1. Dobrodošli na Eydis - zajednicu fanova fantastike, sci-fi, igara i umjetnosti. Pridruži nam se!
  Sakrij obavijest
 2. Dobrodošli u novi dom Eydisa.

  Forum je prošao kroz premještanje i sada je na novom serveru i domeni. Ukoliko primjetite neke nedostatke, molili bismo vas da obavjestite administraciju u dotičnoj temi.

  Hvala na razumijevanju.
  Sakrij obavijest

Još malo pa počelo: SFeraKon 2015.

Aka // 27. Travanj 2015. u 22:26
 1. Aka

  Aka Baby steps

  Volite li se kostimirati u svoje najdraže SF likove? Obožavate li satima raspravljati o svojim najdražim serijama, knjigama i filmovima iz žanra SF-a i fantastike? Imate li prijatelje s kojima se volite do jutra svađati oko toga koji je Star Wars serijal bolji (ali priznajmo, svi znamo da je to IV, V i VI)? Volite odlaziti na konvencije? Da? I mi isto! Upravo nam zbog toga, kao i svake godine, i ovogodišnji SFerakon donosi pregršt zanimljivih sadržaja koji će neizostavno privući sve ljubitelje SF-a i fantastike do Zagrebačkog FER-a od petka do nedjelje, 15. - 17. svibnja.

  LR-5133842.jpg

  Za one koji ne znaju, SFerakon je prva znanstveno-fantastična konvencija u našim prostorima koja je prvi puta održana 1977. godine i kroz godine je privukao na tisuće obožavatelja znanstvene fantastike diljem regije, ali i svijeta. Ono što čini SFerakon toliko popularnim definitivno je ogromno mnoštvo raznolikog sadržaja koje nudi u svojim programima. Svaka osoba može pronaći upravo ono što ju najviše zanima i podijeliti to sa drugima: od kvizova, predavanja , radionica i filmskih programa do igraonica i više. Kao šlag na kraju, svaka instanca SFerakona u sebi sadrži i druženje sa počasnim gostom, a samo neka od imena dosadašnjih gostiju su Lois McMaster Bujold, George R.R. Martin, Richard Morgan i R. Scott Bakker.

  P4224465.JPG

  Ovogodišnja konvencija biti će posvećena pedesetoj godišnjici začetka epskog SF serijala Dine Franka Herberta, ali također ćemo se prisjetiti i nedavnih obljetnica, kao i nedavno preminulih velikana Terrya Pratchetta i Leonarda Nemoya, koji su ove godine naši počasni duhovi, odnosno Ghosts of Honor. Glavna ovogodišnja gošća bit će SF i Fantasy spisateljica Kate Elliot koja je nominirana za čak dvije prestižne nagrade svijeta fantastike: Nebulu za roman King's Dragon te World Fantasy Award za roman The Golden key, u suradnji sa Melanie Rawn i Jennifer Roberson.

  7114825.jpg

  Osim druženja sa našom počasnom gošćom i ostalih zanimljivih atrakcija, i ove godine ćemo svjedočiti dodijeli popularne književne nagrade SFERA koja se održava od 1981 godine. Nagrada SFERA najstarija je i najveća žanrovska nagrada u našim prostorima i dodjeljuje se za najbolja ostvarenja u području SF-a , u svrhu poticanja SF stvaralaštva. Osim odraslih, djeca osnovnih i srednjih škola će sudjelovati u godišnjem natječaju za najbolje likovne i literarne radove pod imenom SFERICE. Ova godišnja manifestacija potiče djecu i mlade na razvoj i njegovanje kreativnog duha, a osim super nagrade, pobjednici će svoje radove imati objavljene u posebnom izdanju SFerinog glasnika Parsek.
  Oni koji uživaju u kostimiranju u omiljene junake iz svijeta fantastike mogu sudjelovati u Maškaradi, godišnjoj dodjeli za najbolji kostim. Za ljubitelje mange i animea postoji posebna kategorija a specijalno ove godine se dodjeljuje posebna nagrada za najbolji kostim posvećen jednoj od sljedećih obljetnica:
  • 400 godina priručnika i najpoznatijeg djela s područja tehnike Machinae Novae (Nove naprave) Fausta Vrančića
  • 150 godina romana Od zemlje do mjeseca Julesa Vernea
  • 150 godina romana Alisa u zemlji čudesa Lewisa Carrolla
  • 125 godina rođenja pisca H. P. Lovecrafta
  • 120 godina romana Vremenski stroj H. G. Wellsa
  • 65 godina filma Čudotvorni mač
  • 50 godina romana Dina Franka Herberta

  P4224329.jpg

  Kao poseban šlag na kraju, moramo vas pitati - jeste li obožavatelj serije Buffy the Vampire Slayer? Ako je odgovor na ovo pitanje potvrdan, mislim da ćete na ovogodišnjem SFerakonu dobiti nešto što će vas upravo oboriti s nogu. Što je to, pitate se? Pratite naš portal pozorno i za par dana ćete doznati.. A u međuvremenu, možete pogledati ovaj teaser:


  Kao što možete vidjeti, i ove godine možemo očekivati za svakog po nešto. SFerakon je konvencija koja svake godine priprema poseban i jedinstven doživljaj za svakoga tako da očekujemo da se za par tjedana svakako vidimo!

  Vezane teme na forumu:
   
  MarkaN, Lord, Ayllwyn i 2 ostalih se sviđa ovo.
Dalmošica u Zagrebu. Ovisna o glazbi, dobrim filmovima i fantasy književnosti. Voli se praviti da je novinarka a jednog dana se nada to i postati. Smatra da grunge nije mrtav i da nikad neće umrijeti.
porta2_tags:

Podijelite ovu stranicu