obuke na akademiji upoznao je Palpatinea koji ga je odmah primjetio te već tada kao Sidious počeo razvijati potencijal u njemu dajući mu priliku da se pridruži snagama Republike gdje je postao kapetan (i ratovao uz Anakina Skywalkera u ratu klonova), da bi kad su se planovi ostvarili te Republika postala Carstvo dobio titulu regionalnog Guvernera (pod kojom je bez milosti ili savjesti provodio). Pet godina kasnije, Tarkinu se na misiji pridružuje Darth Vader, te se kroz komplikacije, nejasne ciljeve te istrazi što povremeno liči kao lov na duhove, zajedno Vader i Tarkin nalaze u osobnim pričama i izazovima te ih se oboje upoznaje kroz njihove oči, kao i uloge u kojima će se naći do "Bitke za Yavin".

  "You lack faith in the Jedi."
  "I find their tactics ineffective. The Jedi Code prevents them from going far enough to achieve victory, to do whatever it takes to win, the very reason why peacekeepers should not be leading a war. Have I…offended you?"
  "No. I've also found that we sometimes fall short of victory because of our methods."
  "Well, I see we agree on something."―Anakin Skywalker and Tarkin discuss the Jedi Order's place during the Clone Wars.


  _swb-post2-9d.jpg

  Dakle, kako jedan običan čovjek može stajati bok uz bok sa dva najmoćnija korisnika Sile toga vremena? Jedne od stvari koje Sila ne može nadomjestiti su intelekt, znanje i iskustvo. Ironično, Tarkinov način života te filozofija iznimno je sličan onime kod Sitha ukoliko zanemarimo Silu. Filozofija već u tome svijetu poznata kao "Tarkinova doktrina" - vladati kroz širenje straha od moći, radije nego kroz samu moć. Tu su se Tarkin i poznati Gospodari Sitha našli te tome svakako pridonosi sve ono u što se Carstvo razvilo; kolosalni brodovi kojima bi i sam ukleti "razarač Tarisa" Malak zavidio, vrišteći, brzi i ubojiti Tie lovci, bezlični i hladni prostori kao i sami oklopi Stormtroopera, te već spomenuta gigantska svemirska stanica što koliko god bila ogromna, zapravo nije niti planirana da bude samo jedna - Toliko o ambicijama.

  _swb-post2-9c.jpg
  Darkest before the dawn

  “We need to tighten our hold over the Outer Systems,” the Emperor continued. “You will be in charge of that, Moff Tarkin. Or should I say Grand Moff Tarkin.” Tarkin’s gaped in genuine surprise. “Grand Moff?” “The Empire’s first.” The Emperor spread his sickly hands. “Was it not you who suggested the creation of oversectors and oversector governance as a means of enhancing our control?” “It was, my lord.”
  - Tarkin becomes the Grand Moff


  Tarkinova životna priča je surova, apatična i nemilosrdna te zahvaljujući njoj kroz čitavu knjigu se prožima taj osjećaj jeze, patnje i straha što na kraju vrhunski kulminira na središtu kolosalne te strahopoštovane Zvijezde Smrti. Svijetla točka (što simbolično pokazala se u "Novoj Nadi") jest ta da sva ta glad za moći po svaku cijenu i prodaja duše za pobjedu, je ponovno na kraju krajeva - uzaludna. Tarkinova doktrina pokazala se krivom od onoga trena kada je postignut kontraefekt uništenjem Zvijezde Smrti. Ono što bi u tome svijetu nazvali "voljom Sile" u našem bi nazvali karmom.

  _swb-post2-10-xtra-10.jpg

  Za razliku od Revan knjige, Tarkin pokazuje kako treba izgledati knjiga centrirana oko određenog lika. Pokazuje početke i pozadinu karaktera te se osvrće na mnoge situacije koje su ga oblikovale u osobu kakva je, bilo to u bližoj ili daljnjoj prošlosti ili sadašnjosti. Osim toga, zahvaljujući kvalitetno napisanim događajima daje nam priliku da ga upoznavamo čak i kada se osobno ne nalazi u scenama, te zahvaljujući tim detaljima naposlijetku daje i naznake o budućnosti kakva ga čeka. Ima početak, sredinu i kraj, odnosno kako bi rekli; glavu i rep. Tako se radi kvalitetna knjiga.

  Slijedi; "Nova Nova Nada", novi canon, novo doba: Journey to The Force Awakens
  _swb-post2-10-xtra-1.jpg
  Od razdoblja "Originalne Trilogije" može se još preporučiti A New Dawn, knjiga o ranijim razdobljima života pobunjenika Jedia Kanana i kćeri borca za slobodu Here Syndulle (protagonistima serije Rebels), te Heir to the Jedi, priča o razdoblju Lukea Skywalkera između filmskih epizoda 4 i 5, kako postupno otkriva potencijale Sile, nosi se sa slavom i priprema se za neizbježan sukob sa Vaderom. Ostalo što slijedi u ovome serijalu o Star Wars knjigama su najnovija izdanja, prije i poslije novog filma, nova službena "Legacy" era i novi canon.

  _swb-post2-10-xtra-22.jpg
   
  Dior Aranel Eluchil i Ivanhoe se ovo sviđa.
Roker, gamer, fantasy i SF fanatik sa dobrim okom za detalje i čitanje između redova, alergičan na površnosti, nedostatke kreativnosti i prosječnosti. Stvorio Lock´N´Load - nezavisni hrvatski gaming portal, kao kreativan i kvalitetan odgovor na ustajale i generične komercijalne gaming stranice, sad je već veteran domaće gaming scene, a među ostalim pisao je i članke u časopisu Plan B. Trenutno umirovljen što se tiče aktivnog pisanja, no ipak bez obaveze napravi tu i tamo neki članak za GoodGame.hr kao i Eydis te piše razne članke istih tematika na engleskom na svom blogu - MarkaN's BLog.
porta2_tags:

Podijelite ovu stranicu