1. Dobrodošli na Eydis - zajednicu fanova fantastike, sci-fi, igara i umjetnosti. Pridruži nam se!
  Sakrij obavijest
 2. Dobrodošli u novi dom Eydisa.

  Forum je prošao kroz premještanje i sada je na novom serveru i domeni. Ukoliko primjetite neke nedostatke, molili bismo vas da obavjestite administraciju u dotičnoj temi.

  Hvala na razumijevanju.
  Sakrij obavijest

Matematika

Rasprava u 'Znanost i Priroda' pokrenuta od Nea, 28. Studeni 2007..

 1. Nea

  Nea curica

  Što je s onom teorijom da se sve na svijetu može prikazati brojevima? :belj: ili sam ja to samo krivo zapamtila...

  Ali, mislim da je za matematiku potreban talent kao recimo za slikarstvo... jer ja ne mogu shvatiti kako to kada ja i netko tko zna slikati gledamo u isti predmet i onoga da doslovno precrta a moje liči na škrabanje... tako je i s matematikom... mislim da matematičari brojeve vide na poseban način za razliku od nas koji je znamo dovoljno za prolaz (pri tome mislim čak i na one koji su imali dobre ocjene..)
   
 2. Exxar

  Exxar Fantasy-Hr Urednik

  Ha istina je da je za vrhunska postignuća u nečemu potreban talent; odnosno čak ne i tolki talent koliko ispravni zor za dotično područje. Taj zor se može dobiti praksom, no oni koji ga nemaju nisu bash inklinirani da idu praksati te stvari, pa se onda čini da je talent jako potreban, a zapravo nije nužan, iako jaaaaaaako pomaže.
   
 3. Klosharr

  Klosharr The Wild Rover

  sve na svijetu se može iskazati brojevima i matematičkim jednadžbama (ili kodovima, nisam ziher) - tak nekak ide teorija...
  meni je matematika slaba točka. nije da ju mrzim il neš, samo mi nejde... ajd, ok, kad bi se isforso uspio bi naštrebat to, al s time ne bih puno shvatio... problem je šta je sve iskazano brojevima i njihovim međusobnim odnosom, a to ja nemogu vizualizirat u glavi. sa geometrijom je lakše jer brojevi su vezani na neki grafički lik s kojim ja onda mogu radit... zato i radim ko projektant, a ne inžinjer na proračunima :blush:
  jebiga, ja sam vizualni tip i moram imat, ako ne 3d model, onda barem 2d prikaz u glavi da bi nešto shvatio kak spada...
   
 4. Sherpa

  Sherpa Legenda

  Matematika u sve unosi savrsen rad definiran pravilima koje taj red odrzavaju netaknutim. Matematika bi bila savrsen oblik komunikacije radi svoje definiranosti, no trenutno je to kao takvo nemoguce. Zanimljivo je koliko stvari u matematici josh uvijek nije dokazano, tako da se po tom pitanju uvijek moze razvijati.

  Ja osobno kada imam matematiku na papiru istog trena u glavi pocinjem vrtiti sve te brojke i znakove uz razno razne operacije. Jednostavno imam osjecaj za to, tesko je to opisati, mozda bih bio bolji da sam ikada prije faxa otvorio matematiku.
   
 5. Jaktens Tid

  Jaktens Tid Aristokat

  Istina. Brojevi su svuda oko nas i svaki od njih ima magična svojstva. Počevši od kućnoga broja koji odašilje razne vibracije pa završivši u zemljopisnim đužinama i širinama. Smisao svega je suživot objekata u fizičkome svijetu.
   
 6. CountZero

  CountZero Novi Član

  Sve je to započeo Pitagora, veliki starogrčki filozof, osnivač Pitagorejske škole. On je smatrao da je broj osnova svega. To jest, ne samo da se neki predmeti mogu izmjeriti, već da su brojevi osnovi i pojava u prirodi. Zvjezdana sazvježđa su predstavljali preko broja zvjezda i njihovih geometrijskih oblika (koji se mogu izmjeriti), kretanje planeta su prestavljali proporcijom. U muzici uvode takt, koji se mjeri brojevima, uvode oktavu, četvrtinku, i slično. Zatim, preko trougla sa stranicama 3, 4, 5, dolaze do pravouglog trougla, odnosno do veze broja sa uglom.

  Pošto su broj, smatrali osnovom svega, logično je da su se posvetili ispitivanju istih. Tako postavljaju osnove današnje teorije brojeva. Doduše, oni su posmatrali samo mjerljive brojeve, mi bi rekli, uglavnom prirodne i povremeno racionalne. Tako da kad su dokazali da je dijagonala kvadrata iracionalan broj, to je bilo u suprotnosti sa njihovimk uvjerenjima i odlučili su da to sakriju. Čuvali su tajnu nekoliko stotina godina, sve dok nije došlo do sukoba unutar škole, i jedan od njih je napustio, ili bio izbačen (nisam siguran) i objavio dokaz, skoro isti onaj, koji mi učimo u srednjoj školi.

  Još jedna interesantna činjenica, vezana za Pitagorejce je ta, da su oni sve svoje rezultate pripisivali Pitagori, što će reći, da je Pitagora objavljivao rezultate iz matematike nekih 600-700 godina, koliko su Pitagorejci postojali.
   
 7. Jaktens Tid

  Jaktens Tid Aristokat

  Ma da. Kasnije se tome i Hegel posvetio. među ostalima. On je stvarno bio opsjednut time :tired:
   
 8. Leviathan

  Leviathan Aktivan Član

  što se tiče prikazivanja svijeta brojeva, to nije teorija to je praksa. Sve je prikazano, sve se miče, i moguće je postaviti neku jednadžbu koja bi povezivala cijeli svijet (samo da ne govorimo o njenoj dužini, nitko nije lud da to napravi, možda s nekih 1000g na raspolaganju), samo to je zapravo bila iskonska ideja fizičara, ali matematičari kao tipovi koji teže nenormalnom raspisivanju i traženju brojeva i formula su je s mnogo veselja prisvojili kao svoju, dok su fizičari odahnuli kada su vi to učinili.
   
 9. Freya

  Freya goddess of eydis

  Šta mi bi da zalutam u ovaj topic??!! :kiss:

  Bjež što dalje od matematike!!!! Moja razina znanja je otprilike tablica množenja i dijeljenja :laugh:
   
 10. Boki

  Boki Novi Član

  Jao, matematika. Baš ste pronašli pravu stvar.
  Slažem se - za matematiku treba i talenta. Kao kod svake stvari, treba puno talenta, a još više ustrajnosti. A ja u toj oblasti nemam ni talenta, ni ustrajnosti, a čeka me ispit ... :blush:
   
 11. autumn

  autumn |-O

  Matematika je odlicna za meditiranje.
  Kad god sam pokusala rijesiti neki zadatak, mozak bi mi automatski prestao izvrsavat sve operacije osim onih potrebnih za odrzavanje zivota. :blush:
   
 12. Boki

  Boki Novi Član

  To ti verujem. Isto je sa ostalim fundamentalnim znanostima, u kojima treba abstrakcija.
   
 13. Veles

  Veles ljuta zvijer

  Hmmm... mogao bih svašta srat o matematici sad, ali radije neću.

  Nego, evo jedno vrlo zanimljivo matematičko djelo: riječ je o dokazu Pitagorina poučka izvedenom s puno stila koji je u 12. stoljeću objavio indijski matematički genij Bhaskara.

  [​IMG]

  Nadam se da kužite. :tired:
   
 14. Thor

  Thor Aktivan Član

  Davno odustao od matematike.
   
 15. Sherpa

  Sherpa Legenda

  Hmmm... mogao bih svašta srat o matematici sad, ali radije neću.

  Nego, evo jedno vrlo zanimljivo matematičko djelo: riječ je o dokazu Pitagorina poučka izvedenom s puno stila koji je u 12. stoljeću objavio indijski matematički genij Bhaskara.

  [​IMG]

  Nadam se da kužite. :tired:
  Naravno da kuzimo... I naravno da je ovo genijalno... Kao i cjelokupna matematika :love:
   
 16. Elvenstar

  Elvenstar missing

  Matematika je odlicna za meditiranje.
  Kad god sam pokusala rijesiti neki zadatak, mozak bi mi automatski prestao izvrsavat sve operacije osim onih potrebnih za odrzavanje zivota. :tired:

  Ja potpisujem ovo :love: .
   
 17. Freya

  Freya goddess of eydis

  I ja!! :cocky:

  A Pitagori vjerujem na riječ. Ne tražim dokaz. :nice:
   
 18. Versius

  Versius shajzeshit

  imamo topic o matematici :lol:


  :cocky: to znaci da mi zivot ima smisla :nice:
  volim matematiku... cak i maturalni rad radim iz matematike
   
 19. Freya

  Freya goddess of eydis

  :nice: Da sam ja na maturi kao obavezni predmet imala matematiku, vjerojatno nikad ne bih maturirala! :cocky:
   
 20. Jaktens Tid

  Jaktens Tid Aristokat

  Jooooj meni je matematika :cocky:

  I volim ljude koji je vole haha ja eto nisam imala sreće da imam kvalitetnog profesora u srednjoj pa sam je prestala učiti :nice:
   

Podijelite ovu stranicu