1. Dobrodošli na Eydis - zajednicu fanova fantastike, sci-fi, igara i umjetnosti. Pridruži nam se!
  Sakrij obavijest

Filmske trash preporuke

Glupinickname // 11. Svibanj 2015. u 13:03
 1. Glupinickname

  Glupinickname Novi Član

  Hobiji su sve one krasne male aktivnosti koje nam pomažu da svakodnevno ne pošandrcamo. Netko održava svoj vrt, netko igra kompjuterske igre a netko gradi brodove u boci. Moj hobi su filmovi - posebno oni loši. Kroz zadnjih sam desetak godina imao priliku otkriti i opisati mnoge klasike filmskog trasha. Želio bih danas predstaviti neke od njih svima vama koji cijenite schadenfreude iskustvo gledanja trash filmova.

  Robot Monster (1953.)
  robotmonster.jpg
  I cannot - yet I must. How do you calculate that?
  At what point on the graph do "must" and "cannot" meet?
  Yet I must - but I cannot!

  Kad se priča o najgorim filmovima ikad, ljudi vole zazivati "Plan 9 From Outer Space" Ed Wooda. Tražite li sličnu kombinaciju niskog talenta i visokih ambicija, "Robot Monster" je film za vas. Epska je to priča o sumraku čovječanstva snimljena sa desetak glumaca za četiri dana. Zgroženi krvoločnošću ljudske vrste, stanovnici planeta Ro-Man pošalju Ro-Mana da napravi zemljocid kalcinatorskom zrakom. Iako od čitavog svijeta preživi jedna jedina obitelj, Ro-Manov šef mu ne da kući dok ne ubije i njih.

  Vanzemaljca glumi čovjek u kostimu gorile sa ronilačkim šljemom na glavi. Zraku smrti glumi mašina za balončiće od sapunice. U knjizi "Danse Macabre" Stephen King se prisjeća kako je napušen skoro umro od smijeha gledajući ovaj film. Stoga se javno ograđujem od miješanja opijata i "Robot Monstera".

  Starcrash (1978.)
  starcrash.jpg
  By sunset, I'll be the new emperor!
  And I will be the master of the whole universe!

  Kako dočarati predivno ludilo ovog SF filma? "Starcrash" je niskobudžetni zrcalni odraz "Star Warsa" u kojem se dobro Galaktičko carstvo bori protiv zlih pobunjenika uz pomoć seksi krijumčarke (zanosna Caroline Munro) i zanosnog svemirskog princa (seksi David Hasselhoff). Svemirski brodovi su igračke a zvijezde šarene božićne žaruljice. Hitchcock je rekao kako je film dobar koliko i glavni negativac u njemu. Zlikovac "Starcrasha" je grof Zarth Arn koji izgleda poput sotone u talijanskoj operi i caruje iz metalne svemirske kandže.

  Većina loših filmova je monotona i predvidljiva. "Starcrash" je toliko poremećeno inventivan da ni u jednom trenutku ne postaje dosadan. Amazonke, teksaški roboti, titanske robot-žene - "Starcrash" vam nudi ne samo ono što želite već i ono za što niste ni slutili da vam treba.

  Elves (1989.)
  elves.jpg
  I need to know the connection between the elves and the nazis!

  "Elves" je horor bajka o božićnom vilenjaku koji ubija stanovnike malog mjesta. Vilenjak je rezultat nacističkih eksperimenata a iz šumskog ga tla prizove vještičji ritual grupe tinejdžerki. Jedna od njih je nastala incestom. Proročanstvo kaže kako će ona roditi Antikrista. Jesam li spomenuo da u filmu glumi Grizli Adams?

  Ako vam nije jasno o čemu pišem, znate kako mi je bilo dok sam gledao ovaj film. Ako je "Elves" horor, nije strašan. Ako je pak zamišljen kao komedija, nije duhovit ili barem ne na način kako su njegovi autori zamislili. Kako bilo, ako vam zatreba prigodna božićna zabava, ne možete promašiti sa nacistima, masovnim ubojstvima i incestom.

  Troll 2 (1990.)
  troll2.jpg
  Nilbog! It's goblin spelled backwards!

  Niti je ovaj horor nastavak ičeg niti ima ikakve veze sa trolovima, osim ako ga ne gledate sa mnom. Nakon što se dobrostojeća gradska obitelj odluči na odmor u zabačenom selu Nilbogu, duh mrtvog djeda (ne pitajte) upozori najmlađeg člana obitelji da se čuva goblina-vegetarijanaca. "Zašto je to strašno?" pitate se. Zato jer male sotone žrtvama podvaljuju hranu koja ih pretvori u biljnu kašu koju ovi onda posrču!

  Gluma i kostimi su grozni ali scene poput erotičnog zavođenja kukuruzom nećete tako brzo zaboraviti. Ako vam se "Troll 2" svidi, zanimat će vas da je glavni glumac dvadesetak godina kasnije režirao zabavni dokumentarac "Best Worst Movie" o snimanju "Trolla 2" i njegovoj popularnosti među ljubiteljima loših filmova.

  The Room (2003.)
  theroom.jpg
  You betrayed me! You're not good. You, you're just a chicken.
  Chip-chip-chip-chip-cheep-cheep.

  Iako tehnički ne spada pod filmsku fantastiku, "The Room" je dovoljno fantastičan da ga svejedno uključujem na ovu listu. U ovoj ljubavnoj drami nitko ne zna glumiti, likovi i radnja se proizvoljno pojavljuju i nestaju a dijalozi zvuče kao da ih internet robot prevodio kroz jedno četiri jezika. Gledajući "The Room" shvatit ćete kako svemirci vide život na Zemlji.

  Centar ove filmske katastrofe je Tommy Wiseau - redatelj, scenarist, producent i glavni glumac. Tommya je nemoguće opisati. On je čudesno biće neodređenog naglaska, nacije i vrste. On baš i ne razumije kako funkcioniraju filmovi, ljudska bića ili išta drugo ali ga to nije spriječilo u snimanju svoje iščašene vizije. "The Room" prelazi okvire žanra, razuma i stvarnosti. Sada je, poput kakvog gnjusnog parazita, postao dio i vaše svijesti. Ne možete ga se osloboditi ali, zašto bi to i htjeli?

  Vezane teme na forumu:
   
  Amarok, Lady Charlotte, Lord i 2 ostalih se sviđa ovo.
Glupinickname
Ratnik, pustolov, štreber. Kad ne priča o sebi u trećem licu, hobiji mu uključuju TV, SF, RPG-ove te druge akronime koje vole mladi. Rado gleda stare filmove i piše o njima na blogu "Matineja".
porta2_tags:

Podijelite ovu stranicu