1. Dobrodošli na Eydis - zajednicu fanova fantastike, sci-fi, igara i umjetnosti. Pridruži nam se!
  Sakrij obavijest
 2. Dobrodošli u novi dom Eydisa.

  Forum je prošao kroz premještanje i sada je na novom serveru i domeni. Ukoliko primjetite neke nedostatke, molili bismo vas da obavjestite administraciju u dotičnoj temi.

  Hvala na razumijevanju.
  Sakrij obavijest

Fizika

Rasprava u 'Znanost i Priroda' pokrenuta od Ayllwyn, 24. Siječanj 2010..

 1. Decadent Sympozium

  Decadent Sympozium Prvi anti-heroj Eydisa kao takav

  E kul. Bilo mi je očito da ne daje nikakve rezultate ili eksperimente ali mi se ideja činila plauzibilnom, pa rek'o tko zna.
   
 2. Laucien

  Laucien The Merchant

  Ha gle, pitanje je i koliko je ovaj blog pouzdan. Makar mi se čini dosta dobro proanalizirano i te šeme. Tako da ono.
   
 3. Decadent Sympozium

  Decadent Sympozium Prvi anti-heroj Eydisa kao takav

  Ma našao sam svašta do sad već, krenuo kopati. Čak i da je tip u pravu ne sviđa mi se što nigdje uopće ne možeš pronaći nikakve račune, rezultate, provjere, pa ne vidim kako bi se onda shvatio ozbiljno.
   
 4. Laucien

  Laucien The Merchant

  Da, mislim da sam tako nešto i ja zaključio kad sam naletio na njega, pa odustah.
   
 5. Decadent Sympozium

  Decadent Sympozium Prvi anti-heroj Eydisa kao takav

 6. Vairë

  Vairë Aktivan Član

  Ima li ovdje dobrih fizicara, potrebna mi je pomoc oko par zadataka. U biti zadatci nisu cista fizika nego i inzinjerstvo ali to je to. Iskreno receno, nemam blage veze o tim zadatcima i ako ima tko voljan da mi objasni/napise kako se sto racuna barem ono najlakse. Treba mi to hitno jako.. Ispit je u 3 mj...
   
 7. Dior Aranel Eluchil

  Dior Aranel Eluchil Uz velikog čovjeka često dolaze i velike greške!

  Pošalji pa ću pogledati.
   
 8. Vairë

  Vairë Aktivan Član

 9. Decadent Sympozium

  Decadent Sympozium Prvi anti-heroj Eydisa kao takav

  Pokušavam riješiti jedan ontološki problem u kontekstu studija i došao sam do bitova. Realna je opcija koju se naganja prema budućnosti da se objekti napravljeni od atoma mogu pretvoriti u bitove kao informacije i postojati na taj specifičan atipičan način. Ali gdje kod tražim podatke i objašnjenja o bitovima nigdje nikad nitko ne objasni što ustvari bit jest, samo što predstavlja. Od čega je zapravo bit, kako se do njega uopće došlo?
   
 10. Dior Aranel Eluchil

  Dior Aranel Eluchil Uz velikog čovjeka često dolaze i velike greške!

  Zar bit nije u biti dogovorena veličina? A sad njegov smisao je dobiven najvjerojatnije jer je prvotna elektronika bila dosta prosta i domet je bilo napraviti da sklopnici rade nešto više od 1 i 0 ili ti zatvoreno, otvoreno. Tada se je to činilo najjednostavnije i najbolje. Mislim da se danas polako krećemo prema nekim drugim stvarima, npr. qubit ima četiri stanja... To je ono što mi pada na pamet ovako. Nisam nikada o tome razmišljao.
   
 11. Decadent Sympozium

  Decadent Sympozium Prvi anti-heroj Eydisa kao takav

  Vjerojatno je i problem kod mog nerazumijevanja što su 0 i 1. Uzmimo da je bit ime za veličinu, izražava količinu informacija, a sastavlljen je od 0 i 1, koje u refleksiji doživljavamo kao stanja. Ali od čega, kako? Što su 0 i 1 kao materija? A kako se do njih došlo?
   
 12. Dior Aranel Eluchil

  Dior Aranel Eluchil Uz velikog čovjeka često dolaze i velike greške!

  Nisam te struke, mislim da bi to o tome moga reći više netko tko je slušao neki uvod u digitalne sklopove. No pretpostavljam slijedeće. Ako uzmemo neki signal te jednu naponsku razinu (npr. gornju označimo s jedan) a neku drugu naponsku razinu (recimo donju ili nultu neku) označimo s nula onda taj signal možemo lako prikazati kao binaran. Naravno u stvarnosti mi nemamo signale koji se baš tako ponašaju, pa ih onda pomoću raznih dioda, kondezatora, zavojnica prepravljamo da nam budu lakše upravljivi i da ih lakše koristimo. Osim toga uvijek možeš koristiti neki od logičkih operatora pa da kažeš, ako napon je napon toliko onda je 1, a ako nije onda je 0. I na taj način dobiti određene podatke.

  Bit je dobiven kao i amper, kao i bilo koja druga jedinica.
   
 13. Decadent Sympozium

  Decadent Sympozium Prvi anti-heroj Eydisa kao takav

  Ako bismo uzeli pojam bita i umjesto naziva za jedinicu količine informacija nazvali X sumu neke informacije bitom, mi bismo onda mogli ustanoviti da je ta suma X dobivene informacije naprosto preraspodijeljena atomska/čestična struktura koju zbog pojavnosti na taj specifičan način zovemo bitom?
   
 14. Ivanhoe

  Ivanhoe Dr. Disco

  Kako bit može biti suma ičega. Prije je to stanje najmanjeg elementa sume.
   
 15. Decadent Sympozium

  Decadent Sympozium Prvi anti-heroj Eydisa kao takav

  Ne kopčam. Pojasni mi. :D

  edit. Aha misliš čisto logički, bit nikad nije suma nego reprezentativ (stanje) sume?
   
 16. Ivanhoe

  Ivanhoe Dr. Disco

  Zapravo sam misli više informacijski, gdje su bitovi najmanje sastavnice neke informacije. Al da ovisi sa kojeg stajališta gledaš tu sumu, jer čovjek može biti hrpa molekula DNK koji ga definiraju ga čovjeka, a može bit i hrpetina atoma ako ga rastaviš na elemente.
   
 17. Decadent Sympozium

  Decadent Sympozium Prvi anti-heroj Eydisa kao takav

  Bit je u svakom slučaju najmanja sastavnica informacije, ili u tom smislu ono što je bit, to je informacija. Dakle, kolika je informacija, toliko je bitova. Ali informacija, kao takva, i dalje je vrst čestične građe atomske-subatomske strukture, no?
   
 18. Ivanhoe

  Ivanhoe Dr. Disco

  Kako se zapravo radi o konceptu primjenjivom na sve logička polja to stoji, lakše je sa stanjem registra u memoriji koji je jasno najmanja sastavnica informacije. :laugh:
   
 19. Ur-Quan

  Ur-Quan Moderator svoga Inboxa Illuminati

  Bit je atom, u idealiziranom slučaju. Atom u stabilnom stanju određuje 0, atom iz kojega je izbijeno X elektrona određuje 1. U idealnom slučaju to bi bio 1 elektron, ali onda bi imao problem skoka koji bi probio barijeru, za što je veoma mala šansa, ali ona postoji, pa je zato uzeto u rad više elektrona.
   
 20. Dior Aranel Eluchil

  Dior Aranel Eluchil Uz velikog čovjeka često dolaze i velike greške!

  Sve to zavisi u kojem pogledu gledaš. Ako ćeš gledati elektroniku onda je ono što sam gore napisao osnova. Uzmemo dvije krajnosti i odredimo jednu za 0 a jednu za 1. Ako recimo želiš prenijeti mozak u računalo, onda bi to gledao drugačije. Najvjerojatnije bi jednu pojavu smatrao 1 a nedostatkom te pojave bi smatrao 0 i onda bi vidio je li dobiješ nešto s time, ako ne, ideš dalje. Puno tu eksperimentiranja ima. Pogotovo ako želiš iz nečega izvući informaciju, jer u tom slučaju ti ne znaš na kojem principu to fukcionira, kako komuniciraju najmanju elementi građe tog sustava iz kojeg uzimaš informaciju. Dok je potpuna suprotnost ako ti stvaraš sustav, onda ga lako možeš temeljiti na takvoj konstrukciji da ti se informacije pojavljuju kao skupovi 0 i 1. Što nam daje riječ, tekst, sliku...

  Mislim da bi oni informatički pismeniji od mene mogli ti lako povući usporedbu s napretkom računalo. Od onih prvotnih mehaničkih, preko onih s bušenim karticama, pa do sadašnjih. Svi su oni imali neki input, koji je pretvoren u nešto, a onda je to nešto obrađeno i izbačen je rezultat koji je prije prikaza tebi naravno ponovno pretvoren u nešto običnom čovjeku razumljivo. Danas mi informacije unosimo, one se pretvaraju u bitove, računalo lijepo s njima radi, mi mu zapovjedimo određeni problem, on ga riješi i vrati ti nam rezultat koji prije prikazivanja opet prođe pretvorbu u nešto nama razumljivije i lakše shvatljivije.

  Ako bi nam rekao više o točnom problemu koji te mući i dokle si stigao u tom svom istraživanu možda bi ti mogli više reći.
   

Podijelite ovu stranicu