1. Dobrodošli na Eydis - zajednicu fanova fantastike, sci-fi, igara i umjetnosti. Pridruži nam se!
  Sakrij obavijest

Proročanstva, Sudbine I Slično

Rasprava u 'Krčma ~Pod Zmajevim Krilom~' pokrenuta od MarkaN, 30. Ožujak 2015..

 1. MarkaN

  MarkaN I'm Batman

  Znamo da je jedan od najčešće korištenih elemenata priče ikad. No koliko je to stvarno korisno a koliko šteti?

  Baš sam pogledao Seventh Son film i mislim si kako bi mi se puno više svidio film da se nije nonstop od početka do vražjeg kraja nabadalo na nos da je naš unlikely hero izabranik, sedmi sin od sedmog sina, pa čak i dok na farmi još svinje hrani.

  Dobro za kojeg jarca nama treba taj element proročanstva ili sudbine u storytellingu osim da sve spojla ispočetka i već u startu ubije svaku zainteresiranost u možda inače dobar komad priče?
   
  Posljednje uređivanje: 30. Ožujak 2015.
 2. Aka

  Aka Baby steps

  Ideš od sebe i ne uzimaš u obzir da to nije svima glupo i nezanimljivo. Meni se osobno sviđa taj element u storytellingu.
   
 3. MarkaN

  MarkaN I'm Batman

  Istina, my bad. Ali pitam koja je stvarna, korisna poanta toga? Osim da je jedan od najjeftinijih mogućih trikova u SF & Fantasyu. Evo recimo, tebi se sviđa.. Zašto ti se sviđa? Zanima me...
   
 4. Aka

  Aka Baby steps

  Vrlo često taj element "odabranog", "proreknutog" i sl daje glavnom liku neki problem, neku brigu, da li se radi o tome kako da ispuni očekivanja svih oko njega, bilo očekivanja samoga sebe, to mu često daje izliku da radi na samom sebi.. Također ga u standarnom fantasyu uči poniznosti jer (u situacijama u kojima on zna za to) vrlo često cocky pristupa stvarima i onda je tu često netko tko će ga lupiti po glavi, baciti na pod i urazumiti da je uz sve to i dalje obična osoba. U sitaucijama u kojima lik ne zna a mi to znamo, kroz knjigu stvara neku napetost i očekivanje kulminacije, koja vrlo često završava nekim klimatskim fajtom između našeg protagonista i glavnog negativca.. Also, možemo vidjeti rast lika kroz djelo uz takvo nešto kao faktor.

  Formulaično je, apsolutno, ali se može izvesti tako da bude zanimljivo. Uzmi Harry Pottera, na primjer. Proročanstva 'n' shit, pa je JKR to uspjela sasvim lijepo iskoristiti u svoju korist, pa i malo nas iznenaditi.
   
  MarkaN se sviđa ovo.
 5. MarkaN

  MarkaN I'm Batman

  Thnx, that's a good point :)

  Meni doduše ipak draže kad je to prikriveno, postavljeno kao zagonetka. Recimo proročanstvo u Song of Ice and Fire dobar primjer je Maggie the Frog naspram Cersei Lannister, kada sluti da će se nešto određeno desiti ali nezna gdje ni kako.

  U toliko je priča to iskorišteno kao najjeftiniji izgovor za stvaranje priče da sam već izgubio sliku pozitivnih karakteristika toga.
   

Podijelite ovu stranicu