1. Dobrodošli na Eydis - zajednicu fanova fantastike, sci-fi, igara i umjetnosti. Pridruži nam se!
  Sakrij obavijest

Hermionina knjiška preporuka - Ljetna edicija

Ayllwyn // 26. Lipanj 2015. u 13:34
 1. Ayllwyn

  Ayllwyn pretty boy

  Ljeto je stiglo, u većini hrvatske se polako kuhamo na suncu, oni koji mogu bježe se bućnuti u more, a što je najbolje dok se pržimo na plaži? Naravno, čitanje.

  Pa sam izvukla na površinu svoju unutarnju Hermionu i odlučila vam reći što da ovo ljeto čituckate dok upijate sunce (i naravno koristite zaštitni faktor barem trideset).


  1. Andy Weir - The Martian

  marsli-andy-weir-mark-watney.jpg

  Lagana MacGayverovska avantura Marka Watneya, koji je eto silom prilika zapeo na Marsu i sad se snalazi kako zna i umije da ne umre od gladi, nedostatka zraka i vode. Oštra, dovitljiva i neopisivo duhovita knjiga koja je jedno predivno SF osvježenje.
  Ove jeseni nam stiže film, pa bi bilo dobro da pročitate sad kako biste u kinu glasno mogli komentirati kako tako nije bilo u knjizi, ili pak sanjivo gledati u Jessicu Chastain ili Sebastiana Stana i odjednom ponovo dobiti želju za čitanjem knjige.

  Svidjet će vam se ako ste voljeli: John W. Campbell Jr. - The Moon is Hell, Rex Gordon - No man friday, Max Brooks - World War Z

  Preporučeni format: elektronički (jer ćete ju pročitati u jednom dahu, pa ćete brzo trebati preći na drugu knjigu pohranjenu na vašem uređaju); audio (uz naratora R.C.Braya osjećat ćete se kao da ste na Marsu s Markom, a deset sati audio materijala će proletiti da nećete ni primjetiti)

  Kad čitati: pod suncobranom na plaži, dok gledate u more, a Mark se istovremeno suočava sa suhom površinom Marsa. Počet ćete cijeniti zemlju.


  2. Stephen King - Mr. Mercedes

  mr-mercedes_167603-fli_1409790571.jpg

  Prvi dio najavljene trilogije, koju je King predstavio kao detektivsku knjigu. S obzirom da je King već poznat po svojim napetim pričama koje upotpunjuje sa nadnaravnim, ako vas nije strah da će vas odjednom u Makarskoj netko ubiti samo kako bi ispunio svoj psihotični plan, onda je ovo knjiga za vas.
  U svakom slučaju neće vam biti dosadno. King je pripremio uzbudljivu igru mačke i miša, koja će vas držati zaljepljena za stranice knjige.
  Naravno kako to obično ide, već je King prodao prava, tako da nas ubrzo očekuje i serija pod palicom Davida E. Kellyja.

  Svidjet će vam se ako ste voljeli: pa zapravo bilo što Kingovo, iako bih ja možda izdvojila Under the dome i Mist, s obzirom da se intenzivno fokusira na likove jednog mjesta

  Preporučeni format: elektronički i papirnati

  Kad čitati: u sumrak, nakon što ste sa sebe isprali morsku sol i zavalili se u ležaljku ispred apartmana.

  3. Scott Hawkins - The Library at Mount Char

  The Library at Mount Char.jpg

  Knjiga koja će vam se, zbog dobi protagonistice, na prvu učiniti kao YA knjiga, iznenadit će vas, i dokazat vam se opako koliko to nije. Hrpa djece biva odgojena od strane Oca, koji čim se tako naziva, razumijete, nije skroz čist, i jednom on nestane i nastane totalna frka i panika, zašto što se Otac bavio magijom i podučavao je svoje štićenike toj magiji iz drevnih knjiga. Sad treba otkriti što se dogodilo Ocu i sačuvati knjižnicu. Idealna knjiga za obožavatelje tiskanih knjiga koji bi rađe život dali nego dopustili da se pisana riječ uništi.

  Svidjet će vam se ako ste voljeli: Joe Hill - Horns, Neil Gaiman - Coraline

  Preporučeni format: elektronički i papirnati

  Kad čitati: Prije spavanja. Ali provjerite jesu li prozori dobro zatvoreni.

  4. David Kelečić - Dublje od bezdana

  25259153.jpg

  David vas neće razočarati. Osim što je važno da čitate hrvatski SF&F jer imamo bogami boljih autora nego neke razvikanije zemlje, dobit ćete jedan potpuni, zaokružen, jasan i inovativan roman, koji će vas prilijepiti za stolicu, krevet ili ležaljku. David se odlučio baviti egsitencijalizmom u jednom sasvim nam poznatom, tipičnom fantasy okruženju i time nam daje jednu sasvim novu perspektivu žanru. Bez razmišljanja, ova knjiga bi vam trebala biti prvi ljetni izbor.

  Svidjet će vam se ako ste voljeli: Suzeanne Collins - Mockingjay, Arthur C. Clarke - 2001: A Space Odyssey, R. Scott Bakker - The Prince of Nothing

  Preporučeni format: papirnati

  Kad čitati: dok se đuveđ krčka na štednjaku, to nemorate previše miješati.

  5. Ed Greenwood - The Iron Assassin

  theironassassin.jpg

  U alternativnom steampunk Londonu, jedan, naravno, ludi izumitelj, izumi Frankestainovskog robota čija je zadaća štiti kraljevsku obitelj, što naravno ne krene baš po planu. Fantastična knjiga za sve steampunk obožavatelje, viktorijanska Engleska u svom punom jeku, plus loše složeni ubojiti terminator.

  Svidjet će vam se ako ste voljeli: Bilo koju epizodu Doctor Whoa, Tim Powers - Anubis Gates

  Preporučeni format: elektronički i papirnati

  Kad čitati: ujutro dok pijete zeleni frape, i skupljate energiju za naporan dan odmora pred vama


  Budući da ćete sve ove naše preporuke pročitati u jednom dahu, nova serija preporuka stiže uskoro. A nešto smo propustili? Znate neku knjigu koju definitivno ne smijemo zaboraviti ovo ljeto? Ostavite nam komentar i podijelite s ekipom knjigu u kojoj ćemo svi moći uživati.
   
  Ivanhoe, Glupinickname i Amarok se sviđa ovo.
Crazy cat lady
Bavi se svime i svačime, voli započinjati projekte, ali ih ne voli dovršavati. Ne može živjeti bez serija, sira, čokolade i Interneta. Fantastiku voli jer je fantastična, pa će tako i njeni članci uvijek biti fantastični. Ako vam se ne svide, naći će vas i ukrasti vam dušu. Ne šalimo se.
porta2_tags:
  1. dorca vorbarra
  2. Belmorn
   Belmorn:

   upecao sam dublje od bezdana na sferakonu, to mi je bilo u planu za ljeto

   Ayllwyn se sviđa ovo.
  3. Lady Charlotte
   Lady Charlotte:

   To me zaintrigiralo, i iako sam dvaput pročitala Coraline (a rijetkost je da neku knjigu pročitam dvaput), iako mi se sviđa ideja o knjižnici koja je važni dio radnje ili važno mjesto u nekoj knjizi, iako mi se sviđa što ta
   knjiga uključuje fantasy, ne volim baš knjige koje se uspoređuju s Coraline.
   Doduše, danas sam dignula Hotel u oblacima (Milana Vuković Runjić), a na koricama knjige se spominju mrtvaci, i iako me smetalo, odlučila sam je dignuti, jer želim pročitati nešto od Milane VR, i odlučila sam pročitati knjigu koja se bavi ratnim temama, pa prvo sljedi Hotel u oblacima, pa ova knjiga.

  4. Ayllwyn
   Ayllwyn:

   Po meni nije toliko slična coraline po radnji nego po tom feelingu koji ostavlja dok čitaš knjigu.

  5. Lady Charlotte
   Lady Charlotte:

   Meni je Coraline ostavila mučni filing panike i kidanja živca. Dvaput sam je pročitala jer sam htjela - ne sjećam se više zašto sam je drugi put čitala. Sjećam se da sam prvi put dok sam čitala uvjeravala sebe da sve mora dobro završiti jer u knjigama sve dobro završi i na kraju je sve dobro završilo, pa sam drugi put čitala, znala sam kraj, ali sam se morala nasilu podsjetiti da je sve dobro završilo.

   Možda ipak preskočim, možda čitanje toga neće dobro završiti.

Podijelite ovu stranicu