1. Dobrodošli na Eydis - zajednicu fanova fantastike, sci-fi, igara i umjetnosti. Pridruži nam se!
  Sakrij obavijest

Magija - Funkcionalna Ili Flashy

Rasprava u 'Mač i Magija' pokrenuta od efranor, 7. Lipanj 2017..

 1. efranor

  efranor Novi Član

  Pozdrav svima.

  Imam jednu temu koja se možda obradila ili nije već prije no...

  MAGIJA - Funkcionalna ili Flashy?

  Kaj vi preferirate? I zakaj?

  Dal volite kad magija ima svoj nekakv feel ili daje flashy rezultate?

  Kad imate Fireball 5d6? Ili radije da... Neznam, dopušta vam da zatvorite utvare i zloduhe u fenjer?
   
  Stream of Consciousness se sviđa ovo.
 2. Lady Charlotte

  Lady Charlotte Sorceress of the Eydis Illuminati

  Oboje, ali ako moram birati, flashy.
   
  Stream of Consciousness se sviđa ovo.
 3. aasgardium

  aasgardium Eydishan

  Funkcionalna, tek toliko da mi poboljša mačeve. :smile:
   
  Stream of Consciousness se sviđa ovo.
 4. dorca vorbarra

  dorca vorbarra Kiss me

  ja sam za funkcionalnu
   
 5. efranor

  efranor Novi Član

  Meni je funkcionalna. Magija treba nekaj delati a ne biti "vuš".

  Radije imam full fluff related magiju kaj ima specifični application, nego 3d6 fire damage.
   
 6. Prvo, fala ti ko bratu na prvom fantasy/gaming topicu u ne znam kolko.:woho:

  Drugo, stvarno zavisi o tipu igre kakvu se dogovorimo igrati. Ne može setting biti a la Warcraft 2 a magija a la onaj... kak se đavo zove, onaj mutifunkcionalni, koji i za kihanje ima roll.... (>< au m'ter'nu nikak da mi ga mozak izvrti ><).....

  !!!:w00t: GURPS!, da, taj sotona. (iako teoretski možeš i s njim bit flashy as hell ako te volja tweakati)

  E sad, nekak bi i ja rađe funkcionalnu magiju danas rabio, ali se i dalje s puno dragosti sjećam onih dana...:nice:
  Uvjeren sam da, dok ću se radije potruditi oko suvislosti svojeg spellcastinga (a pod suvislošću, mislim na ono kad Sauron, nakon (pretpostavljam) duljeg perioda akumulacije materijala, digne golemi oblak vulkanskog pepela i pošalje ga pred svojom vojskom da blokira sunce i tako im osigura optimalne borbene uvjete, plus što ruši moral svojim protivnicima.. priznajem da je primjer ekstreman i in i out jer plus što je Sauron efektivno jedan bog, tko danas u ma kojoj igri dogura lika igdje blizu te razine?, ali htio sam bez nejasnoća dati primjer svrsishodnog čaranja a taj je jedan od najboljih)
  ....da se i u jednom i u drugom stilu bez frke mogu naći i ako mi je do čistog naganjanja s goblinima bez puno dumanja, bring it on!:dragon:[​IMG]  *long-winded addendum approaching* [​IMG][​IMG][​IMG]

  Moj najbolji prijatelj ima dvije djevojčice, koje polako dorastaju do dobi kad će ih se sa pričanja (i izmišljanja!) priča moći unaprijediti u roleplaying. Prilično sam siguran da te dvije glavice, što -kako mi frend priča- širom otvorenih očiju gutaju Lotr filmove, prvo trebaju doživjeti 3d6 fire damage, uz iskričav i urnebesan opis, koji će isprovocirati podjedjako iskričave i urnebesne reakcije malih amazonki, prije nego ih se krene unapređivati u nešto a la onaj mag iz Sraza kraljeva, čiji performance promatraju POV likovi... jedna od najfascinantnijih prikaza funkcionalne magije na koji sam ikad naletio.

  :think:I ne bi me začudilo da taj prijelaz iniciraju one same, možda uz minimalan poticaj/davanje primjera, ali ipak na kraju samoinicijativno.
  Pada mi isto na pamet, kakva je lekcija iz reagiranja na licu mjesta očitana meni, staaarom gejmeruTM kad sam jednom sjedio kod susjeda na terasi dok su se njegov sin&co. smucali oko nas, te kako su me njihove ekšn-figure nekih šubidubimona u tren oka vratile u dane He-mana i Skeletora^^, te sam im s najjadnijim Š-monom sa hrpe roknuo takav combo da sam bio siguran da je duel dovršen tamo i onda, samo da bi zauzvrat doživio takvu kontru da sam ja ostao bez teksta...

  ...ne znam što me više fasciniralo, ono što mi je servirano (kao referenca, sjetite se kako Robin Hud u tajicama uzvraća izazov rukavicom u lice) ili brzina kojom je recept smišljen... bam. One shot. Iz rukava. I tu sam shvatio da balavurdija koja meni i susjedu ne da pričati na miru, da je to u stvari potencijalna grupa prvorazrednih TTRPG igrača.:omg:
  (lažem btw, očito me najviše fascinirala brzina 0.0)

  Hm, što bi sad svemu ovom trebalo biti bottom-line? :mrgreen:.. Valjda ono da sve ima svoje mjesto i prikladnu aplikaciju. Ma kako mi je super čitati dobar opis čaranja/kovanja ukletog mača u ovom prologu pa onda tako nešto pokušati rekreirati kod sebe, skroz sam cool i s najvulgarnijim d&d raspašojem u pravom sastavu. Navodno je peta edicija izvrsna, mljac...:mmm:
   
 7. Bibendum

  Bibendum Novi Član

  Funkcionalna za akcijske igre, filmove, anime. To je zabavno jer možeš mozgat dok gledaš/igraš. Mislim da imam i negativan utjecaj animea gdje pretjerano koriste svjetlosne efekte da maskiraju neaktivnost likova.

  U knjigama više ova druga jer ne ograničava priču i likove. To je jedan od razloga zašto mi je Mountains Rise najdraža fantastična knjiga iz ovog desetljeća (iako su nastavci zak♥♥♥c), ostali pisci smišljaju blesava pravila koja sprečavaju srcoboljne tinejdžere da vrše genocid.
   
 8. Strahozec

  Strahozec Douchebag

  Ti nedilje :lol:
   
 9. Lord

  Lord Aesir Illuminati

  Funkcionalna u potpunosti. Dosta mi je više Warcraft i Anime stil magija di kastaju stupove svjetla iz ruku.

  Radi tog ame iznenadio Witcher, kao te magije koje su takve su basic lvl, a ima svega od zloduha, utvara, iluzija, zamki, golema, sanjanja, demona. Interesantno je primjetiti da ljudima paše "realna magija", a ta je dosta kompleknsna za opisati.

  Primjerice glifovi, scrollovi, čudotvorne lampe, ulja za pokrštavanje, wardovi razni i slično. Ako je bazirano na simbolici i dovoljno često izbaci čovjeka iz nekog "ja znam o čemu se radi" stanja, funkcionira savršeno.

  Primjer:
  [​IMG]
  The Analavos of the Great Schema Explained | MYSTAGOGY RESOURCE CENTER
   
 10. Lady Charlotte

  Lady Charlotte Sorceress of the Eydis Illuminati

  Kakva je to magija koja nije funkcionalna? Ja bih radije stup svijetla kao u nwn2 nego nešto bezveze.
   
 11. Lord

  Lord Aesir Illuminati

  Mislim da to dosta ovisi o sposobnosti autora. Vidi One Piece npr.glavni lik ima sposobnost da mu je tijelo guma. Retardacija sto na sat, ali lik je to izvukao maksimalno i stvorio nešto stvarno od tog koncepta.
   
 12. efranor

  efranor Novi Član

  Pitam iskreno kak stoji kaj jer se trudim (čitaj: kad stignem delati na tome) završiti magiju i iskreno mi je JAKO stalo do mišljenja ljudi koji bi možda igrali tak nekaj.

  Za sad "izdrkavam" na papir jer meni je lagano pun kufer magije koja dela XD6 damage-a. I to je to. Magija za mene treba biti nekaj čudesno. Ipak je to nekaj kaj prkosi pravilima stvarnosti za tu igru.
   
 13. Lord

  Lord Aesir Illuminati

  Kreni od ieje da je svemir kvantno polje koje posjeduje emanentnu osobinu svjesnosti kroz pojedina živa bića. Što je takva svjesnost bliža izvoru, čudesnije stvari radi :laugh:
   
 14. Pitanje ti je ravno u sridu, zapravo. Mislim da je ime teme malo zbrzano; flashy ili ne, svaka magija nečem služi. Stil prikaza je nešt sasma drugo, ameri u pravilu preferiraju da magija bude spektakularna ( i pritom pretjeruju, to be fair, baš ko i japanezi), evropejci pak daju prednost suptilnosti kako bi magija bila... magičnija, mističnija, kak te volja. Ali funkcija nikad nije u pitanju, da.

  Neki bi drugi studio ovu situaciju zamislio bez stupa svjetla, a s magičnim zapjevima i kandilima a la ona uskrsna, ucrtavanjem runa na kamenje i raspoređivanjem istih oko portala itd. Efekt bi bio isti, prezentacija potpuo drugačija. Sve ovo ide i post koji dolje prvi quotam.

  Inače podržavam sve što si tu rekao, osim što mi nikakav tresak i blijesak ne smeta kao takav, već prezasićenje istim koje je već dugo prisutno. Plus ono što je netko spomenuo, napravi se magija blještava da zavara publiku kako je neučinkovita i/ili besmislena; no to je već nova tema, ona scenarističke nekompetencije itsl. ...
  Apsolutno DA za ovo o nečem čudesnom, no, zašto bi to 'prkosilo pravilima stvarnosti'? Možda iz perspektive bezjaka :P no, ako 'pravila stvarnosti' ne predviđaju mogućnost manipulacije mističnim silama/štaliveć, onda radiš igru/priču bez magije, ne? Gandalf je to što je, u okvirima pravila smišljenih za taj sekundarni svijet. On ništa fundamentalno ne 'krši' niti ičem prkosi, u tom kontekstu... vjerojatno si aludirao na spomenutu perspektivu magijski neupućenih, jel?

  I, tolko od mene za ovu rundu... jer sutra putujem radit na more. Špica sezone, phu, neće mi puno snage ostajat ni za kupati se, kamoli za smišljati replike... vidimo se najesen:bye:
   
  efranor i Lord se ovo sviđa.

Podijelite ovu stranicu