1. Dobrodošli na Eydis - zajednicu fanova fantastike, sci-fi, igara i umjetnosti. Pridruži nam se!
  Sakrij obavijest
 2. Dobrodošli u novi dom Eydisa.

  Forum je prošao kroz premještanje i sada je na novom serveru i domeni. Ukoliko primjetite neke nedostatke, molili bismo vas da obavjestite administraciju u dotičnoj temi.

  Hvala na razumijevanju.
  Sakrij obavijest

Duhovni Put

Rasprava u 'Oltar Tajni' pokrenuta od Lord, 25. Kolovoz 2014..

 1. Lord

  Lord Aesir Illuminati

  O čemu ti, ovo je sasvim okej istraživanje?
   
 2. dorca vorbarra

  dorca vorbarra Kiss me

  da, o čemu je?
   
 3. Lord

  Lord Aesir Illuminati

  1. Izmijenjena stanja svijesti ne podrazumijevaju lude tripove o magičnim bićima i neobičnim svjetovima.
  2. Izmijenjena stanja svijesti nisu samoinducirana ludila.
  3. Izmijenjena stanja svijesti imaju praktične benefite po ljudsku psihu.
  4. Izmijenjena stanja svijesti imaju cijeli svoj okvir fenomena.


  To je osnovno. Dalje je ono što se da zaključiti na temelju toga, a to je da osoba može poboljšati sebe, svoje razmišljanje i djelovanje u ovom svijetu tako da se izdigne iznad vlastitih mana i poteškoća koje se neminovno nalaze u našem iluzornom shvaćanju vremena.

  Taj koncept je opisao Nietzche kao beskonačni povratak (eternal return) u kojemu se čovjek nalazi u zatvorenom krugu razmišljanja ili o stvarima koje su bili ili o stvarima koje će biti. To znači da čovjek uvjetno rečeno ne živi u sadašnjosti.

  Sadašnjost je jedino kako se to može opisati; to je trenutak u kojemu ti odlučuješ, u kojem se sve događa. Da zamrzneš sliku, to bi bilo sada. Ali tu ne zamrzavaš sliku nego ostaješ u tom kadru koji se može opisati kao sadašnjost svjesno.

  Kada se skoncentriraš na vlastiti dah, nalaziš se u tom trenutku sada i možeš primjetiti da se odvajaš od vlastitog raspoloženja i misli te one postoje kao sastavni dio tebe, ali kao osjetila. Svijest kao svijest nisu tvoje misli, nisu tvoja raspoloženja. Ako ćeš misli i raspoloženja nazvati sviješću, ovo možeš nazvati metasvijest. Nebitno, semantika je u pitanju. Meni je spoznatiljivo da takvo razdvajanje postoji, a tek sam nakon toga išao čitati o tomu kako se to definira.

  Upravo radi toga, manje si podložan iskrivljavanju stvarnosti koje činiš u afektu, fokus je bolji, koncentracija je bolja, svjesnost o vlastitim pogreškama je bolja i samim time imaš bolju mogućnost stvaranja samoga sebe. Interesantno je da te takav način djelovanja nagrađuje fantastičnim osjećajem koji je u mogućnosti otkloniti bilo kakav stres kojeg sam u svojem životu sreo. Također iz nekog razloga, zna ti recimo meditacija probuditi određene traume, ali na način da ih iskustveno shvatiš, prestaneš se opterećivati istima i usmjeriš svoje ponašanje racionalno, a ne panično, životinjski.
   
 4. dorca vorbarra

  dorca vorbarra Kiss me

  sori, to je iznad mojih iskustava
   
 5. Lord

  Lord Aesir Illuminati

  Pa kad ti treba minimum 2-3 mjeseca da nešto od toga postigneš. Neki su vježbali dulje vrijeme pa nisu postizali ništa, a to je zato što nisu skontali srž i značenje tih vježbi i stvari.

  I u to sam uvjeren, jer je to vještina kao i recimo karate. Možeš ti znati kako se određeni potez izvodi, ali ti treba vremena da ga usavršiš da on bude kvalitetan. Da si ga nauči se može reći tek kad ga shvaćaš na nekakvoj iskustvenoj razini, kad vidiš da netko radi to krivo. To je iznimno teško, pa čak i nemoguće opisati riječima jer se često radi o osjećaju koji je bitniji od položaja tijela, ali kad se jednom taj osjećaj doživi, znat ćeš da je to to.

  Big f♥♥king problem. Zato se kaže da je bitna ustrajnost i tražiti razloge kako kažu "u sebi". Promotriti kako ti razmišljaš, kako se ti osjećaš.


  Eidt: meni je trebalo 2 mjeseca svakodnevne meditacije uz to da ja već imam iskustva i znanja o istima da postignem prvotno stanje, tj. da skužim taj osjećaj
   
 6. dorca vorbarra

  dorca vorbarra Kiss me

  svakom njegovo, valjda.
   
 7. Lord

  Lord Aesir Illuminati

  Vjeruj mi, ako možeš, da bih trčao okolo i svakog nagovarao da to radi jer su benefiti nenormalni. Jer nas to potencijalno može izliječiti od katastrofalnog stanja duha u kojemu jesmo, gdje smo depresivni, gdje smo defetisti, gdje smo kojekavi samo zato što smo zapeli u petlji naših misli i emocija. Ili u stanjima gdje lažno glumimo sreću i pozitivno razmišljamo jer mislimo da će nam to na neki način pomoći.

  Sve je to stvaranje otpora, a Buddha je to fino objasnio, prestani se opirati. To je sličan proces kojeg prolazi recimo dijete koje ide doktoru i zubaru, dok se ne prestane opirati, to mu je najgore iskustvo u životu. Takav je i život sam.
   
 8. dorca vorbarra

  dorca vorbarra Kiss me

  nas dva razgovaramo ko kovač i mašinist. trebaju mi stroejvi da bih napraviuo strojeve da bih napravio strojeve da shvatim što mi govoriš.
   
 9. Lord

  Lord Aesir Illuminati

  Well trudim se, ali veliki je problem što ti ja to nikako ne mogu objasnit jer teško nalazim riječi uopće kako bih to opisao. Jer se radi o osjećaju.

  Jedino što mogu probati jer inspirirati razmišljanje i promišljanje u tom smjeru i zagovarati akciju sam probaš i da sam istražuješ i ukloniš sve "šumove" koje te priječe da to napraviš. To ti je isto kao i sa tijelom, svaki je organizam različit. Ovdje je pak riječ o tvojemu znanju i tvojemu iskustvu. Ono ima nekakvo značenje koje je drugačije od osobe do osobe i zato trebaš sam naći odgovor na to pitanje.

  Zato često duhovnjaci znaju imati spiku kao da prodaju nešto ili glume nekakvu supersreću kako bi bar na nekakav način objasnili ljudima i uprli prstom u nešto što je predivno i prekrasno i čini te boljim. Znači praktički kad zamisliš nešto najbolje na svijetu ono je najljepše, pruža najbolje iskustvo i najboji osjećaj. E to je upravo tako bez zaj♥♥ancije. A uzrokuje kvantni skok u promišljanju o svemu.

  Kako kažu svi ti mistici i kojekakvi koji to rade, nema više patnje.
   
 10. dorca vorbarra

  dorca vorbarra Kiss me

  e pa imam tri šuma za koja sam odgovoran, tako da još jedno dvajs godina ništa od toga.
   
 11. Lord

  Lord Aesir Illuminati

  xD kako hoćeš, žao mi je što ti ne mogu pokazat direktno o čemu govorim jer vjerujem da nema osobe kojoj se ne bi svidjelo i to iz mnoštva razloga
   
 12. dorca vorbarra

  dorca vorbarra Kiss me

  probao sam TM i AT u svojim dvadesetima. nekako se nije lijepilo za mene.
   
 13. Lord

  Lord Aesir Illuminati

  TM i AT su?
   
 14. dorca vorbarra

  dorca vorbarra Kiss me

  Transcendentalna meditacija i autogeni trening
   
 15. Lord

  Lord Aesir Illuminati

  Aha, nisam to probao, a koliko vidim to se radi o potpuno nečemu drugome od onoga što ja pričam.

  Ima različitih vrsta meditacija. Ono o čemu ja govorim je recimo zen budističko stremljenje ka spoznavanju nepostojanja Ja, budističko stremljenje ka prosvjetljenju, kršćanska rezurekcija, gnostičko sjedinjavanje s bogom, ne znam kako to sufiji zovi i tako to.
   
 16. dorca vorbarra

  dorca vorbarra Kiss me

  a, zen zvuči zanimljivo. ne moraš sjedit pod drvetom pedeset godina ko u teravedi.
   
 17. Ayllwyn

  Ayllwyn pretty boy

  Meni se sigurno ne bi svidjelo :belj:
   
 18. Lord

  Lord Aesir Illuminati

  Ne mogu to znati :laugh: ajmo izvršiti ekperimentalno istraživanje, probaj 2 mjeseca redovno meditirati, reći ću ti kako pa napravit svojevrstan dnevnik iskustva :laugh:  E pa to, ima neka srž koja valja kad se makne ideja o preseranciji kriptiranog govora te se shvati da je nastao zbog nemogućnosti izražavanja.

  Skontali su i šamani i muslimani i kršćani i hindusi i ovi i oni kako direktno utjecati na iskustvo - mislim da sam samo površno uhvatio ideju s ovim redukcionizmom. Kako oni to kažu "povezati se sa sobom" ili "shvatiti da nema Ja" ili "pronaći Isusa" ili "pronaći Božansku iskru u sebi".

  Moja hipoteza je da je to sve mogućnost ljudskog uma i da se sve to nalazi u ljudskom umu. A dalje ćemo vidjeti je li tako.
   
 19. Lord

  Lord Aesir Illuminati

  Nakon uzemljavanja vlastitih iskustava s duhovnim putevima, omogućio sam si razbijanje magle misticizma i metaforičkog izražavanja. Uspio sam zaobići new age naklapanja i pizdarije, egoizam okultista i "fluff bunny" ponašanje hipija.

  Kad se tako sagleda, prilično je jednostavna stvar. Čovjek je biće koje je sastoji od tijela i psihe. Psiha se manifestira kao svjesnost koja ima svoje razine u nedostatku bolje riječi, kao volja, želje, namjera te kao više i niže ja.

  Razine svjesnosti su određene transom. Trans je bilo kakva koncentracija na određenu pojavu bilo mentalne prirode ili fizičke prirode. Ukoliko ta koncetracija postaje potpuno poistovjećivanje s nekom pojavom, postiže se takozvano gnostičko stanje. To je jedino "mistično" stanje svijesti koje se događa u trenutcima kad smo vidjeli nešto lijepo, poslušali neku dobru glazbu, zaljubili se ili slično. Jedan trenutak potpunog iskustva određene pojave.

  Drugo stanje bih preveo koristeći riječ pozornost (awareness). Ono je normalan mod rada većini ljudi. To je svjesnost o stvarima koje se nalaze oko nas, svjesnost o vlastitim emocijama, mislima, svjesnost o osjetilima, interpretacija naših osjetila, svjesnost o tuđim emocijama i tuđoj pojavi itd. Radi se o klasičnoj "svjesnosti o stvarima".

  Treće stanje je stanje automatike. To je recimo hodanje, pišanje, pijenje vode. Ukratko to je sve što radite, a o čemu ni ne razmišljate niti voljno pristupate tomu nego ste čak i u stanju biti fokusirani na nešto drugo dok to radite. Velik broj ljudi živi upravo u takvom automatskom stanju svijesti, bez pozornosti prema svijetu oko njih. Tu često nastaju navike kojih se teško riješiti osim ako se aktivno ne bori protiv takvog stanja svjesti i njegove kontrole nad vašim životima.

  Četvrto stanje je stanje "nesvjesnosti". Nesvjesnost se prikazuje u simbolima koji su osobni i ovise o iskustvu čovjeka. Pojavljuju se u nasumičnim zamišljanjima kao slike koje gledate "u vašoj glavi", kao asocijacije, kao snovi.

  Nakon razumijevanja tih stanja, potrebno je shvatiti kako se ista manifestiraju. Uvijek postoje tri stvari koje to uvjetuju. To su redom: želja, namjera i volja. Trti koraka preko kojih možete učiniti stvarnu i prilično realnu magiju - pretvoriti vaše misli i ideje u stvarnost.

  Da biste nešto svjesno mogli učiniti morate biti u mogućnosti kontrolirati te tri dinamike. Želja mora bujati i stvoriti u vama emociju (energiju) koja će vam pomoći da nakon ozbiljne namjere, voljno odradite posao. Dok se želja nalazi čisto u vašoj glavi, bez namjere i volje upada u začarani krug gdje se sama od sebe izvršava. Tako dolazi do odustajanja, od ne završavanja, manjka truda jer je u čovjekovoj glavi ili nemoguće završiti neki posao ili je posao završen.

  Namjera služi kao klin na koji postavljamo vagu između želje i volje. Kod namjere je vrlo bitan integritet. Integritet je držanje do svoje časti, do svoje riječi, izvršavanje onoga što je obećano, govorenje istine i slično. Čovjek s integritetom je čovjek kojemu se može vjerovati i koji je u današnjem svijetu bliže polubogu nego čovjeku.

  Više i niže ja su misaone tvorbe vlastitog Ja, tojest vizija sebe kao idealnog čovjeka i vizija sebe kao životinje. Više ja se manifestira kao inteligencija, ponos, čast, moral i slično - čovjek kulture, a niže ja kao poriv za samoočuvanjem - gladni čovjek.

  Kada se ti koncepti uzmu u obzir, razum je tu jedina stvar koja može utjecati na išta od toga. Svaki je čovjek u mogućnosti potaknuti bilo kakvu emociju u sebi, bilo kakvu želju, samo ovisi o njegovoj upornosti hoće li ta želja prerasti u strast. Moguće je stvoriti balans i upotrebljavati razumno više i niže ja kako bi se što bolje ponašali u situaciji umjesto da ovisimo o automatskom načinu življenja.

  Ali tu postoji konfuzija koja se stvara kad se jednom počne intenzivno sebe promatrati na ovakav način. Kako onda živjeti? Što je istina? Kakav je odnos društva i čovjeka?

  Najbolje je živjeti onako kako osoba želi. To naravno mora biti uspostavljeno na kvalitetnim temeljima, na temeljima altruizma, ljubavi i dobrode na primjer, kako se ne bi cijela kreacija spektakulrano urušila. A najbolje za sačuvati istu je koristeći razum također. Temelje će osoba sama naći vlastitim iskustvom i promišljanjem, a ideja o tome kakva osoba treba biti će doći sama nakon toga.

  Najbitnije je razumjeti sebe, koristiti volju kako bi smo mogli promijeniti same sebe i čitati poglavito filozofiju te mitologije, ali i bilo što gdje vas vaša intuicija vuče. Sve vam može pomoći u tome, svaka osoba može biti učitelj, svaka knjiga, glazba, trenutak samoće vam može otkriti način kako.

  Onda bih za kraj ostavio dva linka koja vam mogu dati bolji uvid u ovo što sam šturo i nepotpuno objasnio:

  Strast i želja kod starih Grka:
  Thumos and Why Passion Must Be a Driving Force of Your Life | The Art of Manliness

  Odin kao arhetip idealnog muškarca:
  Viking Mythology: What a Man Can Learn From Odin | The Art of Manliness
   
 20. Lord

  Lord Aesir Illuminati

Podijelite ovu stranicu