1. Dobrodošli na Eydis - zajednicu fanova fantastike, sci-fi, igara i umjetnosti. Pridruži nam se!
  Sakrij obavijest

Freelance Poslovi

Rasprava u 'Hram Života' pokrenuta od Lord, 3. Ožujak 2013..

 1. Lord

  Lord Aesir Illuminati

  Naime, sad kad pišem za jednu stranicu kratke članke došao sam do problema gdje sam zblokirao. Nisam znao što da pišem. Malo mi je problematično u takvom okružju pisati jer mi mogu reć sori članak je blasfemija bok. Sad mene zanima nekoliko stvari: o čemu mogu pisati, što bi preporučili da izbjegavam te imate li kakve zgodne i interesantne reference?  e: naslov topica izmijenjen tema je prethodno bila Islam
   
 2. Artonys

  Artonys Wolves Die Young

  Svakako nemoj izostaviti ilustraciju Muhameda. To svi fanatici obožavaju, gledati svog proroka. Uglavnom, kao članak samo stavi ilustraciju i to je to. Kakvo pisanje, pobogu? Uh, sorry, poalahu?
   
 3. Lord

  Lord Aesir Illuminati

  Hvala na konstruktivnom komentaru :)
   
 4. kalthir

  kalthir woof woof

  daj malo konkteksta. kakva je stranica, ciljana publika, vrsta članka, etc.
   
 5. Aka

  Aka Baby steps

  Pa stranica je za islamiste, tj islamistička. Ti to pomaže što? dakle, što god piše, ne smije vrijeđati piplse.
   
 6. kalthir

  kalthir woof woof

  štonekaže. ja sam mislio da ovako nešto piše pa mu je sad doletilo da mora napisati par članaka o islamu. ali pošto pišeš o temi o kojoj nemaš pojma onda ti je najlakše samo primjeniti standardne principe hrvatskog novinarstva. nađi 2-3 engleske stranice (ili još bolje, news agregatora) koje se bave tim područjem, kopiraj članak koji ti se svidi, ubaci u gugl translate i peri.
   
 7. Decadent Sympozium

  Decadent Sympozium Prvi anti-heroj Eydisa kao takav

  O Islamu konkretno ne znaš gotovo ništa, a najveće šanse su da ćeš napisati kritiku. Prije nego bih išao išta pisati i komentirati, na tvom bi mjestu debelo istražio islam razgovarajući s offline-online komjunitijima van hrvatske, koji nešto o tome znaju, ili, tim više, žive. I slobodan si pročitati sve od islamske literature i o islamu što nađeš, po mogućnosti od nezapadnjačkih autora. E, onda bi išao piskarati.
   
 8. Lord

  Lord Aesir Illuminati

  Ovako, stranica je muslim-academy.com, a tematika joj je razna. Uglavnom se fokusira na upoznavanje zapadnog svijeta sa islamom i islama sa zapadnim svijetom. Ciljana publika je, kako se može pretpostaviti, prilično široka.

  Hvala bogu pa ne pišem kritike, odbio bih takav posao u startu. Malo sam pak išao po forumima i skužio da ima dosta rasprava o pazi sad, svinjetini, napuštanju islama i demokraciji. Svinjetina - tu ne znam što bih pisao osim što se da napraviti drugo sa svinjama ili kako su loše za naše zdravlje. Napuštanje islama - ajmo ne. O demokraciji trenutno pišem. Eventualno sam mislio napraviti par članaka o Islamskim učenjacima, filozofima i znanstvenicima bez da ulazim u tematiku kreacionizma. Nakon toga nemam apsolutno ideju, a opis posla je izbacivati redovno članke.
   
 9. Lord

  Lord Aesir Illuminati

  Naravno :D
   
 10. Aka

  Aka Baby steps

  nađi 2-3 engleske stranice (ili još bolje, news agregatora) koje se bave tim područjem, kopiraj članak koji ti se svidi, ubaci u gugl translate i peri.


  Ja radim više manje istu stvar za svoje recenzije. Je da pišem svojim riječima ali praktički prepričavam tuđe recenzije i nešto moje ako znam o tome dovoljno dobro.
  Da se skuži, nas dvoje smo više manje u istom biznisu, content writing preko neta. Ja pišem recenzije za old skul igrice (vrlo kratke, do pola stranice worda max) a on te članke za islamiste. I dobivamo pare za to xD
   
 11. Decadent Sympozium

  Decadent Sympozium Prvi anti-heroj Eydisa kao takav

  Kopiranje tuđih recenzija i uzimanje love za to? Wat? That's so f♥♥king lame.
   
 12. Lord

  Lord Aesir Illuminati

  Osim ako nemaš vremena niti načina da isprobaš igru o kojoj pišeš što je kod nje slučaj. Ja to opravdavam.


  e: pročitaš par recenzija, pogledaš gameplay i opišeš to sve svojim riječima, to je sasvim okej
   
 13. Aka

  Aka Baby steps

  Nipošto nije kopiranje. Pročitam njihove recenzije da dobijem dojam, pogledam jutub video da vidim da li se slažem s tim dojmom, i onda pišem. Nikakav kopipejst. Strictly zabranjeno. Mislim da sam stekla krivi dojam riječima u gornjem postu. Nisam baš neka za plagijate. Plus, pre pre malo smo plaćeni da provedem vrijeme ekšli igrajući igricu. Iako mi je namjera sad kad dobijem laptop da odigram sve ove igre koje su mi se svidjele kad sam pisala o njima xD
   
 14. Decadent Sympozium

  Decadent Sympozium Prvi anti-heroj Eydisa kao takav

  Nisam niti jednu od svojih 150 recenzija objavljenih na fantasy-hru napisao bez da nisam prošao igru i po mogućnosti uz što više testiranja alternativnih mogućnosti, pročitao kompletnu knjigu i pogledao kompletan film - i to ponovno ako se radilo o starijem naslovu - ma koliko malo vremena imao. I još mi k tome nije palo na pamet iskati pare za to. Pa ono, ne, nema opravdavanja za ovakav pristup recenziranju ili kritici osim ako su pare jedini kriterij koji si hoćete uzeti, što držim prilično jadnim kriterijim, a naročito kada se radi o nekome tko je društvenjak i tobože trebao razumjeti how shit goes down.

  Inače, ne, ne imati vremena za nešto, a uzimati plodove od toga je p♥♥karanje ravno biti u uredništvu a ne raditi ništa pa dobiti upis na CV i biti u vladi a ne raditi ništa pa zaraditi 200,000 kuna godišnje. I još k tome vas nađem kako na forumu po takvim ljudima serete, a ovdje si uzimate pare jer, eto, što, to sam ja pa mogu ili 'to je sitno' pa mogu ili što?

  Dodati ću još, k tome da

  Nipošto nije kopiranje.

  u paketu s:

  Pročitam njihove recenzije da dobijem dojam, pogledam jutub video da vidim da li se slažem s tim dojmom, i onda pišem

  malo smo plaćeni da provedem vrijeme ekšli igrajući igricu

  Nije argument za obranu. Ne, ne plagiraš, samo izvlačiš konačne rezultate tuđeg rada i na temelju toga uzimaš novce. I uz to, sve što napišeš je goli k♥♥♥c - jer nemaš pojma kakva je uistinu igra i što se u njoj pojavljuje i ne pojavljuje, Gledati gameplay pa napisati o iskustvu igrice je kao gledati film pa pisati o glumi. Nemate pojma o mediumu.

  I boli me k♥♥♥c što je to mainstream rad i što to rade i najveći seratori poput gamespota, svejedno je beskrajno jadno.
   
 15. Lord

  Lord Aesir Illuminati

  Valid point svakako. Al to nije tema, daj prebaci ovo u freelancing temu il nešto slično.


  e: zapravo, na stranu moralnost i profesionalna odgovornost, ne vidim zašto ne?

  Moralna odgovornost oke, kad god sa radio nešto besplatno, bilo je proučeno i svašta sad doduše isto to radim, ali da se nalazim u situaciji kao Aka, sumnjam da bih išta drugo napravio. Nema to toliko veze sa karakterom ili čime već nego poticajem. Ako je novac u pitanju, brate nađi lakši put zaradi pare kog boli k♥♥♥c, nije plagijat samo je parafraziranje. Ako se na temelju toga završava faks, zašto se ne bi mogao i novac zaraditi?

  Uostalom, ako si čitao što o motivaciji sigurno znaš da ako je novac u pitanju da se ne mogu očekivati nekakvi zbilja kvalitetni rezultati so what? Pogledajmo to onda sa strane čitatelja. Lik otvori stranicu jer ga zanima kakva je igra pročita članak koji je produkt više mišljenja i dobije dojam. Što je tu loše? Netko koga zanima nešto više, malo će prokopati i recimo da želi saznati o System Shocku 2 pročitat će tvoj članak i to će ga zadovoljiti. Dok čovjek ne traži kompleksno, ni ne treba mu kompleksno.
   
 16. Decadent Sympozium

  Decadent Sympozium Prvi anti-heroj Eydisa kao takav

  Zapravo je cijela tema od početka freelancing, pa nisam još siguran bi li je kompletno preimenovao i prebacio. Realno, iz početne se poruke ispostavlja da bi islam brzo zamro kada bi dobio odgovor na svoj zahtjev.
   
 17. zapravo pitanje je bilo sto da pise a da ne uvrijedi nekoga
   
 18. Lord

  Lord Aesir Illuminati

  Zapravo je cijela tema od početka freelancing, pa nisam još siguran bi li je kompletno preimenovao i prebacio. Realno, iz početne se poruke ispostavlja da bi islam brzo zamro kada bi dobio odgovor na svoj zahtjev.


  Može, preimenuj onda samo u freelancing ne znam mogu li ja to napravit.

  e: did it
   
 19. Aka

  Aka Baby steps

  Uglavnom, ovo što ja radim ne smatram napadom ni na čije intelektualno vlasništvo. Istina bog, da se napiše prava recenzija trebala bi se odigrati igra na milijun različitih načina satima i satima da se stvori objektivno i pravo dobro mišljenje, koje se potom napiše. I to mogu poštovati. Ali ljudi koji se time profesionalno bave dobivaju za to lijepu plaćicu dok ja jednim tekstom ne mogu kavu platiti. Tim više da vlasnik stranice za koju pišem zna išta više o igrama od moje bake. Njemu uopće nije stalo što će se napisati dokle god ispod naslova stoji tekst koji je originalno napisan (jer se boji tužbi) samo zato da si poveća broj posjetitelja stranice i zaradi si lovicu.

  Sve u svemu Deki, kompletno se slažem sa tobom glede pisanja recenzija zaozbiljno. Moje jedino opravdanje je to što mi stvarno treba para a zna se kako je teško dobit posao danas igdje. I ovo što sam napisala za klijenta, koji sa svoje strane samo pokušava zaraditi. I stvarno moram naglasiti kako mi stvarno nije cilj ikome ukrasti išta za što su se pravi spisatelji potrudili, dapače, u zadnje vrijeme nastojim ne čitati recenzije nego više izvući sama zaključke iz tih videa ili iz vikipedije, koja je, el, javna enciklopedija. Stvarno bi voljela da stanem i zaigram svaku igricu koju vidim jer su mi sve ultra zabavne, ali si to stvarno ne mogu priuštiti, inače ne bi mogla platit kavu ni u tjedan dana a kamoli pokrila neke jako bitne troškove. Tebi skidam kapu. Ja se snalazim kako najbolje znam.
   

Podijelite ovu stranicu