1. Dobrodošli na Eydis - zajednicu fanova fantastike, sci-fi, igara i umjetnosti. Pridruži nam se!
  Sakrij obavijest

Fantasy Bića Su Iza Vaše Kuće!

Rasprava u 'Krčma ~Pod Zmajevim Krilom~' pokrenuta od Lord, 7. Siječanj 2015..

 1. Lord

  Lord Aesir Illuminati

  Svako mjesto ima svoje mitove i legende (ili me tako samo Supernatural naučio). Za koje ste vi čuli?

  Recimo vodene nimfe su relativno popularne na ovim područjima, čuo sam i priče o vilama, kamem duhovima slično, a zaljubljenici u takve priče vjerujem da žude za nekakvim tragovima da odu vidjeti svojim očima je li to stvarnost ili je mit.

  Pa onda, ima li kakvih bića u vašem mjestu koja bi bolje pasala u nekakvu nonsensnu književnost? :laugh:
   
  MarkaN se sviđa ovo.
 2. Hogy

  Hogy Nature will rise against you!

  Općenito u Slavoniji i istočnije bilo je puno priča o vilama, nimfama i takozvanim vampirima/vukodlacima, tada su imali drugačiji naziv. Vampiri su mogli postati ljudi koji su počinili samoubojstvo (savršena kazna za osobu koja sama sebi oduzme život, neka živi vječno). Njih su pokapali okrenutima prema dolje da se ne mogu iskopat van nego da kopaju dublje u zemlju, i na grob su polagali češnjak.

  Vila je bilo hrpetina ima nekoliko zanimljivih priča, ali to ću napisati kada mi se bude dalo tražit knjigu o vilama xD
   
 3. mrzovoljni trol

  mrzovoljni trol zombi paladin lvl. 99

  Grabancijaš ili crni đak je biće iz narodnih vjerovanja karakteristično za Južne Slavene, osobito Hrvate. Usmene pripovijetke prikazuju Grabancijaša kao odrpanog lutalicu, koji je završio trinaestu, čarobnjačku školu (preostalih dvanaest odnosi se na uobičajeno dvanaestogodišnje svećeničko školovanje). Grabancijaš doziva zmaja iz jezera čitanjem iz čarobne knjige, jašući leti na njemu velikom brzinom i u dalekim krajevima skupo prodaje njegovo meso. U vjerovanjima o Grabancijašu mogu se prepoznati tragovi indo-europskih mitskih predodžbi vezanih uz zmajeve, crkvene pripovjedne proze, odnosno priča o zmaju kao oličenju vraga, te pučkih vjerovanja o čarobnjačkim sposobnostima svećenika.


  Tekst je preuzet ovdje jer sam bio lijen sam pisati teaser. Uglavnom, "čisteći" komp sam naletio na PDF (dvadesetak skeniranih stranica knjige) sa zabilježenim narodnim predajama koje se odnose na gore navedenu gospodu u kontekstu sjeverozapadne Hrvatske. Štivo nije spektakularno, ali je na momente zanimljivo i može biti dobra polazna točka za daljnje istraživanje. Ako je netko spletom nesretnih okolnosti zainteresiran može se javit na "pvt" pa mu proslijedim, zajedno sa svojim golim slikama u prilično uznemirujućim pozama.
   
  Lord, Abbigail i Hogy se sviđa ovo.

Podijelite ovu stranicu