1. Dobrodošli na Eydis - zajednicu fanova fantastike, sci-fi, igara i umjetnosti. Pridruži nam se!
  Sakrij obavijest

Chronos

Rasprava u 'Prostranstva' pokrenuta od Decadent Sympozium, 4. Svibanj 2010..

 1. Decadent Sympozium

  Decadent Sympozium Prvi anti-heroj Eydisa kao takav

  ─────────ஜ۩۞۩ஜ─────────

  “Prijatelju…”
  “Vidim je, prijatelju…”

  “Konačno.”
  “Osjećaš li zadovoljstvo?”
  “Ne.”
  “Ne brini. Umrijeti je nestati.”
  “Moraš me podsjetiti.”
  “ Hoću. Isključi pogon.”
  “Zašto?”
  “Promatrati ćemo.”
  “Samo promatrati? Uništiti će se.”
  “Želiš li konačno biti oslobođen?”
  “Želim isto što i ti.”
  “Tada ćemo samo promatrati.”  Pogon isključen…
  ─────────────────────


  Ovo je službeni thread za sve vezano uz Chronus i moliti ću da se bilo koji komentari vezani za projekt lijepe isključivo u ovaj thread.

  Chronus je novi mali bezvezni projektić univerzalnog imena koji služi tome da se malo kreativnost pokrene s mrtve točke kroz novoizgradnju samodiscipline. Niti autor očekuje da će se raditi o kvalitetnom projektu niti očekuje da drugi očekuju da će se raditi o kvalitetnom projektu. Možda se dogodi da će tekstići biti dobri, možda se dogodi da će se demonstrirati da više nikad ne valja pisati, a možda će biti i jednog i drugog, ali projekt će ići dalje dok ne evoluira. Moja osobna najveća boljka je različitost i životnost likova, stoga se nadam da će barem to dosegnuti neki viši stadij. Ali ono što definitivno želim jest moći eydišane barem malo zabaviti, ali će mi i sami čitatelji morati pomoći kritikom. A možda i začeti svoje? :wtf:

  Ukratko, radi se o eksperimentu.

  Chronus je naziv za pismeno nastajući svijet koji će biti predstavljen na forumu kroz nizove tekstova u obliku priča. Ovisno o razlaganju Chronusa, raditi će se ili o nakupinama priča ili o progresivnom skupu postova koji u konačnici čine cjelinu. U nastajućem svijetu ne postoji ime za ukupnost svijeta kao što u nas postoji riječ Zemlja, stoga se Chronus odnosi prvenstveno na projekt. Serijal.

  Chronus će također biti i tkzv. “worldbuilding”, ali s izrazitom razlikom spram klasičnog worldbuildinga. Naime, nigdje nikada neće pisati analitički, rulebook ili brainstorming tekstovi kojima su worldbuilding kampanje ispunjene. To znači da neće biti posebnih threadova koji opisuju vrste rasa, politiku svijeta, mehaniku svijeta, brojke, religije ili bilo što slično iz čega se najčešće kreće, poput opisivanja lokacija, gradova ili puka. Sasvim drugačije – svijet će se izgrađivati kroz tekstove, spontano i bez ovisnosti o podacima. To znači da će, fokusiran na događanja fabule, spontano s vremena na vrijeme izbacivati detalje svijeta. Iz suprotne pozicije, to znači da će čitatelj moći “kolekcionarski” kroz analizu sakupljati djeliće svijeta i popunjavati informacijsko-geografsko-historijsku prazninu. Princip analitičkog worldbuildinga općenito smatram udarom na maštovitost i zato primijenjujem bitno različit pristup.

  Tekstovi Chronusa također će imati (osobno do sad nisam vidio daj pristup na internetu, ali ako ga ima, neka me se routa) neobičniju strukturu koja pogranično dodiruje ekonomsku pozadinu franšiza i fanfictiona:
  Događaji Chronusa biti će podijeljeni na glavne sage koje će se progresivno razvijati, na sporedne sage i avanture pojedinih likova. Tih (za sada nekoliko) glavnih saga uzimaju čitatelja u točki “sada” i kreću se prema naprijed. Te glavne sage široko obuhvaćaju Chronos i u planu je kataklizmičnost.

  Kako se kreću glavne sage – dakle glavne novelističke priče - u njima upoznajemo značajne likove te njihovu povijest i proces povijesne uzročnosti. Svaki značajniji lik (bilo na zahtjev mene kao autora ili potencijalnih čitatelja kojima bi se lik mogao sviđati) dobiva svoju zasebnu temu u kojoj je moguće čitati njegove osobne avanture prije no što se glavna saga događala ili avanture između dvije sage, ako je to moguće. Također, u svakim pojedinim avanturama likovi neće uvijek biti sami, već će se događati i da se povezuju i prolaze zajedničke avanture, stoga će i to biti označeno time što će se u dvije zasebne teme za različite likove lijepiti iste avanture.

  Kada čitatelj čita, određene riječi u glavnoj sagi (ili sporednim avanturama) imati će referencu putem linka koja će ih (ako žele) odvesti u sporednu avanturu gdje će moći čitati o tome što se tamo događalo. Neke stvari, za potrebe priče, prije kraja same glavne sage neće biti napisane, jasno. Ovo je naravno dvosjekli mač što se tiče suspenzije, ali upravo je u tome jedna od čari eksperimenta: Da li potencijalna saznanja znače spojlere za buduća zbivanja, ili znače novi oblik suspenzije, kao kada , tijekom gledanja filma, znamo nešto što neki određeni likovi ne znaju?

  Dakle ovako se čini pristojnim, u praksi nije uopće jednostavno, pa ćemo vidjeti. Što bude – biti će.
  Ukoliko mi projekt propadne iz bilo kojih razloga, ispričavam se, ali potakne nekoga drugog - ftw.
   
 2. Veles

  Veles ljuta zvijer

  Hmmm... dobro, koji su neki bazni parametri tog svijeta? Radimo li epic fantasy, low magic, space opera, cyberpunk ili šta?
   
 3. Decadent Sympozium

  Decadent Sympozium Prvi anti-heroj Eydisa kao takav

  Hmmm... dobro, koji su neki bazni parametri tog svijeta? Radimo li epic fantasy, low magic, space opera, cyberpunk ili šta?

  Možda se nisam dovoljno dobro izrazio. Ja sam taj koji će početi pisanje i nastaviti pisanje ukoliko će projekt početi dobivati formu, stoga ti neću ništa reći nego ćeš, ako će ti biti zanimljivo, sam otkrivati čitanjem. :wtf: Dakle radi se o tekstualnom izgrađivanju kroz priče. A onda, ako se ljudima svidi mehanizam, možda počnu i sami pisati ili u prostoru Chronusa u nekom ne-objavljenom području, ili u vlastitom svijetu.
   
 4. Veles

  Veles ljuta zvijer

  Aha, znači, ti imaš one-man world-building projekt???
   
 5. Decadent Sympozium

  Decadent Sympozium Prvi anti-heroj Eydisa kao takav

  Aha, znači, ti imaš one-man world-building projekt???

  One-man story-world-building projekt. :wtf:
   
 6. Veles

  Veles ljuta zvijer

  Jesi li razmišljao da otvoriš blog? :wtf: Ili još bolje, PBF? :laugh:
   
 7. Decadent Sympozium

  Decadent Sympozium Prvi anti-heroj Eydisa kao takav

  Pa bilo je rasprava o tome i zaključili smo da je najbolje da počnem u WB-u. Blog nikako ne dolazi u obzir, a ako će neka lokacija biti bolja za pisanje budemo to premjestili...
   
 8. Fin

  Fin Novi Član

  @Veles: Tu je čovjek pitao pa se sad izjasni i to. Rečeno je da će se maknuti kad se vidi kako napreduje i što je.

  Sad idem pročitati pa napišem doživljaje. :P And I'm all for it i zvuči mi zanimljivo ako se može još netko uključit. *čitanje jea*

  edit: Aaaah I geddit, takvo slično nešto ima par foruma (za koje nemam vremena ujea!). Inače je jako interesantno, ali glavni problem je što je to dosta "advanced" roleplaying/writing/worldbuilding, pa ipak treba neka norma i slično. Powerplaying and such je uvijek u igri, a opet ako cockblockaš ili pak dopustiš onda dolazi u pitanje objektivnost tj. smisao svega jer se lako pogubiti.

  Anyways, thumbs up, ako budem imao inspe/interesa since I'm picky 'bout fantasy/SF :P pitam za join/joinam se/štoliveć.
   
 9. Decadent Sympozium

  Decadent Sympozium Prvi anti-heroj Eydisa kao takav

  "advanced" roleplaying/writing/worldbuilding, pa ipak treba neka norma i slično.

  Možeš pojasniti? :wtf:

  Koliko za sada vidim, jedina opasnost u ovom što ću raditi prijeti od toga da se *kasnije* sjetim nečega što se više ne da intergrirati, ali budući da imam zamisao o tome koji bi esencijalno najvažniji likovi i radnje bile, onda ću sam svakako sastaviti lagane poveznice da mi se ne bi pojavile neke gigantske rupe budući da ću morati paziti i na timeline kojeg neću slijediti ali ću popunjavati. Neki minimum podataka imam, ali ću nastojati ne baviti se time.

  Powerplaying and such je uvijek u igri, a opet ako cockblockaš ili pak dopustiš onda dolazi u pitanje objektivnost tj. smisao svega jer se lako pogubiti.

  S obzirom da je ovo spisateljska metoda namjenjenja prvenstveno čitanju, powerplayinga i sličnih play pojava takoreći nema.
   
 10. Lord

  Lord Aesir Illuminati

  I'm in :)
   
 11. Fin

  Fin Novi Član

  Možeš pojasniti? :wtf:

  As in: limit svakog RP/IC posta je nekih 300-500 riječi. Realistično i u granicama zdravog razuma, dakle nema da je tvoj lik bog (?) univerzuma, da je sam raznijeo svemirsku postaju, da je otkrio da je Amerika napravljena od šper-ploča i sličnog. I ovdje govorim o sličnome mogu ti dat link(ove) ako te zanima pa da vidiš otprilike. Ima nekakva "glavna" priča koja zapravo uopće ne ograničava te nekoliko likova koji su se pojavili u toj priči kako bi se ljudi mogli nadovezati ako žele i slično. Usto je nekoliko kontinenata/planeta, nekakav general data i sve drugo je pušteno na volju "piscu i co-writerima" threada.

  S obzirom da je spisateljska u kojoj djeluje više spisatelja, a zapravo niti neće biti interakcije (koliko sam shvatio, osim one između piščevih likova), može opet biti powerplayinga u smislu koji rekoh gore, dakle bog, uništenje planeta koji je pre-made od autora/GM-a i slično. Ne takvog playinga kao što je naziv pojma jer ipak nije RP čisti. I naravno može doći do nesporazuma, što onda totally ubije setting i slično.

  Nego, ja izvlačim probleme jer ja uvijek izvlačim probleme, a nije se ni počelo pa ih možda ni neće biti. :laugh: Tako da zapravo ignoriši, ja trčim pred rudo, a ni sam nisam siguran kako si ti to točno zamislio. :laugh:
   
 12. Klosharr

  Klosharr The Wild Rover

  Jesi li razmišljao da otvoriš blog? :cry: Ili još bolje, PBF? :belj:
  bilo je prijedloga, da...

  no, kako u osnovi mi (as in, mi admini) ne kužimo baš što dekadent ovdje planira raditi niti kako, te nam sam razvojni koncept projekta je još u bluru, rekosmo da neka slobodno započne sa svime ovdje... pa kasnije kad vidimo kaj to je, kak to izgleda i funkcionira, da ćemo onda dolučit dal je primjereno da ostane ovdje ili će se negdje selit...


  @dekadent
  e, sad... s obzirom da će ovakvih pitanja bit dosta, predlažem ti da si samo skopiraš svoj prvi post u novi topic i nazoveš ga ko ovaj samo sa nekakvom drugačijom opaskom, i onda neka taj novi topic bude ISKLJUČIVO za pisanje, a pvaj nek ostane sad ovak sa ovim uvodnim postom kao topic za generalna pitanja...
  bit će preglednije i organiziranjije svima...
   
 13. Decadent Sympozium

  Decadent Sympozium Prvi anti-heroj Eydisa kao takav

  e, sad... s obzirom da će ovakvih pitanja bit dosta, predlažem ti da si samo skopiraš svoj prvi post u novi topic i nazoveš ga ko ovaj samo sa nekakvom drugačijom opaskom, i onda neka taj novi topic bude ISKLJUČIVO za pisanje, a pvaj nek ostane sad ovak sa ovim uvodnim postom kao topic za generalna pitanja...
  bit će preglednije i organiziranjije svima...

  Jeste da bome, tako sam i zamislio. :cry:

  Ugl. sami threadovi imaju ovaj sistem:

  npr:

  Chronos OOC
  za sve van-pisanja. Kritike, komentari, sugestije, itd.

  Chronos: Saga
  za glavne priče koje povezuju različite likove, među kojima je Mali Juju.

  Chronos: Avanture Maloga Juju
  sporedne priče u kojima je glavni lik Mali Juju

  Chronos: XY

  Sad...ne znam da li možda da ipak iznesem blagi nacrt prostora da čitatelji imaju nekakvu slikicu u glavi ili da doista sve prepustim mašti.
   
 14. Lord

  Lord Aesir Illuminati

  Pa onobilo bi dobro da izneseš tipa nešto o tome da li je ovo fantasy, sci-fi te na kojem stupnju je tehnologija, te da li ima magija n shit, nači glave odrednice o tome kako funkcionira taj svijet općenito.
   
 15. Decadent Sympozium

  Decadent Sympozium Prvi anti-heroj Eydisa kao takav

  Pa onobilo bi dobro da izneseš tipa nešto o tome da li je ovo fantasy, sci-fi te na kojem stupnju je tehnologija, te da li ima magija n shit, nači glave odrednice o tome kako funkcionira taj svijet općenito.

  To je namijenjeno čitatelju da otkrije kroz priču.
   
 16. Lord

  Lord Aesir Illuminati

  Hm da otkrije kroz priču hm... Dakle ti to ostavljaš čisto da ovi koji sudjeluju sami to određuju?
   
 17. Decadent Sympozium

  Decadent Sympozium Prvi anti-heroj Eydisa kao takav

  Pogledaj post #4, #5 i #6 i početak #8
   
 18. Lord

  Lord Aesir Illuminati

  Dakle zapravo ovaj 11 post zanima ejr nisam vidio da si dao nekakav potvrdni odgovor na to što je fin rekao

  As in: limit svakog RP/IC posta je nekih 300-500 riječi. Realistično i u granicama zdravog razuma, dakle nema da je tvoj lik bog (?) univerzuma, da je sam raznijeo svemirsku postaju, da je otkrio da je Amerika napravljena od šper-ploča i sličnog. I ovdje govorim o sličnome mogu ti dat link(ove) ako te zanima pa da vidiš otprilike. Ima nekakva "glavna" priča koja zapravo uopće ne ograničava te nekoliko likova koji su se pojavili u toj priči kako bi se ljudi mogli nadovezati ako žele i slično. Usto je nekoliko kontinenata/planeta, nekakav general data i sve drugo je pušteno na volju "piscu i co-writerima" threada.

  e sad ili sam glup ili me koncentracija izdala pa ne uspijevam pohvatiti sve podatke jer nisam uspio uhvatiti odgovor koji me zanima
   
 19. Decadent Sympozium

  Decadent Sympozium Prvi anti-heroj Eydisa kao takav

  Finove natuknice su stvari vezane za text-based RPG koji može biti temeljen na nekim premisama svijeta ili ne mora, ali načelno uključuje skupinu igrača&pisaca koji unutar prihvatljivog balansa nadograđuju. Razlika između Finovih natuknica i mojih namjera jest u tome što kao autor pišem sam, pa se niti jedno od poznatih pravila kombiniranog role-playanja ne računa.
   
 20. Fin

  Fin Novi Član

  Finove natuknice su stvari vezane za text-based RPG koji može biti temeljen na nekim premisama svijeta ili ne mora, ali načelno uključuje skupinu igrača&pisaca koji unutar prihvatljivog balansa nadograđuju. Razlika između Finovih natuknica i mojih namjera jest u tome što kao autor pišem sam, pa se niti jedno od poznatih pravila kombiniranog role-playanja ne računa.

  But hey hey malo sam si budla. Mi jesmo skupina igrača&pisaca, ograničava te setting, vrijeme i žanr. Jel pričamo o tome da ti, samo ti, pišeš ovo, ili da se mi uključimo nakon 'uvodnog' i jedne-dvije početne sage?

  (Ako drugo) Tehnički roleplayamo, osim što si ne powerplayamo 'likove' međusobno. Sve drugo možemo, od toga da je moj planet shapeshifting giant koji jede svoje stanovnike (?) do toga da sam hodajuće govno koje ima bazuku.

  Iako, ja sam all for it isto ako je sve free. Ali i dalje možda neke odrednice ne bi škodile, makar samim "igračima." :P

  primjeri (opet, sličnog):SF & Fantasy (ovaj je uhodaniji i stariji i malo više active).
   

Podijelite ovu stranicu