1. Dobrodošli na Eydis - zajednicu fanova fantastike, sci-fi, igara i umjetnosti. Pridruži nam se!
  Sakrij obavijest
 2. Dobrodošli u novi dom Eydisa.

  Forum je prošao kroz premještanje i sada je na novom serveru i domeni. Ukoliko primjetite neke nedostatke, molili bismo vas da obavjestite administraciju u dotičnoj temi.

  Hvala na razumijevanju.
  Sakrij obavijest

Fizika

Rasprava u 'Znanost i Priroda' pokrenuta od Ayllwyn, 24. Siječanj 2010..

 1. Ayllwyn

  Ayllwyn pretty boy

  Upravo sam u tražilici primjetila da je fizika jedna od najčešće spominjanih riječi na forumu ^^
  I da, apsolutno je čudno, da ja, koja sam podmitila profesora gemištom da mi da dvojku u 4. srednje, otvaram točno ovaj topic.
  Ipak, sad me ona mala količina fizike na faksu jednostavno obuzela i sad mi je :love: (i u principu mi je dobro išla, samo sam bila lijena)

  S obzirom na to da sam zaboravila što sam sve htjela napisati u ovom prvom postu, evo vam jedan zanimljiv članak iz moje domene :lol:

  S padobranom će probiti zvučni zid
  Felix Baumgartner namjerava iskočiti iz balona na visini od 36.600 metara i spustiti se padobranom na zemlju te tako postati prvi čovjek koji je bez letjelice probio zvučni zid.

  Austrijanac Felix Baumgartner namjerava tijekom ove godine iskočiti iz balona na visini od 36.600 metara i spustiti se padobranom na zemlju, pri čemu planira postati prvi čovjek koji je bez letjelice probio zvučni zid.

  Nebeski letač Baumgartner (40) poznat je po svom pothvatu iz 2003. kad je pomoću 2-metarskih krila pričvršćenih na leđa preletio poput jedrilice kanal La Manche pošto je iskočio iz balona s visine od 10 km.

  On je priznao da ga je strah. "Naravno. Uvijek koristim strah kako bih se bolje fokusirao", rekao je Austrijanac.

  Povijesni pothvat održat će se u stratosferi iznad Sjeverne Amerike, ali još uvijek nije određena točna lokacija i vrijeme, što će ovisiti o vremenskim prilikama.

  Jedan od ciljeva skoka je srušiti rekord u slobodnom padu Amerikanca Joea Kittingera koji je 1960. iskočio iz balona na visini od 31.333 metara.

  Članovi tima tvrde da skok ima i znanstvenu vrijednost jer će se tijekom Baumgartnerova slobodnog pada mjeriti učinci koje letenje nadzvučnom brzinom ima na njegovo tijelo

  sa http://www.net.hr/webcafe/page/2010/01/22/0663006.html

  i da jeste znali da što ste stariji to manje čujete vrlo visoke frekvencije :w00t: ja u to nisam vjerovala dok neki dan moj laptop nije počeo proizvoditi tihi ali pištavi zvuk, jako visoke i iritantne frekvencije i klosharr ga nije čuo dok se nije ful približio :great: ne znam zašto, al to me jako veseli :nice:
   
 2. lachbe

  lachbe Novi Član

  aaaa, meni je fizika paradoksalna volim ju ali ne kuzim pol posto,jos sad ne kuzim kak sam ju polozil na faksu :D
   
 3. Dooku

  Dooku Aktivan Član

  ako se energija ne može uništiti već mijenja oblik, zašto nam govore da štedimo energiju? (osim ako se ne misli isključivo na novce)
   
 4. Ur-Quan

  Ur-Quan Moderator svoga Inboxa Illuminati

  Kada ti trošiš energiju ona se pretvara u druge oblike, ali ne nestaje. Poenta je da iz tih oblika ne ide nazad bez potrošenog rada. Ti možeš strujom pokrenuti ventilator da dobiješ mehanički rad, ali zagrijavanjem vodiča i ostatkom popratnih pojava dio se te energije pretvori u toplinu. Toplina prebacuje energiju iz toplijeg u hladniji spremnik, ne obratno, bez utroška rada. Tako da kada uređaji rade, zagrijavanjem se stvaraju gubitci. Energija potrošena na toplinu ide dalje, povećavajući toplinu svega oko sebe i polako se rastvarajući u srednjoj temperaturi. Praktički je ta energija sada nedostupna ljudima. Zbog toga se javljaju gubitci električne struje, te samim time gubitci te energije.


  U praksi se naplaćuju ti gubitci, naplaćuje se trošak popravljanja generatora i održavanja, te trošak goriva za generator ako nije hidrogenerator.
   
 5. Decadent Sympozium

  Decadent Sympozium Prvi anti-heroj Eydisa kao takav

  Which leads us to obnovljive energije. http://chemgeneration.com/hr/chemistry-news/ekostaden---prvi-eko-grad-europe.html
   
 6. Ayllwyn

  Ayllwyn pretty boy

  ja ju trenutno toliko mrzim sa svim nisko i visoko propusnim filterima, maskiranjima i šumovima svih boja -.-'
   
 7. dorca vorbarra

  dorca vorbarra Kiss me

  ako ćemo pravo, entropija na kraju uzima sve, tako da obnovljiva energija ne postoji.
   
 8. Decadent Sympozium

  Decadent Sympozium Prvi anti-heroj Eydisa kao takav

  To rezultira kako? "uzimanje svega"?
   
 9. dorca vorbarra

  dorca vorbarra Kiss me

  degeracijom sve energije u toplinu
   
 10. Decadent Sympozium

  Decadent Sympozium Prvi anti-heroj Eydisa kao takav

  Zašto se zove obnovljiva? Da li je konačno entropiranje relevantno?
   
 11. kalthir

  kalthir woof woof

  jer su izvori "beskonačni", ili se sami od sebe obnavljaju po kratkom postupku. solarna nije beskonačna, ali će sunce zračiti dovoljno dugo da nam bude svejedno, vjetar puše tamo gdje puše zbog razlike tlakova ili čegagod i to se neće mijenjati osim u slučaju nekih jačih klimatskih/geografskih promjena valjda, isto vrijedi i za vodu, odnosno rijeke/plimu i oseku/etc. iskreno nisam siguran što održava toplinu u zemljinoj kori, pritisak obv., ali valjda i još nešto. jedino ovo sa biomasom i biogorivom mi je malo gej zvati obnovljivim jer je imo jedina praktična razlika između njih i fosilnih vrijeme potrebno da se stvore.
   
 12. Dior Aranel Eluchil

  Dior Aranel Eluchil Uz velikog čovjeka često dolaze i velike greške!

  Pa razlika između fosilnih i obnovljivih izvora energije je prvenstveno vrijeme koje je potrebno da se taj izvor stvori. Fosilni izvori energije nestaju puno brže nego što se stvaraju. Dok kod obnovljinih nije to slučaj. Druga stavka je mislim utjecaj na okoliš. Jer prema toj drugoj stavci velike hidroelektrane ne spadaju u obnovljive izvore energije.
   
 13. Veles

  Veles ljuta zvijer

  Niti bioplinska postrojenja.
   
 14. Artonys

  Artonys Wolves Die Young

 15. Decadent Sympozium

  Decadent Sympozium Prvi anti-heroj Eydisa kao takav

  Pa kaj nisu već bili našli čestice brže od svjetlosti - van vakuuma.
   
 16. Artonys

  Artonys Wolves Die Young

  Misliš ono u Chicagu u Fermilabu? Bilo je takvo testiranje 2007., da, ali nije bilo potvrđeno, jer su imali masu grešaka. Ovo je sad prvo testiranje u kojem nije bilo nikakvih greški. Doduše, znanstvenici u Fermilabu sad također žele potvrditi ovo CERN-ovo testiranje.
   
 17. Decadent Sympozium

  Decadent Sympozium Prvi anti-heroj Eydisa kao takav

 18. Artonys

  Artonys Wolves Die Young

  Tahion je još uvijek hipotetička čestica i nije dosad nikad potvrđena.
   
 19. Decadent Sympozium

  Decadent Sympozium Prvi anti-heroj Eydisa kao takav

  Uber zanimljivo predavanje jednog alternativnog teoretičara koje bi se trebalo pogledati prvo zato jer tip izokreće opću teoriju cijele fizike, cilj mu je obnovljiv izvor energije, a ja ne znam dovoljno da bih opovrgavao :P

  Pa stoga, je li tko već naišao na ovo? Zna li što o tome? Zna li tko je Nassim Haramein? Jeste li gledali ovo? Što mislite?

  http://www.youtube.com/watch?v=0Y5bXdx5UrE
   
 20. Laucien

  Laucien The Merchant

  http://azureworld.bl...age-part-2.html

  To je sve šta sam o njemu čuo hm (e: osim neke biografije negdje). Iskreno se nikad nisam puno trudio oko njega, počeo sam gledat taj video i onda mi je dopizdilo pa sam odustao. Al eto, samo provajdam info.
   

Podijelite ovu stranicu