1. Dobrodošli na Eydis - zajednicu fanova fantastike, sci-fi, igara i umjetnosti. Pridruži nam se!
  Sakrij obavijest

Intervju: Iva Šakić Ristić

Aka // 19. Svibanj 2015. u 10:58
 1. Aka

  Aka Baby steps

  Iva Šakić Ristić rođena je u Zagrebu 1982. godine. Diplomirani je profesor sociologije i filozofije te mama dvoje djece koja živi i piše u Zagrebu. Književnim radom se bavi cijeli život, a njena poezija i priče su od 2005. godine objavljivani u časopisima poput Književne republike, Zareza, Riječi i Ubiq te zbirkama kao što je SFeraKonska zbirka kratkih priča.

  IVAŠAKIĆ.jpg

  Nakon mnogo godina književnog stvaralaštva ove godine objavila je svoj roman prvijenac "Prolaz za divljač" u izdanju SFere, za koji kaže da nije ni SF niti fantasy, već "obrnuti fantasy". Sreli smo je na ovogodišnjem SFeraKonu gdje je predstavljala svoj novi roman i odlučili joj postaviti par pitanja. Što ima reći o svom novom romanu, književnim utjecajima i kombiniranju posla mame i autorice, pročitajte ispod.

  Književnim stvaralaštvom se bavite već dugi niz godina. Kako je izgledao vaš književni put te kako je došlo do izdavanja vašeg romana prvijenca?

  - Što se tiče mog književng puta mogu reći da volim pisati, da redovito pišem i da se može svašta očekivati od mene! (smijeh)

  Najnoviji razvoj je potaknut pričom od 500 riječi. Mihaela Marija Perković me je nagovarala da pišem sve duže i duže tekstove i onda je na kraju ispalo da je to zapravo sve dio jednog većeg serijala i da je sve na neki način međusobno povezano. Do izdavanja je došlo tako da me je Mihaela malo pogurnula, jer je veliki entuzijast i voli moj rad. Ja sam slala svoje radove posvuda, ali su mi ljudi is SFere odlučili pomoći. Moram priznati da su svi koji su radili na ovom romanu veliki entuzijasti i radili su ga iz dobrog srca.

  Da li nam možete dati kratak opis romana "Prolaz za divljač" i što bi istakli kao njegov posebno zanimljivi dio (bez spoilera, naravno)?

  - Vrlo je teško opisati knjigu bez spoilera. Mogu reći da je to obrnuti fantasy. To u konačnici neće biti fantasy, mada se može čitati kao takav. Sve na što ste navikli - vilenjaci, junaci na bijelim konjima - toga neće biti. Ovo neće biti trilogija kao što je uobičajeno i ovo što vidite pred sobom je kompletirano djelo. Ovaj roman se može shvatiti kao prethodnik jedne sage, koja će biti SF žanra.

  Ono što je zanimljivo je perspektiva iz koje se priča. Kad pričaš priču, mada postoje svi uglovi, uvijek te zanima koga prati kamera. U ovoj knjizi kamera prati našu Bijelu Nevjestu. Ona je glavni lik i sve ostale likove vidimo dok dolaze u susret s njom. Kad su u susretu s njom znamo sve o njima a što rade kad nisu uopće ne znamo, kao da ne znamo da uopće postoje. Jednostavno nas ne zanimaju. Zanimaju nas samo u odnosu na njenu radnju. Ima i muških likova, ali to je zapravo određeni obrat.

  Prolaz_za_divljac_NASLOVNICA_web.jpg
  Da li postoji autor ili autorica koje bi uzeli kao onog tko vas je oblikovao kao književnicu i kako su to postigli?

  - Marija Jurić-Zagorka. Ona mi je pravi temelj. Ona je moja alfa i omega, kraj i početak i najveći uzor. Od nje sam preuzela zaplet koji radim u svakoj svojoj priči. U svakoj priči imaš fabulu što je jako bitno, ali kod mene uvijek imaš zaplet, situaciju da se nešto stvarno i dogodi. U SF bi mi to bila Ursula Le Guin. Le Guin je autor u punom smislu riječi. To primjer onoga kad se penješ stepenicama književnosti, a ona je na samom vrhu. U zadnje vrijeme je to također Lois McMaster Bujold.

  Pisali ste jednom kao bloger kako se divite Ursuli Le Guin koja je stvarala tako da se svako jutro dizala par sati ranije, pisala dva ili tri sata a zatim cijeli dan ispunjavala svoje dužnosti kao supruga i majka jer je to bio jedini uvjet pod kojim joj je bilo dopušteno pisati. Kao supruga i majka dvoje male djece, kako vi uspjevate kombinirati pisanje i posao mame na puno radno vrijeme?

  - Ja to kombiniram tako da radim po danu, a pišem po noći. Kad svi zaspu, kad sve napravim i kad je sve pospremljeno, onda si odvojim sat, dva ili tri od sna. Ja sam noćni tip. Svi spavaju, sve je tiho i nitko ne misli, samo imam mrak i likove ispred sebe. Tako izgleda moje noćno pisanje.

  Da li nam možete reći što očekujemo u budućnosti? Da li se što sprema i koliko nam možete reći o tome?

  - Ima nešto ali ne bi još uvijek o tome. To je još uvijek mlado, u počecima. Ja sam navikla pisati nešto jako dugo i navikavati se na to postupno, a ovo je tek počelo. Sve je još svježe i novo, kao mala beba. Kad imaš malu bebu, držiš je čvrto u naručju i gledaš prijekorno sve koji se približe. Tako da, još uvijek je prerano.


  Ivu Šakić Ristić možete pronaći i čitati njena odabrana djela na Internetu putem njene web stranice i bloga pod nazivom Risanka.
   
  Posljednje uređivanje: 2. Srpanj 2015.
  Ayllwyn, Ivanhoe i dorca vorbarra se sviđa ovo.
Dalmošica u Zagrebu. Ovisna o glazbi, dobrim filmovima i fantasy književnosti. Voli se praviti da je novinarka a jednog dana se nada to i postati. Smatra da grunge nije mrtav i da nikad neće umrijeti.
porta2_tags:

Podijelite ovu stranicu