1. Dobrodošli na Eydis - zajednicu fanova fantastike, sci-fi, igara i umjetnosti. Pridruži nam se!
  Sakrij obavijest

Mad Max: Fury Road

Amarok // 31. Svibanj 2015. u 00:31
 1. Amarok

  Amarok Perpetuum Mobile

  Ne mogu reći da volim filmove ceste – često sam dojma da likovi putuju, al mene nikud ne vode. Daleko od toga da nema dobrih predstavnika žanra niti da je sam žanr suvišan ili inherentno nezanimljiv, no čim vidim aute nešto u glavi mi pukne, il' gefufna il' cincilator, i prestanem pratiti. Ne znam koji je auto čiji, ne znam koliko kubika imaju, koliko je konja poželjno niti koja ergela je najbolja. Razlikujem ih po boji, a ponekad i broju kotača. Znam da nisu ključni za žanr, al ako auto krene od 0 do 100 za deset sekundi, ja u pet zaspim.

  „Mad Max: Fury Road“ većinski se odvija na prašnjavim putevima (češće improviziranim nego uređenim) australskog Outbacka u postapokaliptičnoj budućnosti. Efektivno se radi o jednoj velikoj automobilskoj potjeri, filmu ceste bez ceste. Auti i jurnjava. I bio mi je krasan.

  krasan.jpg
  KRASAN!

  Možda nisu auti ono što mi smeta u filmovima ceste. Možda je problem u tome što ekipa putuje od mjesta do mjesta samo zato da konstantno budu u pokretu jer će tako naučiti nešto novo o sebi i/ili svijetu, što mi iz nekog razloga ne sjeda. Možda je problem u tome da sam toliki kaučni krumpir i lokalpatriot da mi i sam koncept putovanja zvuči kao vrhovno svetogrđe koje ruši ustavni poredak ili oltar domovine ili što već. Možda su u šumi, što ja znam.

  Poluzainteresirano pokušavam proteklih nekoliko dana ustvrditi u čemu je točno problem, jer sam u „Fury Road“ guštao kao malo prase. Film kreće drito u glavu, sa minimumom uvoda, te preostalih sat i pedeset minuta neobuzdano luduje. Prepun detalja, razrađuje svijet Pobješnjelog Maxa bolje od kultnog „Ratnika ceste“ i gura u još nadrealnijim smjerovima. Lord Humungus je šašav koncept lika? Možemo i bolje! Evo vam Immortan Joe! Čiko guste sjede grive, s respiratorom u obliku usta lubanje i prozirnim oklopom oblijepljenim s toliko odlikovanja da bi i Joeu Brozu bilo neugodno, Immortan Joe je veći od života. Među svojom ekipom, ludim indoktriniranim Ratnim dečkima, doživljavan je kao avatar Svevišnjeg – on ih vodi u Valhallu, ali samo ako ovi izvedu neku divnu ludoriju kojom drugi mogu posvjedočiti.

  No Joe nije gala kit.

  galakit.jpg
  Nije prikazan: gala kit.

  U gospodarstvu nestašice, kontrolira podanike vodom kojoj samo on ima pristup, ubija kako mu se sprdne, a žene drži ili kao tvornice mlijeka ili kao rasplodne primjerke. Iznimka su stare i nemoćne žene koje više nemaju funkciju u njegovoj ljudskoj tvornici – i Furiosa.

  O Furiosi bih mogao traktate pisati. Efektivno glavni lik filma, Imperator Furiosa, akademski rečeno, razvaljuje na daleko i na široko. Najcjenjeniji imperator Immortana Joea, njoj je podarena odgovornost putovanja u susjedni grad po uvijek bitan benzin. No, njoj je pun kufer i Joea i njegovog iskorištavanja svog harema, pa mijenja plan, popali ekipu i stavi put pod noge. Max se u svemu tome nađe slučajno i uvelike protiv svoje volje. Iz čitave situacije proizlaze urnebes i narodno veselje.

  urnebesveselje.jpg
  Prikazani: urnebes i narodno veselje.

  Auti koji se nađu u velikoj potjeri su toliko prekrasno blesavi i improvizirani da sam ih samo oduševljeno promatrao i pljeskao kao da mi život o tome ovisi. U sebi, dakako. Kao ciničan komentator tmurne hrvatske zbilje, ne mogu si priuštiti javne izljeve sreće. Unutarnje ovacije su bile uzrokovane, među ostalim, i ogromnim autom na čijem gepeku sjedi šest bubnjara za komično velikim bubnjevima, dok je šoferšajba sastavljena od pretjeranog broja pojačala i gitarista koji cijelo vrijeme pruža nabrijavajuću glazbenu podlogu svojim suborcima, ponekad dok gitaru koristi kao bacač plamena. Jer zašto ne bi?

  Film se ne zamara ekspozicijom, već se koncentrira na eksplozije i pričanje priče kroz radnje. Umjesto da nam likove karakterizira kroz produžene solilokvije, redatelju i koscenaristu Georgeu Milleru se činilo bolje pokazati nam tko je kakav na temelju toga kako reagiraju na situacije u kojima se nađu i blažen bio radi toga – bilo mi jasno tko su, kakvi su i zašto su takvi likovi samo ih prateći dok skakuću prema autima, s auta na auto, te u i iz auta. Dijalozi djeluju hermetično i nejasno, kao da zapravo slušamo ljude u nekoj bizarnoj budućnosti u kojoj je V8 sveto ime, a volan objekt idolopoklonstva. Zašto se Ratni dečki deru „svjedočite mi“? Zašto si usta boje srebrnim sprejem prije nego što se bace u ralje smrti? Zašto su volani nabacani na hrpu? Zašto Immortan Joe traži zdravog nasljednika? Niti jedno od tih pitanja nije pretjerano teško dešifrirati, a film ne pada u napast zaustaviti radnju da bi nam netko dobronamjerno objasnio ono što svi ostali likovi već ionako znaju. Kontekst je kralj.

  zet.jpg
  Stress test novih Zetovih tramvaja.

  „Mad Max: Fury Road“ dva su sata kaosa i akcije koja uspijevaju pronaći vremena između (a ponekad i tijekom) eksplozija ispričati zanimljivu, dirljivu i napetu priču o želji grupe ljudi da se maknu od toksičnog okruženja u kojem nemaju kontrole nad vlastitim životima. Nekima to uspije, nekima ne. Put koji pritom prođu prikazan je s dovoljno ljubavi i posvećenosti detaljima da film na kraju djeluje kao proizvod čistog i nepatvorenog gušta. Koliko će vam to na kraju sjesti ovisi o tome dijelite li redateljevu ljubav spram pretjeranog i granično bizarnog. Lakmus test: vozilo posvećeno isključivo glazbenom nabrijavanju vojske distorziranom električnom gitarom – da ili ne?

  Vezane teme na forumu:
   
  AUzg, Ivanhoe, Rin i 3 ostalih se sviđa ovo.
Perpetuum mobile
Autor. Vizionar. Snovoklepac. Plagijarist.
porta2_tags:

Podijelite ovu stranicu