1. Dobrodošli na Eydis - zajednicu fanova fantastike, sci-fi, igara i umjetnosti. Pridruži nam se!
  Sakrij obavijest
 2. Dobrodošli u novi dom Eydisa.

  Forum je prošao kroz premještanje i sada je na novom serveru i domeni. Ukoliko primjetite neke nedostatke, molili bismo vas da obavjestite administraciju u dotičnoj temi.

  Hvala na razumijevanju.
  Sakrij obavijest

Egipatske Piramide

Rasprava u 'Oltar Tajni' pokrenuta od Nea, 11. Studeni 2006..

 1. Anria

  Anria Aktivan Član

  piramide - matematički savršeno napravljene grobnice

  Jest zanimljivo slušati sve one buu priče, ali nekako me nisu pretjerano dirnule. Čisto sam realna u pitanju njih, mislim da nema neke velike u njima, zanimljive su mi i predivne tako stare, ali ne vidim zašto bi bile išta više od grobnica koje su napravili neki pametnjakovići i čiji je način gradnje tajna.
  Hm, ipak ima neka tajna oko njih - kako su se gradile?

  Ipak, zadivljuje me njihova konstrukcija, točnost kojom su napravljene i energija koju apsorbiraju, to mi je zadivljujuće govoreći o onim malim kućnim piramidama, a ne Egipatskim.
  Već dulje vremena ''pikiram'' jednu od kvarca, ali kako košta 500kn tako da će morati pričekati do ljetnje plaće i malo boljeg financijskog stanja. Al već dulje vremena razmišljam kako da si sama napravim jednu od glinamola i mozaički ukrasim, a sad mi se dođe ozbiljo čapati toga, samo da provjerim u frenda koji zna o tome gdje da ju postavim u kući i koji raspored kamenčića da stavim na njoj.... bit će tu posla... :laugh:
   
 2. Freya

  Freya goddess of eydis

  samo kažem (na osnovu poznatih činjenica) da bi velike piramide, a posebno blokove iznad glavne komore ljudi teško tehnički izveli sa njima tada dostupnima alatima. tehnike nisu problem, bili su inteligentni, ali izvedba u praksi je imala brojne prepreke za preći.

  a iznoseći ovakve teorije automatski prestajem biti objektivan jel?
  Na temelju poznatih činjenica, nema ništa nevjerojatno, nadljudsko i mistično u načinu na koji su građene piramide. Jasno da je tehnika izvedbe imala brojne prepreke, ali kako i sam kažeš, bili su inteligentni i lijepo su ih savladali. I sagradili piramide. Pa se mi sad imamo oko čega natezati........ :unsure:

  Da!! Jer ne sagledavaš i onu drugu stranu. Ili se bar iz tvojih postova ne stječe takav dojam. :laugh:
   
 3. Vorpatril

  Vorpatril Novi Član

  Pa onda imaš prilično ograničene mogućnosti! :evil: Znaš li što je teorija? Ako znaš, ne možeš sve 'ostale' znanosti proglašavati samo teorijama i ničim više. Toliko svestrano kompetentan ipak nisi! :dry:

  prilično ograničene mogućnosti za tvrdnje koje mogu potvrditi, ali zato beskonačne mogućnosti za razmatranje novih hipoteza! :cry:

  teorija je općeprihvaćena hipoteza potvrđena dokazima.... a o dokazima se uvijek može raspravljati.... tako da i općeprihvaćene dokaze ospore novopronađeni dokazi, pa se ispostavi da su dokazi čvrsti koliko i teorija koju podržavaju. isto vrijedi i obratno..... :tired:

  i ne 'ostale' već one koje tapkaju u mraku....

  Na temelju poznatih činjenica, nema ništa nevjerojatno, nadljudsko i mistično u načinu na koji su građene piramide. Jasno da je tehnika izvedbe imala brojne prepreke, ali kako i sam kažeš, bili su inteligentni i lijepo su ih savladali. I sagradili piramide. Pa se mi sad imamo oko čega natezati........ :belj:

  Da!! Jer ne sagledavaš i onu drugu stranu. Ili se bar iz tvojih postova ne stječe takav dojam. :nice:

  kada ih izgrade njihovom tehnikom na isti način onda će nešto dokazati.... ili bar da izmisle sustav kojim bi se to 'moglo' napraviti, a da ga nakon par godina netko ne proglasi neučinkovitim....

  to što u raspravi podržavam jedan stav ne znači da prije toga nisam razmatrao i onaj drugi, ali dobro. ti jednostavno voliš ljude nazivati isključivima i meni to ne smeta. da mi smeta planuo bih, a to bi značilo da...... istina boli :kiss:
   
 4. Freya

  Freya goddess of eydis

  1. teorija je općeprihvaćena hipoteza potvrđena dokazima.... a o dokazima se uvijek može raspravljati.... tako da i općeprihvaćene dokaze ospore novopronađeni dokazi, pa se ispostavi da su dokazi čvrsti koliko i teorija koju podržavaju. isto vrijedi i obratno..... :tired:

  2. i ne 'ostale' već one koje tapkaju u mraku....
  kada ih izgrade njihovom tehnikom na isti način onda će nešto dokazati.... ili bar da izmisle sustav kojim bi se to 'moglo' napraviti, a da ga nakon par godina netko ne proglasi neučinkovitim....

  3. to što u raspravi podržavam jedan stav ne znači da prije toga nisam razmatrao i onaj drugi, ali dobro. ti jednostavno voliš ljude nazivati isključivima i meni to ne smeta. da mi smeta planuo bih, a to bi značilo da...... istina boli :ninja:
  1. tu bih imala što replicirati ali neću jer bi bilo skroz offtopic.

  2. a ti si kompetentan da odrediš koje to 'tapkaju u mraku'? Baš me zanima što konkretno znaš o gradnji piiramida!

  3. :unsure:
   
 5. Vorpatril

  Vorpatril Novi Član

  1. tu bih imala što replicirati ali neću jer bi bilo skroz offtopic.

  2. a ti si kompetentan da odrediš koje to 'tapkaju u mraku'? Baš me zanima što konkretno znaš o gradnji piiramida!

  3. :smile:

  1. pošalji mi pm :yeah:

  2. pa sve... neke u manjoj, a neke u većoj mjeri. svaka znanost ima svog fantoma i sve što imaju dosad ne može ga uhvatiti.....
  pa znam za dvije konstruktivne teorije, a za ovu najnoviju još ne vidjeh nikakvih grafičkih objašnjenja, ali čisto sumnjam da su strašno revolucionarna.
  uzmimo za primjer samo vapnene blokove. prosječna dimenzija je 2x2x3 m što je ukupno 12 kubičnih metara. uzmimo da su dimenzije kockaste ili čak još manje 1.5x2x2 m. to je 6 kubika, a to i nije tako veliki kamen za pojmove same keopsove piramide. uzmemo li prosječnu gustoću vapnenca od 1,7 g/cm kubični dobijemo da je takav "blokić" težio 10,2 tone. što je samo pet puta više od navedene težine u inače "stručnim" i "pouzdanim" izvorima. samo to je već dovoljno da se zapitam. kao korišteni navedeni su i granitni, a oni i jesu oni najveći pa dobijemo da su volumena oko 20 m kubičnih (koliko vidjeh u presjeku možda i više) i teški 55 tona. dobro, za današnje pojmove to nije ništa, ali za ondašnje je itekako bilo. granit prvo treba odrezati, a onakvom preciznošću ni danas nije jeftino obraditi granit. ne da bi se ubili od posla već sumnjam da su to uopće napravili s tehnologijom koja se smješta u to doba. težina nije problem, ali su potrebne goleme naprave koje će je ispravno usmjeriti i kontrolirati. manipulacija tolikom težinom zabilježena je tek u rimu. drvena debla koja su navodno korištena ne bi mogla izdržati pritisak tolike težine, a i tlo bi moralo biti posebno podstavljeno da izdrži takav pritisak. naravno, moguće je da su debla obrađivali da im povećaju čvrstoću itd. itd...
  naravno, nijednom riječju nisam rekao da je to nemoguće. ipak su oni ti koji su se nalazili pred realnim problemom sa realnim metodama za razliku od nas koji samo teoretiziramo, ali nešto tu fali. ne moraju to biti izvanzemaljci, ali postoji gadna rupa u našem poznavanju povijesti starog egipta zbog koje ne možemo objasniti nastanak piramida.

  3. :doh:
   
 6. Strahozec

  Strahozec Douchebag

  Uvik me fasciniralo kako su građene piramide
  Je li znanost uopće dala odgovor na to pitanje
   
  Sova i KosA se ovo sviđa.
 7. Faint Smile

  Faint Smile ilija64

  dnevno minimalno po jedan članak o tome kako su građene. i da sam pročito istinu ne bi znao.
   
 8. Strahozec

  Strahozec Douchebag

  Kako se ti kao bosanac ne interesiraš o piramidama
   
 9. aasgardium

  aasgardium Eydishan

  Ima jedan dobar dokumentarac o novim saznanjima, potražit ću link.
   
 10. aasgardium

  aasgardium Eydishan

  Ok, nisu baš saznanja nego pretpostavke i nisu baš najnovije ali meni je ovo nekako najuvjerljivije od ostalih teorija.

   
  KosA se sviđa ovo.
 11. KosA

  KosA Nije mi ništa

  Izgleda zanimljivo.
   
 12. aasgardium

  aasgardium Eydishan

  Ima mi smisla i što je tip arhitekt pa ima možda i bolju perspektivu od arheologa.
   
 13. KosA

  KosA Nije mi ništa

  Probali su, al prekomplicirane su to građevine da bi mi klasična znanstvena objašnjenja bila uvjerljiva.

  Mislim da puno toga ipak još ne znamo.
   
 14. Strahozec

  Strahozec Douchebag

  Jel moguće da je postojala nekakva razvijena civilizacija koja je prethodila egipatskoj a koha je bila naprednija i koja je možda izgradila piramide
   
 15. KosA

  KosA Nije mi ništa

  Ne samo moguće, već i vrlo vjerojatno. Na mobu sam pa mi mrsko tražit, ali čitao sam da se "znanstvene" brojke koje daju kao godine gradnje piramida i sfinge ne poklapaju sa drugim dokazima.
  Ako se ne varam, erozija oko Sfinge il nešto.

  A i to da su sa tadašnjom tehnologijom prevozili one masivne blokove na takvim udaljenostima je meni malo nevjerojatno...

  Sve u svemu, više pitanja tu nego odgovora.
   
 16. aasgardium

  aasgardium Eydishan

  Moguće i to sa starijim civilizacijama.
  Nisu li ono u Turskoj ili čak Indiji navodno našli tragove neke prastare civilizacije?
  Ne mogu se sad sjetit ni tražit gdje sam čitao o tome. Ako netko ima link neka zalijepi.
   
 17. KosA

  KosA Nije mi ništa

  Ma ima tragova po cijelom svijetu, samo se o tome ne smije pričati u "službenim" krugovima.
   
  Sova, Strahozec i aasgardium se sviđa ovo.
 18. Lord

  Lord Aesir Illuminati

  Cijela ta spika sa Sfingom i piramidama je jako mutna. Jako puno informacija o Egipćanima fali pa ostaje puno prostora za interpretaciju. Neka ideje su fascinantne i ova erozija oko Sfinge je čini se stvarna, ali implikacija da je odmah u pitanju neka starija civilizacija i tehnologija - to je jednostavno maštanje. Što od toga zapravo jest točno je pitanje koje muči mnoge. Nadam se da ćemo skontat s vremenom.
   
 19. aasgardium

  aasgardium Eydishan

  A tko će ga znat, previše teorija ima o svemu.
  Davno sam gledao nešto o tome kako ispod sfinge postoje komore koje su navodno knjižnica Atlantiđana, a Atlantida je ispod neke pustinje u Meksiku koja je nacionalni park ili tako nešto pa nisu mogli dobit dozvolu za kopanje. :lol: Sad već prelazim u zabranjenu arheologiju.
   
 20. KosA

  KosA Nije mi ništa

  Sve počinje maštanjem, Lord.
  I put na mjesec je prvo izmaštan a tek onda izrealiziran. A ovi koji su maštali su često bili izvrgnuti poruzi društva.

  I Homerova Troja je bila plod mašte. Dok ju Schliemann nije otkrio.

  Ja ne tvrdim ništa, ali ništa ni ne odbacujem.

  Koja je tvoja teorija?
   

Podijelite ovu stranicu