1. Dobrodošli na Eydis - zajednicu fanova fantastike, sci-fi, igara i umjetnosti. Pridruži nam se!
  Sakrij obavijest
 2. Dobrodošli u novi dom Eydisa.

  Forum je prošao kroz premještanje i sada je na novom serveru i domeni. Ukoliko primjetite neke nedostatke, molili bismo vas da obavjestite administraciju u dotičnoj temi.

  Hvala na razumijevanju.
  Sakrij obavijest

Paraziti Naših Krajeva

Rasprava u 'Znanost i Priroda' pokrenuta od Mshai, 25. Svibanj 2009..

 1. Mshai

  Mshai Aktivan Član

  KRPELJ
  Tog momčića znate vjerojatno svi. Krpelj spada u skupinu člankonožaca, red grinja a srodnik je pauku. Mužjaci su kao i u većini kukaca puno manji od ženka. Ima potvrđenih oko 300-injak vrsta. Krpelj kao krpelj ne bi bio toliko opasan nametnik da ne prenosi pa čak i po život opasne bolesti. Krpeljni meningoencefalitis i lyme borelioza su najopasnije bolesti koje zaraženi krpelj može prenijeti. Ako odete u vuko*ebinu lijevu, u neku šumu gdje je ljudska prisutnost minimalna veće su šanse da će vas udariti grom nego zakačiti zaražen krpelj... ali se zato u gradskim parkovima morate jako paziti. Nasip, Maksimir, Jarun, Sljeme, sad i Bundek... sva ta mjesta u Zagrebu imaju potvrđene zaražene krpelje. Da bi se izbjegla zaraza virusom VI STE ti koji to možete spriječiti! Jako je bitno na vrijeme primjetiti krpelja i na pravilan način ga izvaditi! Razlog zašto sam na onom forumu napisao post, i sad pišem na ovom je zato što sam primjetio da čak neki DOKTORI preporučaju krive principe vađenja krpelja!  (copy/paste mog posta sa survival foruma na kojem jesam)
  I tako ja primjetim krpelja kraj koljena lijeve noge.
  [​IMG]
  Krpelju treba cca 5-6 sati da se ukopa do kraja. Dok nije ukopan do kraja neće početi piti krv, i stoga je tih prvih 5-6 sati najbolje vrijeme za odmah ga ukloniti. Znat ćete da je ukopan jer ću mu viriti samo guzica i stražnje nogice. Dakle, ovaj mali seronja u meni nije bio dulje od 2 sata. Stavite na vatu neko dezinfekcijsko sredstvo i lagano obrišite površinu kože oko krpelja radi dezinfekcije okolne kože ali NE NATAPAJTE krpelja.

  [​IMG]
  Uzmite pincetu, dezinficirajte je vatrom, pa nakon toga prebrišite alkoholom ili kakvim drugim dezinficirajućim sredstvom.

  [​IMG]
  [​IMG]
  NE NATAPATI ŠTAPIĆE ZA UŠI ili DIREKTNO OMAMLJIVATI KRPELJA! Ovo je korak gdje se događa najviše štete i gdje krpelj najčešće prenese zaraznu bolest domaćinu. Pri ovoj demonstraciji nije bilo opasnosti od zaraze jer se krpelj tek ukopavao i nije popio ni kap krvi. Krpelj kad se ukopa, i vi ga opijete s bilo čim (ulje, alkohol, benzin... itd.) on u biti POVRAĆA VAŠU KRV ZAJEDNO S POTENCIJALNIM VIRUSOM nazad u vaš krvotok!


  [​IMG]
  Krpelj se vadi tako da ga se s pincetom PRIMI MAKSIMALNO BLIZU NJEGOVE GLAVE - znači prema glavi, i okreće ga se polako SUPROTNO OD KAZALJKE NA SATU i polako se povlači prema van. Obično unutar 2-3 zaokreta izađe. Ako ga primite s pincetom i stisnete mu guzicu, ponovo postoji mogućnost da će povračat krv s virusom u vaš krvotok!


  [​IMG]
  Voila! Izvađen krpelj u komadu zajedno s glavom i rilcem! Mjesto uboda bi trebalo imati boju kože kao što je meni ona roza točkica desno od krpelja. Ugriz mora biti čist, bez ičega unutra. Mjesto uboda dezinficirati s čim got imate i pregledavati kožu oko uboda u narednih 4-5 dana. Crvenilo bi trebalo nestati u to vrijeme. Ako ne nestane ili se intenzivira, potražite lječničku pomoć da budete sigurni da ipak nije došlo do prenošenja zaraze.  p.s. Spavao sam jučer u travi u planinama Žumberka... i ništa me nije pojelo, da bi nedugo zatim moji prijatelji pronašli bebu poskoka 50ak metara od mene. Loša stvar je što je vrlo mlada i leglo joj je negdje na tom području, a mama negdje na tom širem području, a dobra stvar je što je preslatka bila tako malena... skoro da bi je išao dirati. Al poskok je poskok i ima otrov odmalena, bez obzira na koncentraciju otrova. :cheers:
   
 2. dorca vorbarra

  dorca vorbarra Kiss me

  ukoliko glava krpelja ostane pod kožom, relativno ju se lako može izvaditi pomoću injekcijske igle (za one koji imaju živce). iglu treba zabosti milimetar-dva, neposredno uz rilo krpelja i napraviti polugu-i voila, glava je vani.
   
 3. Dremora

  Dremora Kreegah Bundolo

  Veoma korisni savjeti, hvala. Eh, a kako ga primijetiti ako ti se za glavu prihvati, ispod kose?
   
 4. Mshai

  Mshai Aktivan Član

  ukoliko glava krpelja ostane pod kožom, relativno ju se lako može izvaditi pomoću injekcijske igle (za one koji imaju živce). iglu treba zabosti milimetar-dva, neposredno uz rilo krpelja i napraviti polugu-i voila, glava je vani.
  Točno tako. :love:

  Dorca, slobodno preuzmi štafetu dalje za pijavice, komplikacije su ubodima komaraca, ušima, parazite u želucu... sve što se može pobrat u prirodi. To izlazi iz mog iskustva a neću pametovat o nečemu što mi je pričao prijatelj prijatelja prijatelja. :smile: Pijavice sam vidio po potocima al se nikad nisu zakačile na mene, s komarcima su uvijek bili normalni problemi, uši nikad nisam imao... a parazite u želucu ak ih imam onda nemam pojma da ih imam. :lol:
   
 5. Mshai

  Mshai Aktivan Član

  Veoma korisni savjeti, hvala. Eh, a kako ga primijetiti ako ti se za glavu prihvati, ispod kose?
  Teško ako imaš dužu ili gušću kosu. Pogledaj fotku kolika je ona ženka bila na mom koljenu. To se itekako osjeti pod prstom. Mužjaci su manji, ali i njih se osjeti. Kreni s jagodicama prstiju polako kliziti kroz kosu - nikako s noktima da ga ne zakačiš i ozlijediš (pri čemu od šoka opet može povračat sadržaj u tebe). Na sve strane. Ako nemaš naglašen osjećaj u prstima zamoli nekog da ti pregleda vlasište. Ako ga primjetiš, isto se vadi kao i na svim djelovima tijela, samo je malo teže radi kose.

  Uglavnom, kritična mjesta su svi djelovi tijela koji imaju mekšu kožu - oko vrata, iza ušiju, ispod pazuha, oko grudi, trbuh i stražnji donji dio leđa, oko genitalija, unutarnja strana koljena, oko gležnjeva, čak se i na lice kraj uha vole zakačit... i tako. Svaki put kad se vratimo iz prirode bi se trebali temeljito pregledati... jel kao što sam napisao a to potvrđuju svi liječnici koji se bave parazitima - kad je riječ o bilo kojem parazitu što ga prije primjetiš to ćeš ga lakše izvaditi bez posljedica. :love:
   
 6. dorca vorbarra

  dorca vorbarra Kiss me

  ukratko o najvažnijim bolestima koje prenose krpelji.

  KME ili krpeljni meningoencefalitis je virusna upala mozga i moždanih ovojnica. Može ostaviti kao posljedicu dugotrajnu slabost mišišća ramneog obruča. nalazi se endemski između save i drave, te manje u gorskom kotaru (oko Sl. broda ga nema). Inkubacija je 3-4 dana, kada nastupa prva faza bolesti, sa simptomima sličnim gripi. potom nastupa period latencije od 5-10 dana, a potom simptomi afekcije SŽS-a: glavobolja, povraćanje, poremećaji svijesti, fotofobija. Smrtnost nije velika, ali relativno često zaostaje navedena mišićna slabost. protiv KME se može cijepiti.

  Lyme bolest ili Lyme borelioza je bakterijska infekcija, koje je prilično ravnomjerno zemljopisno raspoređena. prva faza bolesti je takozvani migrirajući eritem, koji se očituje 7-60 dana nakon ugriza krpleja crvenilom koje se prstenasto širi oko mjesta ugriza. u drugoj fazi javlja se veći broj ovakvih promjena po tijelu, i bez veze s mjestom ugriza. kasnije u kroničnoj fazi nastupa zahvaćenost SŽS-a, kože i perifernih živaca. Boelst se uspješno liječi antibioticima, u prve dvije faze ambulantno tabletama, tako da je bitno i nakon uspješno odstranjenog krpelja mjesto ugriza provjeravati i na savku pojavu naknadnog crvenila javiti se liječniku.
   
 7. dorca vorbarra

  dorca vorbarra Kiss me

  kratka notica o drugoj krvopiji naših krajeva-pijavicama.
  obično se nalaze u vodama stajaćicama, i indikator su čiste vode. mada se neke vrste nalaze in na kopnu,. pod kamenjem na vlažnim mjestima. kod nas pijavice ne prenose bolesti, eventualno je moguća lokalna infekcija rane. ukoliko na sebi nađete pijavicu, treba ju odvojiti tako da se prihvati prstima tanji kraj-glava-i odlučno povuče u stranu. potom se odlijepi i deblji kraj i mali gad zgazi pod petom [​IMG]
   
 8. Freya

  Freya goddess of eydis

  A postoje i meteoritske pijavice, to su one koje padnu s neba tamo gdje ne možete ni za živu glavu skužiti kako su drugačije došle..... :lol:

  Kao npr. na terenu gdje iskopavate i uokolo je cca 1600 kvadratnih metara puste, prazne i vrućinom spržene, raspucale zemlje. I iskopate jednu malo dublju jamu, u koju za dan-dva naiđe nešto podzemne vode, tek toliko da se napravi malo blata na dnu.

  I pogodite koga tamo ugledate? Pijavicu glavom i bradom! I ne možete skontati kako je tamo stigla, osim da je pala s neba. :think:
   
 9. Mshai

  Mshai Aktivan Član

  I pogodite koga tamo ugledate? Pijavicu glavom i bradom! I ne možete skontati kako je tamo stigla, osim da je pala s neba. :unsure:
  Hmm... a čuj, u područjima na kojima su česte pojave pijavica (zračnih), tornada i svega tome sličnog, znalo se dogoditi da bi vjetar čitav sadržaj bara usisao i prebacio par kilometara dalje. To su ti oni slučajevi koji su znali šokirati ljude kad bi im s neba počele padati žabe i slično. :dry:
   
 10. Freya

  Freya goddess of eydis

  Znam, ali tu u Slavoniji toga baš i nema u tolikoj mjeri.

  Nemam pojma! :lol:
   
 11. dorca vorbarra

  dorca vorbarra Kiss me

  mislim da one mogu i estivirati pod kamenjem ili u zemlji, pa se probude kad nanjuše vlagu.
  u svakom slučaju, mrzim ih.
   
 12. Freya

  Freya goddess of eydis

  Ako estiviraju onda je valjda to - to.......
   
 13. Farewell

  Farewell Aktivan Član

  mislim da one mogu i estivirati pod kamenjem ili u zemlji, pa se probude kad nanjuše vlagu.
  u svakom slučaju, mrzim ih.
  ti bi baš kao liječnik trebao osjećati posebno poštovanje prema njima :knife:
   
 14. Snovolovka

  Snovolovka Aktivan Član

  Jucer mi je jedan prijatelj reko kak je njemu doktorica rekla da ne dira krpelja i da ga ne vadi.... :wtf: ... da ce on sam otpast...

  nije li to malo....opasno? :unsure:
   
 15. dorca vorbarra

  dorca vorbarra Kiss me

  u principu je to istina, jer krpelj se odvaja kad popije dovoljno krvi. no, dakako, ako je nečim zaražen, vjerojatnost prijenosa je praktično 100 % za tih 24-48 h.
   
 16. Farewell

  Farewell Aktivan Član

  vjerojatnost je dovoljno velika čim ti uđe u kožu
   
 17. Samwyse

  Samwyse Aktivan Član

  na krpelja je dobro staviti rakije.
  edit: sad sam vidio ono protiv alkohola.
  u svakom slucaju moze se onda barem popit rakijica prije vadjenja krpelja.
   
 18. Farewell

  Farewell Aktivan Član

  možeš popit bilo što ali krpeljti ostaje kao kućni ljubimac
   
 19. waste

  waste Novi Član

  od kud toliko o krpeljima.Imao sam ih barem 30setak puta i ništa.Hodam po šumi stalno i nikad ništa posebno.Ako je zaražen naj..o si, a ovi drugi su gud,malo popiju i gotovo.Normalna živina.
   
 20. dorca vorbarra

  dorca vorbarra Kiss me

  nisi nužno naj♥♥o, poanta je u tome da se borelioza uspješno liječi u prvom stadiju, pa ga treba prepoznati
   

Podijelite ovu stranicu